Anand ismét nyert Lékó ellen, fél pontra a végső győzelemtől

Vágólapra másolva!
2009.06.06. 19:41
A hagyományoknak megfelelően Lékó Péter és Viswanathan Anand pénteken közönségtalálkozón vett részt a miskolci Nemzetközi Kereskedelmi Központban, de szombaton már ismét a sakkasztal várta őket. Anand ezúttal is nyert Lékó ellen, fél pontra van a végső győzelemtől.
Anand vezet a Lékó elleni csatában
Fotó: Czagány Balázs
Anand vezet a Lékó elleni csatában
Anand vezet a Lékó elleni csatában
Fotó: Czagány Balázs
Anand vezet a Lékó elleni csatában

A félidőre Anand 2.5:1.5-ös vezetésre tett szert, ami papírforma, lévén az első számú magyar nagymester a földkerekség legjobb rapid játékosával mérkőzik.

Az ötödik találkozón ismét a Grünfeld-védelem került terítékre, negyedik alkalommal a páros mérkőzés folyamán. Lékó kockáztatott, gyalogáldozata azonban rosszul sült el. Anand nagyszerűen kivédte riválisa kezdeményezését, a befejező szakaszára fordulván pedig már egyértelműen nyerésre állt. Anand a végét sem hibázta el, és megszerezte második győzelmét is. Ázsia legjobbja ekkor már két ponttal vezetett.

A „Lékó + …” sorozat első állomásán, 2005-ben az angol Michael Adams még ennél is nagyobb különbséggel, három egységgel lógott meg, ám Lékó hatalmas bravúrral egyenlített. Ezúttal azonban a világbajnok az ellenfél, ezután valami csodára van szükség – gondolhatta a szegedi klasszis.

Az esti, hatodik összecsapáson Lékónak valamivel több esélye volt, de így sem járt sikerrel. Anand értelemszerűen semmit sem kockáztatott, és ez éppen elég volt a pontosztozkodáshoz.

A vasárnapi két záró partiban az indiai nagymesternek egyetlen remi is elegendő a végső sikerhez.

PÁROS MÉRKŐZÉS, MISKOLC

RAPID JÁTSZMÁK
5. játszma: Lékó Péter (magyar, 2751)–Viswanathan Anand (indiai, 2783) 0:1
6. játszma: Anand–Lékó döntetlen
Az állás: 4:2 Anand javára
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik