Lékó Péter negyeddöntős

RÁCZ PÉTERRÁCZ PÉTER
Vágólapra másolva!
2007.01.05. 16:55
Lékó Péternek (képünkön) nem kellett túlságosan megerőltetnie magát a Profi Sakkozók Szervezetének (ACP) odessai rapid világkupájának nyolcaddöntői során, magabiztos győzelemmel jutott a legjobb nyolc közé.
Meggyesi Bálint
Meggyesi Bálint
A magyar nagymester a második kiemeltként várhatta a pénteki rajtot. Ennek megfelelően a gyengébb képességű, ámde nagyon rutinos Ivan Sokolovval hozta össze a sors.

Az Élő-pontszámok alapján a 16 meghívott közül az ukrán Vaszilij Ivancsuk (2750) mögött a második helyen rangsoroltál a magyar nagymestert (2749).

A szabályok szerint két rapid partit kellett váltaniuk, amelyben mindkét félnek 20-20 perce volt, lépésenként öt másodperc jóváírással.

Az első játszmában Lékó sötéttel csak arra ügyelt, hogy ne kapjon ki. Sokolov akcióit sorra leszerelte, és végül a 71. lépésben el tudta érni a remit.

A visszavágó nagyon gyorsan eldőlt. Sokolov gyengén játszott, a parti gyakorlatilag már a megnyitásban véget ért, Lékó látványos lépésekkel szerezte meg a továbbjutást jelentő győzelmet.

Szombaton a második négy pár méri össze tudását, vasárnap rendezik a negyeddöntőket. Lékó Péterre az orosz Szergej Rubljovszkij vár, aki 1.5:0.5 arányban győzött a német Arkadij Naiditsch ellen.

hétfőn pedig az elődöntőket és a finálét. A győztes 40 ezer dollárral gazdagodik.

A lebonyolítás szerint amennyiben a két, 20-20 perces játszma után 1-1 az állás, villámpartik döntenek a továbbjutásról, majd - ha szükséges - következik a hirtelen halál, ahol sötétnek a döntetlen is győzelmet jelent.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik