Vívás: Szilágyi Áron a legfiatalabb magyar világbajnok

Vágólapra másolva!
2007.10.08. 13:43
Szilágyi Áron, a 17 éves gimnazista a négyszeres olimpiai bajnok Pozdnyakov legyőzésével segítette világbajnoki címhez a magyar kard csapatot a szentpétervári vívó világbajnokságon. Az elmúlt hét végén egy ország csodálatát kiváltó tinédzser természetesen nem a semmiből érkezett: már második esztendeje tagja a Mol által létrehozott Új Európa Alapítvány Segíthetek? Tehetségtámogató programjának, amelyet már eddig is junior Eb- és vb érmekkel igazolt.
Szilágyi Áron
Szilágyi Áron
Szilágyi Áron
Szilágyi Áron

Győzelme ezzel együtt világraszóló meglepetés, minthogy még a vívó válogatott rutinos szakvezetői, köztük Kulcsár Győző és Nébald György sem emlékszik arra, hogy a magyar vívósport történetében ily fiatalon bárki vb-aranyat nyert volna. Szilágyi ráadásul a sportág klasszikus számában, férfi kardban remekel: ehhez pedig az alapítványi támogatás mellett elengedhetetlen az a szakmai háttér, amelyet Gerevich György edző, a hétszeres olimpiai bajnok Gerevich Aladár fia képvisel.

Szilágyi jövőre a Fazekas Gimnázium érettségijére és immár a pekingi olimpiára készül: „Az én életemben a dupla terhelés tökéletesen összeegyeztethető – mondta Szilágyi Áron, a Vasas újdonsült kardvívó vilábajnoka. – Két hete Lengyel Balázs egészségügyi problémája miatt kerültem be a felnőtt csapatba, de úgy hiszem, világbajnokként az együttes tagja maradhatok. Azé a gárdáé, amely nagyon nagy gödörből kecmergett ki: a vb előtt a kvótaszerzéstől fényévekre, a tizennegyedik helyen álltunk az olimpiai kvalifikációs ranglistán, most pedig harmadikok vagyunk, és jó eséllyel pályázunk a pekingi szereplésre.”

A Segíthetek? Mol Tehetségtámogató program 10-18 év közötti, tehetséges, jó eredményeket elért fiatalok továbblépését segíti a sport, a művészetek és a tudomány területén.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik