Tokió 2020: visszakerülhet a baseball az olimpiai programba

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.11.19. 11:29
Helyet kaphat a 2020-as tokiói nyári olimpia programjában a baseball és annak női változata, a softball.

Az ötkarikás játékokról kiszavazott két sportág visszatérésének lehetőségét – ha elfogadják – az a reformjavaslat teremtheti meg, amelyet Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tavaly megválasztott elnöke hozott nyilvánosságra kedden, és amelyről a NOB december 8-9-i monacói közgyűlésén szavaznak.

A visszaemelést a 40 pontos reformcsomag ama kitétele engedné meg, amely szerint a nyári játékok házigazdája bizonyos feltételek mellett maga dönthetne – a NOB beleegyezésével – egy vagy több sportág eseményeinek programba vételéről, azzal a megkötéssel, hogy a sportolói összlétszám nem léphetné át a 10 500-as felső határt.

A baseball és softball visszakerülését segítheti, hogy igen népszerűek Japánban, s amint azt a hat év múlva esedékes tokiói olimpia szervezőbizottságának vezetője megerősítette, mindkettőt örömmel látnák viszont a hivatalos műsorban. Josiro Mori azután beszélt erről a szerdai sajtótájékoztatón, hogy Thomas Bach reformterveiről tárgyalt John Coates alelnökkel, aki a NOB koordinációs bizottságának vezetőjeként látogatott el Tokióba.

A baseball és a softball 1992-től 2008-ig öt olimpián szerepelt a programban, de a NOB-tagok Peking után kiszavazták, helyükre a golf, illetve a hétfős rögbi került be a jelentkezők közül. Londonban, 2012-ben előbbiek már, utóbbiak még nem voltak benne az ötkarikás műsorban; a csere nyertesei a 2016-os riói játékokon mutatkozhatnak be.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik