Tusványos 2022: Nem sportfilmnek fogtam fel a Katinkát – Lajos Tamás

Vágólapra másolva!
2022.07.21. 13:58
null
Lajos Tamás szerint a volt férj és edző, Shane Tusup megjelenítése volt a legnehezebb az alkotásban (Fotó: Mravik Gusztáv)
„Újra vannak magyar sportfilmek!” felütéssel három sportfilmről beszélgettek csütörtökön Tusványoson, vagyis a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor az erdélyi Tusnádfürdőn, ahol a Szerencsejáték Zrt. és a Nemzeti Sport közös kezdeményezésében most először egyedülálló sporttematikájú program van a központi helyszínen mindennap. A Buzánszky Jenő Sportteraszon az Anya, a bajnok című, Kozák Danutáról szóló és az Amíg a vérem hajt című, a leukémiából felépült Gereben Lívia kosárlabdázó történetét feldolgozó filmek szerzője–szerkesztőjét, Tihany Viktort, az M4 Sport műsorvezető-kommentátorát és Lajos Tamás filmproducert, a Katinka című, Hosszú Katinkát bemutató alkotás producerét kérdezte a moderátor, Szabó László.

„A Kozák Danutával készült filmet nem volt könnyű tető alá hozni, mivel a sikeres kajakozó ritkán ad interjút, a férje, egyben edzője, Somogyi Béla pedig sohasem
– elevenítette fel emlékeit Tihany Viktor első filmje készítéséről. – Speciális helyzet is volt, mivel Danuta szülése óta tért vissza, talán senki nem várta, hogy milyen sikeresen. Átrendeződött a magán- és sportéletüket is, és csoda, hogy ebbe beengedtek minket. Kikötötték, hogy egyetlen napot tölthetünk velük, akkor kell felvenni mindent, amit akkor nem sikerül, azt utána már nem lehet pótolni. Nagyon meg kellett terveznünk minden percet. Gereben Líviával teljesen más volt a helyzet, ott már csapatban dolgozhattunk, több mint egy évig forgattunk, gyakorlatilag együtt éltünk vele és a családjával. Amikor a betegsége legnehezebb időszakát dolgoztuk fel, az elvünk az volt, hogy mindent őszintén mutassunk be. Csak akkor lehet megérteni, mekkora harc és győzelem volt, amit a leukémiával folytatott, ha ismerjük, milyen ellenfelet győzött le. Óriási bátorság kellett hozzá, hogy megmutassa ezt, de Lívia célja is az volt, hogy segítsen másoknak, akik esetleg hasonló helyzetbe kerülnek.”

„Életem egyik legnehezebb munkája volt Katinka – ezt már Lajos Tamás producer mondta a Hosszú Katinka-filmről. – Katinka nem egyszerű személyiség, és a forgatás alatt terhelte őt az olimpiai felkészülés is Tokióra, plusz a covid, úgyhogy nem volt egyszerű a helyzet, sok súrlódással és konfliktussal járt. Emberileg, mentálisa és fizikailag is nehéz együttműködés volt. Több mint százhúsz órát forgott a kamera, de ennek sokszorosát voltunk velük együtt. Tizennégy országba kísértük el. A legnehezebb része az volt, hogy volt férjét és edzőjét, Shane Tusupot hogyan jeleníthetjük meg. Ezt előre tisztázni kellett. Még egy családi fotó elővételi is nagy érzelmi sokkal járt, amit meg kellett értenem. Legalább ilyen nehéz volt a Shane-nel való tárgyalás. Ha akkori párja, az ismert sorozatszereplő nem segít nagyon sokat, soha nem jött volna össze.”

Mind Tihany Viktor, mint Lajos Tamás egyetért abban, hogy bár ezek sportfilmek, a jelentőségük jóval túlmutat a sporton.

„Nem sportfilmnek fogtam fel a Katinka-filmet –fogalmazott Lajos Tamás.–Remélem, motiváló lesz egy mérnöknek, orvosnak, újságírónak készülő fiatalnak is. Mi azt a történetet akartuk elmesélni, hogyan jutott elegy bajai kislány a saját hivatásának a csúcsára.Bízom benne, hogy másnak is utat mutat.”

HANGULATVIDEÓ A CSÜTÖRTÖKI NAPRÓL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik