Golf: a semmiből jött, a hírét sem hallották, óriásit nyert

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.07. 00:59
null
Nem, ezt Derek Ernst és barátnője sem nagyon hiszi el <br />(Fotó: Action Images)
A semmiből jött ifjú, Derek Ernst nevétől hangos a tengerentúli golfsajtó ezekben az órákban: a 22 éves amerikai újonc a tartalékok közül került a mezőnybe a hétvégi charlotte-i PGA-versenyen, és ha már megadatott neki a lehetőség, megnyerte a 6.7 millió dollár összdíjazású viadalt, ami nagy távlatokat nyitott előtte.

Vegyünk egy tehetséges fiatalembert, legyen a neve Derek Ernst. Néhány nappal ezelőtt még korántsem volt biztosra vehető, hogy az eredményes sportkarrierről szőtt álmai megvalósulnak-e valaha. Huszonkét esztendős reménység, akinek amatőrként voltak szép eredményei (második hely a tekintélyes US American Public Links versenyen 2011-ből), de a profik között mostanáig semmire sem vitte, és az autóbérléseit is körültekintően kellett szerveznie, hogy nagyon ne fizessen rá a különféle versenyek közötti haknizásra. Pláne, hogy eddig nem volt garancia arra, hogy a nagy tornákon elfogadják a nevezését.

A hétvégi Quail Hollow-i versenyre például negyedik számú tartalékként regisztrálták, ami nem sok jóval kecsegtetett, Derek el is indult egy másik, alacsonyabb nívójú viadalt kínáló helyszín felé. A kocsiban érte utol a telefonhívás, hogy a Wells Fargo Championshipen oly sokan lemondták a részvételt, hogy az ő neve, hipp-hopp, az indulók közé került.

Ernst nyergelt, fordult, és még időben érkezett ahhoz, hogy elinduljon élete kilencedik PGA-versenyén. A világranglista 1207. helyezettjére eleinte kevesen fordítottak figyelmet, hiszen a lyukak körüli gurítóterületek rossz állapota azért nem minden nagyágyút riasztott el a részvételtől: honfitársai közül a világbajnok Nick Watney és – a győzelmi esélyt elszalasztó, a harmadik helyen záró – Phil Mickelson éppúgy rajthoz állt, mint a két brit nagymenő, Lee Westwood és a tizedik helyen finiselő világranglista-második Rory McIlroy.

De maradjunk Ernstnél, aki az első három versenynapon bizonyította tehetségét, a negyediken pedig azt, hogy birtokában van a kiválasztottak kiváltsága: a feszült döntő pillanatokban is képes tudása legjavát adni. Az utolsó, igen nehezen megjátszható szakaszon mesés, majdnem 180 méteres ütéssel közelített és értékesítette a megteremtett birdie-helyzetet, majd a rájátszásban – amikor az addig is esős, szeles időjárás még kellemetlenebbre fordult – hibátlanul játszott ugyanitt.

A legyőzött partner, az angol David Lynn elismerte, hogy a verseny előtt – sokakkal egyetemben – sohasem hallott Ernstről. A szaksajtó sem sokat tudott kideríteni róla: szereti a jégkrémet, gyerekkori ajándékkészítés közben maradandó szemsérülést szenvedett, nagyjából ennyi volt a felhozatal. Annál biztosabb a tudásunk a mesebeli győzelem hozadékáról: 1.2 millió dollár, két évre szóló versenyzési jog a PGA Touron, részvételi lehetőség két világbajnoki versenyen, az eheti Players Championshipen, a PGA Championshipen és minden golfozó álomversenyén, a jövő évi Mastersen.

Valóság lett az álomból. Most már csak okosan kell bánni a kivételes lehetőséggel.

A HÉTVÉGE TOVÁBBI GYŐZTESEI

Brett Rumford még sohasem állt rajthoz tornagyőzelmet követő héten, de most megtette – és milyen jól tette: egy héttel Dél-Korea után Kínában is az ő neve virított a leaderboard tetején. Az utolsó nap első 14 szakaszán hat birdie-t ütő ausztrál játékos magabiztos sikerével át is vette a vezetést az Európai PGA-körverseny idei kereseti listáján (811 ezer eurónál jár). A 35 éves golfozónak ez volt az ötödik győzelme az EPGA-n.

A korábbi női világelső Cristie Kerr már előrébb tart – 16. tornagyőzelem, csak a Kingsmill Championshipen a harmadik –, ám újdonság volt számára, hogy végre vietnami veterán édesapja is szemtanúja lehetett diadalának. Kerr egy igazi playoffspecialistát győzött le a „szétlövésben", az eddigi nyolc rájátszásából ötöt megnyerő norvég Suzann Pettersent. Ezúttal sem maradhat ki összefoglalónkból Ariya Jutanugarn neve: a 17 éves thaiföldi tehetség megint begyűjtött egy értékes harmadik helyet.

AMERIKAI PGA-KÖRVERSENY
WELLS FARGO CHAMPIONSHIP, CHARLOTTE (Quail Hollow Club)
A pénzdíj:
6.7 millió dollár. A pálya hossza: 6805 méter; a pályán elvárt ütésszám (par): 72
AZ ÉLCSOPORT
1. Derek Ernst (amerikai) 280 ütés (67, 71, 72, 70) – rájátszás után
2. David Lynn (angol) 280 (71, 68, 71, 70)
3. Phil Mickelson (amerikai) 281 (68, 67, 73, 73)

EURÓPAI PGA-KÖRVERSENY
VOLVO CHINA OPEN, TIENCSIN
(Binhai Lake GC)
A pénzdíj: 3.2 millió dollár. A pálya hossza: 6746 méter; a pályán elvárt ütésszám (par): 72
AZ ÉLCSOPORT
1. Brett Rumford (ausztrál) 272 ütés (68, 67, 69, 68)
2. Mikko Ilonen (finn) 276 (69, 63, 73, 71)
3. Victor Dubuisson (francia) 277 (71, 72, 66, 68)

AMERIKAI NŐI KÖRVERSENY (LPGA TOUR)
KINGSMILL CHAMPIONSHIP, WILLIAMSBURG
(Kingsmill Resort, River Course)
A pénzdíj: 1.3 millió dollár. A pálya hossza: 5833 méter; a pályán elvárt ütésszám (par): 71
AZ ÉLCSOPORT
1. Cristie Kerr (amerikai) 272 ütés (66, 71, 66, 69) – rájátszás után
2. Suzann Pettersen (norvég) 272 (68, 69, 68, 67)
3. Li Il Hi (dél-koreai) 274 (69, 69, 69, 67)
Ariya Jutanugarn (thaiföldi) 274 (64, 71, 73, 66)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik