Szilágyi Áronnak köszönhetően magyar arannyal zárult az Eb

T. Cs. Zs.T. Cs. Zs.
Vágólapra másolva!
2009.05.10. 21:56
Az egész verseny szellemiségéhez illően magyar aranyéremmel zárult a debreceni Főnix csarnokban az U23-as vívó Európa-bajnokság. A vasárnapi zárónapon az addig két arany- és két ezüstérmet szerző hazaiak a kardozó Szilágyi Áron révén végképp „bearanyozták” a kontinensviadalt.
Szilágyi Áron verhetetlen volt Debrecenben
Fotó: Farkas József (archív)
Szilágyi Áron verhetetlen volt Debrecenben
Szilágyi Áron verhetetlen volt Debrecenben
Fotó: Farkas József (archív)
Szilágyi Áron verhetetlen volt Debrecenben
A felnőtt válogatottban is számításba vett Szilágyi remek teljesítménnyel vívta ki az esti négyes döntőbe jutást, miután a 8 között 15:12-re legyőzte a belga Seppe van Holsbekét. Az elődöntőben az olasz Luigi Miracco ellen asszózott, s kiélezett, színvonalas csatában 10:10 után döntött: ellenállhatatlan vívással 15:10-re nyert. A másik ágon az orosz Venjamin Resetnyikov és az ukrán címvédő Dmitro Bojko találkozott, a csörte némi meglepetésre az orosz egészen sima, 15:9-es győzelmével végződött.

Az aranycsatát tehát Szilágyi Áron és Resetnyikov vívta a közönség által „meccshangulatba hozott” Főnixben. Szilágyi az elején egészen parádés vívást mutatott be (zúgott is a Hajrá, magyarok!), 8:3-ra ellépett, s bár az orosz 9:9-nél utolérte, a hazai kardozó nem hagyott kétséget senkiben sem abban a tekintetben, hogy ő a legjobb: 15:11-re nyert, így a zárónapra is jutott magyar arany.

A női párbajtőrözőknél viszont nem volt magyar versenyző a négyes döntőben: a csoportkör után a 16 közé jutásért még három magyar vívhatott (Tóth Annamária, Izsó Katalin és Budai Dorina, előbbi kettő egymás ellen küzdött), ám a legjobb négy közé egyikőjük sem tudott bejutni.

Bejutott viszont az ukrán Jana Szemjakina és az orosz Olga Kocsnyeva (az elődöntőben: Kocsnyeva-Szemjakina 12:11), valamint a lengyel Ewa Nelip és az EB fair play-díjasa, az olasz Rosella Flamingo (az elődöntőben: Nelip-Flamingo 15:11). A finálét végtelenül izgalmas csatában Kocsnyeva nyerte a 3x3 perc lejárta után, 13:12-re.

Az orosz vívónő rendkívül boldog volt, ám a magyarok még nála is boldogabbak: a magyar válogatott összességében három arannyal és két ezüsttel zárta az Európa-bajnokságot, s ezzel az első helyen végzett az éremtáblázaton.

U23-AS VÍVÓ EB

FÉRFI KARD
ELŐDÖNTŐ
Venjamin Resetnyikov (orosz)–Dmitro Bojko (ukrán) 15:9
Szilágyi Áron–Luigi Miraccolo (olasz) 15:10
DÖNTŐ
Szilágyi–Resetnyikov 15:11
Az élcsoport: 1. Szilágyi, 2. Resetnyikov, 3. Bojko és Miraccolo

NŐI PÁRBAJTŐR
ELŐDÖNTŐ
Olga Kocsnyeva (orosz)–Jana Semjakina (ukrán) 12:11
Ewa Nelip (lengyel)–Rosella Flamingo (olasz) 15:11
DÖNTŐ
Kocsnyeva–Nelip 13:12
Az élcsoport: 1. Kocsnyeva, 2. Nelip, 3. Semjakina és Flamingo
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik