A legjobb szabadtéri sportok nyárra

Vágólapra másolva!
2022.07.21. 11:16
null
Fotó: 123rf.com
Címkék
A szeszélyes tavaszi időszakban már biztosan mindenki elkezdett dolgozni a nyári álomalak elérésén – azonban nem szabad, hogy a lelkesedésünket visszafogja az erős napsütés és az olykor brutális hőmérséklet. A testünk ugyanis ilyenkor is igényli a testmozgást, csak egy kicsit taktikusabban kell csinálnunk, mint az év többi szakában. (x)

A következőkben néhány olyan sportlehetőséget mutatunk be, amit edzettségi szinttől függetlenül elkezdhetünk, garantáltan örömünket leljük majd bennük és remekül hatnak az egészségünkre is, még nyáron is!

ÍGY KÉSZÜLJ FEL A KINTI EDZÉSEKRE!

A nap tűz, a madarak csiripelnek, a szoknyák és sortok egyre rövidebbek, közeleg a vízparti nyaralás, a biciklid már magától csenget a garázsban, hogy ideje leporolnod, és a legmenőbb sportmárkák is az arcodba tolták reklámjaikat a közösségi média felületeken. Mire vársz hát?

Készülj fel testileg és lelkileg a mozgásra! Fontos, hogy tartsd be a fokozatosság elvét, főleg ha a tested nehezen viseli az extrém hőmérsékletet. Ne az első nap akard a korábbi rekordjaidat felülmúlni, mert egy kellemetlen sérülés, egy napszúrás vagy egy vércukorszint-esés miatti fejfájás gyorsan kedvedet fogja szegni.

● Szóval tervezd meg az edzést, bármilyen mozgásformába is vágj bele!

Tudd, hogy mi a célod, építsd fel fejben először, akár le is írhatod a részcélokat, mérföldköveket.

Ne hagyd ki a bemelegítést (és a levezetést, nyújtást se)!

● Legyen nálad kellő mennyiségű folyadék, talán egy energiaszeletet is betárazhatsz.

Mindig használj napvédőt! Az UV-sugarak mostanra annyira károssá váltak, hogy enélkül egyenesen tilos kilépni a házból – hacsak nem szeretnénk kellemetlen következményektől szenvedni.

Legyen B-terved! Ha totálisan elszántad magad, de egy esőnap kettétöri a lelkesedésed, legyen alternatívád! Készülj fel, hogy semmiképp se maradjon el a mozgás!

Időzíts! Amikor a hőmérő higanyszála 30 körül mozog, nehéz megtalálni a legmegfelelőbb időpontot a kinti sportra. De a rosszullétek elkerülése végett érdemes kitapasztalnod, hogy számodra meddig működik jól a szabadtéri mozgás.

Figyeld a tested! A nyári edzés során különösen fontos, hogy figyeljük a belülről érkező jelzéseket, hiszen a test biztosan üzen, ha probléma van. Amikor extrém időben sportolunk, ez talán a legfontosabb kikötés.

ÖRÖMTELI SZABADTÉRI SPORTOK NYÁRRA

Most pedig lássuk, mikből érdemes csemegézni, legyél akár keményvonalas fitneszőrült, szelíd hipszter vagy többgyermekes családanya!

STREET WORKOUT

A konditerem és az erősportok szerelmeseinek kiváló előkészítést jelentenek a szabadtéri fitnesz pályák. Egyre több városban találkozni velük és egyre komolyabb berendezések állnak rendelkezésre. A gépek legtöbbje a saját testsúlyoddal való munkára késztet, de nem is olyan könnyű az! Ezek a szabadtéri fitneszgépek lemodellezik a konditermi változatokat, tudsz tolódzkodni, húzódzkodni, mellizomra tolni, vádlit edzeni, hasizomra gyúrni stb.

Ezek a sport parkok ráadásul az egész családnak, még a gyerekeknek is kínálnak megoldást a fölösleges energiák levezetésére. Miközben a gyakorlatokat végzed, a bőrödet éri a napfény és a D-vitamin, friss levegőn vagy, amit meghálál a légzőrendszered is, és minden izomcsoportodat garantáltan át tudod mozgatni. Rajtad áll az edzés ideje és intenzitása, önmagad edzője lehetsz.

BÁRHOVÁ KÉT KERÉKEN

Bringázni nagyszerű érzés, és nem kell hozzá sok minden, csak egy jó Csepel kerékpár, egy kulacsnyi víz, és jöhet a tekerés. Ne feledd a fokozatosság elvét! Kezdésnek bringázz a parkban, vagy menj el kétkeréken a boltba, látogasd meg valamelyik barátod. Utána jöhet a távolabbi városrész vagy park, esetleg a következő falu, egy kis városnézés! Nyáron különösen jó ötlet tóköröket biciklizni, hiszen így bármikor csobbanhatsz, ha már túlságosan meleged van!

MINDEN, AMI VÍZ

És ha már említettük a tavakat, gyakorlatilag minden szabadtéri sport szóba jöhet ilyenkor, ami vízzel kapcsolatos. Menj el egy vadvízi kajaktúrára, ahol árnyékos tószakaszokon siklik végig a kajak, SUP-ozz a Balatonon vagy próbálj ki egy kora reggeli SUP-jógaórát! Az extrémebb sportok kedvelői a wakeboarddal is megpróbálkozhatnak, garantáltan hatalmas élmény lesz.

PLÉD ÉS PILATES

Nem mindenki rajong az intenzív sportokért, és sokak nem pörögni szeretnének, hanem inkább lecsendesedni a mozgás által. A testi-lelki harmóniára összpontosító, és az általában mélyizmokat megdolgoztató mozgásformák legtöbbje simán végezhető a szabadtéren, a parkban vagy a kerti gyepen, és a tóparton. A telefonodról tudsz indítani egy kellemes zenét, akár egy appot is letölthetsz, ami a gyakorlatokat bemutatja, és jöhet a jóga, a pilates, a body art vagy a thai chi. A plédünnkel azért igyekezzünk keresni az árnyékot!

HARD DOG RACE ÉS AGILITY

A házi kedvencedet sem szeretnéd otthon hagyni a mozgás idejére? Sőt, jó lenne, ha együtt tudnátok sportolni, mert a blöki is fáradhatatlan? Akkor nektek találták ki a kutyás sportok modern változatait. Fontos megjegyezni, hogy ezek során nemcsak a saját, hanem a kutyád jelzéseit is fontos figyelned – ebben a melegben könnyebben kifáradnak, figyelmetlenebbek és ingerlékenyebbek is lehetnek. Ne hajtsd őt túl!

Az Agility-nél főként a kutya dolgozik, te irányítod az akadálypályán és követed a mozgását. Nagyszerű kutyasulik és tanfolyamok vannak, ahol te és a kedvenced is elsajátíthatja az alapokat. A Hard Dog Race egy sport, verseny és közösség egyben. Legyen akármekkora a kutyád, indulhat a megmérettetésen, hiszen külön kategóriák vannak. Itt viszont már neked is kőkeményen mozognod kell, kúszni, mászni, ugrani és futni! Aztán a nap végén kiderül, melyikőtök van jobb erőnlétben.

Ha pedig belejöttök, garantáltan büszke leszel az elnyert kupákra.

FUSS RITMUSRA!

Végezetül a szabadtéri sportok koronázatlan királya, az örök: a futás különböző formái. Futópálya, tájfutás, kocogás, a tested minden egyes porcikája igénybe lesz véve és minden egyes szervrendszered hálás lesz érte. A futás bármikor elkezdhető, ha ésszel csinálod. Itt kimondottan fontos a bemelegítés, ami nemcsak az izmaidat készíti fel az edzésre, hanem a keringésed, légzésed egyaránt. A kocogás közben minden izmod dolgozik, jót tesz a tartásodnak, az egyensúlyodnak, fogyaszt, állóképességet fejleszt és ha mindezt a kedvenc zenéidre végzed, akkor különösen kikapcsoló tevékenység.

A megfelelő cipő és a bőrt lélegezni hagyó ruhadarabok azonban alapnak számítanak, ezeken nem érdemes spórolnod. És figyelj a tartásodra is, hogy elkerüld a mozgásszervi bántalmakat!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik