Nyolc év pauza és gyermekáldás után </br>Eb-ezüstérem

KEMENCZKY ZOLTÁNKEMENCZKY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2006.07.27. 17:07
Címkék
Szenzációs visszatérést produkált nyolc év kihagyás után Kovács Rita a hosszútávúszók között. Az 1994-ben vb-ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok nyíregyházi versenyzőnő Balatonalmádiban, a magyarországi Európa-bajnokág nyíltvízi úszó számainak helyszínén 36 évesen ezüstérmet szerzett 10 kilométeren.
Az újdonsült Eb-ezüstérmes (balra), mellette a győztes Maurer és a bronzérmes Pachanova
Danis Barna
Az újdonsült Eb-ezüstérmes (balra), mellette a győztes Maurer és a bronzérmes Pachanova
Az újdonsült Eb-ezüstérmes (balra), mellette a győztes Maurer és a bronzérmes Pachanova
Danis Barna
Az újdonsült Eb-ezüstérmes (balra), mellette a győztes Maurer és a bronzérmes Pachanova

KOVÁCS RITA

Született: 1970. március 29., Nyíregyháza
Klubja: Nyíregyházi Főiskola
Edzője: Vajda Tamás
Kiemelkedő eredményei: vb-2. (25 km, Róma – 1994), 2x Európa-bajnok (5 km, Bécs – 1995; 25 km, Sevilla – 1997), Eb-ezüstérmes (2006), 3x Eb-bronzérmes, vb-4., 16x Vk-győztes
Érdekes taktikát dolgozott ki a szakvezetés Kovács Rita számára a 10 kilométeres távra. A terv az volt, hogy az öt kilométeres kör két bólyája között elhelyezett stéget – ahol frissítőt vehettek magukhoz útközben a versenyzők – Kovács Rita és Barsi Claudia nem érinti.

A taktikai remekül bevált, a két magyar lány fél percet nyert ezzel a húzással. Pontosabban csak az egyikük, Barsi Claudia ugyanis a forduló után elmerevedett, nem tudta tartani Kovács Rita iramát, így visszacsúszott. A Nemzeti Sportnak nyilatkozva a Hawaiin egyetemre járó budapesti hölgy érthető csalódottsággal mondta el: talán a túlzott akarás vagy egy korábbi hosszabb kihagyás okozta a visszaesését.

Kovács Rita viszont a győzelem felé haladt, ám a hajrában a remekül taktikázó német Angela Maurer utolérte és megelőzte.

Vajda Tamás, Rita edzője így emlékezett vissza a történtekre:

"A második körben már a többi versenyző sem ment ki frissítőért a stéghez, ráadásul bolyba tömörültek, és az oroszok, egymásnak adva a pozíciót, nagy tempót diktáltak. Így sikerült utolérniük Ritát. A német kislány nagyon okosan haladt a két orosz és a cseh versenyző farvizén, és amikor kellett, robbantott."

A szakember boldogan tette hozzá:

"Fantasztikus ez az eredmény, nem is tudom, hogy bármely sportágban volt-e valaha hasonló visszatérés. Megpróbálunk jól felkészülni az augusztus végi, nápolyi világbajnokságra is, ahová ezek után már magától értetődően utazunk."

Kovács Rita elképesztő teljesítményt nyújtott a vízben
Danis Barna
Kovács Rita elképesztő teljesítményt nyújtott a vízben

Az 1970-es születésű, 1994-ben 25 km-en világbajnoki ezüstérmet, 1995-ben (25 km) és 1997-ben (5 km) pedig Eb-aranyérmet szerző Nyíregyházi versenyzőnő a célba érkezést követően a távirati irodának még azt mondta:

"A verseny előtt a bronzéremmel is beértem volna, de olyan közel voltam a győzelemhez, hogy most inkább csalódott vagyok. Szándékosan választottunk ilyen taktikát, hogy az elején elhúzok a mezőnytől, de sajnos a végén utolértek, az utolsó száz-százötven méteren pedig éreztem, hogy már nem tudok újítani. Maurer ma ennyivel jobb volt."

A 16-szoros Világkupa-győztes úszónő – akinek hatéves kisfia, Bendegúz a mindene – később már úgy fogalmazott: nagyon boldog, és remek hangulatban van.

„Az utolsó kétezer méter már kegyetlen volt… – kezdte. – Azt éreztem, hogy nem tudok újítani a hajrában, a német lányban több volt, ennyivel ma ő volt a jobb."

"Igaz, hogy nagy előnyöm volt, ám tudtam, hogy a végén a közelembe jönnek. Lehetnék mérges, hogy szinte folyamatosan vezettem, aztán az utolsó métereken megelőztek, de nem vagyok az: ennyi kihagyás után boldog vagyok az ezüstéremmel."

"Nyolc évig folyamatosan sportoltam, sok mindent csináltam, például lefutottam a maratoni távot is, egy sportot nem űztem: az úszást. Ezért az összes olyan izomcsoport, amelyre egy hosszútávúszónak szüksége van, átalakult az idők folyamán – az utolsó tíz hónap kőkemény edzésein kellett ismét munkába állítani őket. Emiatt is vagyok elégedett, hiszen olyanokat tudtam megelőzni, akik évek óta úszással készülnek, és olyantól kaptam ki, aki rendszeres edzésmunkát végzett hosszú esztendők óta.

A kis Bendegúz (balra) a verseny után közölte: Megmondtam anyának, hogy lehet első, lehet második, lehet harmadik, de negyedik már nem lehet
A kis Bendegúz (balra) a verseny után közölte: Megmondtam anyának, hogy lehet első, lehet második, lehet harmadik, de negyedik már nem lehet

"Egyébként most már az egész média azzal van tele, hogy az olimpia miatt tértem vissza, mindegy, akkor mondják ezt – a valóság egyébként az, hogy egyszer lementem az uszodába, és annyira jó volt a hangulat, annyira megfogott, hogy ottmaradtam – tette hozzá. – Két hónappal később derült csak ki, hogy olimpiai szám lett a hosszútávúszás, ami csupán pluszmotivációt adott a tréningekhez. Hogy a továbbiakban mire leszek képes, nem tudom: ha kapnánk valamiféle rendszeres támogatást, hogy egy kicsit jobb körülmények között készülhessünk, akkor még sikeresebb lehetne a szereplésem.”

Kovács Rita és Barsi Claudia vasárnap 10 órakor a "maratoni" távon, 25 km-en is rajthoz áll.

ÚSZÓ, MŰÚSZÓ, MŰUGRÓ ÉS HOSSZÚTÁVÚSZÓ EB

HOSSZÚTÁVÚSZÁS, NŐK, 10 KM:
1. Angela Maurer német 2:07:10.8
2. Kovács Rita magyar 2:07:14.3
3. Jana Pachanova cseh 2:07:15.6
…20. Barsi Claudia magyar 2:14:52.4
Hebbache Szabrina magyar feladta
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik