Gokart: országszerte keresik a jövő legjobb autóversenyzőit

Vágólapra másolva!
2021.09.08. 16:56
null
Keresik a jövő gokartbajnokát
Címkék
A HUMDA Junior Gokart Challenge egyedülálló kezdeményezés, amely arra hivatott, hogy megtalálja a jövő magyar Formula–1-es pilótáját. És ehhez bizony a hattól tizennégy éves korosztályig kell keresni.

 

– A jövő bajnokait keresik?
– Igen, az a terv, hogy a Junior Gokart Challenge keretében megtaláljuk azokat a fiatalokat, akiket utóbb el tudunk juttatni akár a Formula–1-ig is – nyilatkozta lapunknak Lázár László, a sorozatot életre hívó Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség (HUMDA) kommunikációs igazgatója. – Palkovics miniszter úr korábban azt nyilatkozta, tíz éven belül magyar versenyzőt szeretnénk adni az F1-be és a MotoGP-be egyaránt, s ehhez a hat és tizennégy év közötti korosztály körében kell szétnéznünk.

Lázár László
Lázár László

– Hogy zajlik a keresés?
– Hét városban, Kaposváron, Veszprémben, Szolnokon, Békéscsabán, Debrecenben, Győrben és Budapesten vannak az állomások – először négy gokartszimulátoron méretik meg magukat a versenyzőjelöltek biztonságos körülmények között, és ugyanazon feltételrendszerben, ami nyilván jó alap az összehasonlításra. A szimulátor ráadásul komplex képet ad: mutatja a gumikopást, az üzemanyag-fogyasztást, és egyéb tényezőket is. Ezek a fordulók hét közben zajlanak, szombaton pedig egy családi nap keretében a legjobb kétszáz versenyző elektromos gokartokkal méri össze a gyorsaságát, s mindez kiegészül egy közlekedésbiztonsági oktatással. Felhívjuk a figyelmet a fenntarthatóságra, bemutatjuk az elektromos és hibrid hajtásláncot, no és a fizikai felkészítés szükségességét sem rejtjük véka alá: a Fit4Race program keretében bemutatjuk, milyen fizikai és mentális állapotban kell lennie egy bajnoknak.

– A kaposvári fordulón már túl vannak. Milyen tapasztalatot hozott?
– Már az első napon a tervezettnél egy órával tovább kellett nyitva tartani, akkora volt a sor. Jók a visszajelzések és nagyon nagy az érdeklődés.

– Kell ahhoz előképzettség, hogy valaki próbára tegye a tudását?
– Nem kell, mert a szimulátorba egymás után többször is be lehet ülni – az egyik kisfiú azt mondta, kellett húsz perc, vagyis négy futam, hogy ráérezzen, miként kell kezelni a szimulátort. De újra meg újra beállt a sorba, és egyre jobb eredményeket ér el. Szóval nem kell feltétlenül előképzettség, hiszen a tehetség előbb-utóbb úgyis felüti a fejét.

– Mi a következő lépés a városi fordulók után?
– Országos szinten a legjobb húsz versenyző meghívást kap egy gokarttáborba, ahol már részletesebben megvizsgáljuk a képességeiket, a legjobbak bekerülhetnek egy tehetséggondozási programba, hiszen végig kell járni a lépcsőfokokat.

– Együttműködnek a gokart szakággal?
– Természetesen a partnereink között van, mint ahogy az Országos Baleset-megelőzési Bizottság is.

– Egyszeri a sorozat, vagy tervezik folytatni?
– Jövőre mindenképp folytatódik, annál is inkább, mert van motoros edukációs cél is, arról nem beszélve, hogy ennek a programnak az is a célja, hogy népszerűsítse az autó-motorsportot. Ilyen jellegű kezdeményezés – ha jól tudom – még nem volt az autósportban.

– Akadtak már eddig is kiemelkedő teljesítmények?
– Igen, és nagyon kedves történetek is. Volt olyan négyéves, aki mindenképp be akart ülni, mert azt mondta, ő a következő Lewis Hamilton – nyilván engedtük neki. De volt olyan tizenhárom éves is, aki azt érezte, erről ő már lecsúszott, mert egy tízéves jobb időt ért el nála. Aztán volt olyan is, aki korábban megkeresett minket és támogatást kért, mert az ő gyermeke nagyon tehetséges. Kíváncsian vártuk a versenyzőpalántát, és kiderült, az édesapa nem túlzott, mert jelenleg ő a legjobb. Egy szó, mint száz: mindenkit arra biztatunk, hogy próbálja ki magát biztonságos és ellenőrzött körülmények között a Junior Gokart Challenge-en, hátha épp benne látják meg szakértőink, Michelisz Norbert és Talmácsi Gábor azt a pluszt, ami ahhoz kell, hogy valaki bajnok legyen ebben a sportágban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik