Torna: az európai szövetség nem támogatja az oroszok és fehéroroszok visszatérését

Vágólapra másolva!
2023.12.01. 18:08
null
Fotó: Getty Images
Az Európai Tornaszövetség (European Gymnastics) pénteken figyelmen kívül hagyta a nemzetközi szövetség (FIG) korábbi döntését, és továbbra is ellenzi az orosz, illetve fehérorosz sportolók visszatérését a jövő évi nemzetközi versenyekre.

A két ország sportolóinak indulását a FIG tavaly márciusban megtiltotta Oroszország – Fehéroroszország támogatását élvező – ukrajnai háborúja miatt. A szervezet végrehajtó bizottsága ugyanakkor idén júliusban bejelentette, hogy egyénileg, semleges színekben az oroszok és a fehéroroszok január elsejétől ismét részt vehetnek nemzetközi versenyeken, beleértve az ötkarikás kvalifikációs viadalokat is, ugyanakkor a jövő nyári, párizsi olimpián való szereplés ügyében nem született határozat, mivel „ez a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felelőssége”.

Az európai szövetség friss döntése a 30. kongresszus nyitónapján született meg Szófiában.

„Az Európai Tornaszövetség közgyűlése az orosz és fehérorosz sportolók, valamint hivatalos személyek visszatérése ellen szavazott az European Gymnastics versenyein 2024. január elsejétől, így nem követi a FIG döntését” – állt a szervezet pénteki közleményében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik