Rögbi-vb: újra erődemonstráció az írektől; Anglia alig kerülte el a kínos vereséget – videók

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.10.07. 23:51
null
Az angol Danny Care a szamoai célterület felé tart, a társak már örülnek (Fotó: Getty Images)
Anglia az utolsó percekben fordított és kerülte el a kínos vereséget Szamoa ellen a rögbi-világbajnokság szombati játéknapján (18–17), míg Wales végig vezetve győzte le Grúziát (43–19). Az angolok és a walesiek is négy győzelemmel zárták a csoportkört a Franciaországban zajló tornán. A késő esti mérkőzésen a szintén hibátlan Írország fölényes győzelmet aratott Skócia felett (36–14), és ezzel nemcsak a saját továbbjutását tette biztossá, hanem a címvédő Dél-Afrikáét is.

ÍRORSZÁG–SKÓCIA 36–14

A skótoknak papíron volt esélyük a továbbjutásra, ám az írek nagyon gyorsan szembesítették őket a pillanatnyi erőviszonyokkal: James Lowe már a második percben a célterületre jutott, és a szünetig megtette ezt Iain Henderson, valamint Hugo Keenan is, utóbbi kétszer – negyven perc alatt eldőlt a mérkőzés.

A skótokkal – akik sérülés miatt korán elvesztették a csapatkapitány Jamie Ritchie-t és Blair Kinghornt – először történt meg világbajnokságon, hogy az első félidőben négy célt ért el az ellenfelük, és arra is csupán egyszer volt példa, hogy a szünetben nullán álltak (2007-ben Új-Zéland tartotta őket pont nélkül).

De a másik oldalról is érzékeltethető a mostani ír csapat ereje: a legerősebb kategóriába (Tier 1) tartozó válogatott ellen Írország még sohasem szerzett ilyen nagy előnyt egy vb-meccs első félidejében.

Az ellenfél gyengéit gyorsan kiismerő és könyörtelenül kihasználó, rendkívül olajozott csapatjátékot bemutató, bivalyerős írek részéről a második félidőben Dan Sheehan és Garry Ringrose folytatta a célszerzést, a skótoknak csak az eredmény kozmetikázására maradt erejük Ewan Ashman és Ali Price révén.


Az írek sorozatban 17 győzelemnél tartanak; a negyeddöntőben Új-Zéland vár rájuk – amúgy a háromszoros világbajnok All Blacks is felkerült már a zöldek közelmúltbeli „áldozatainak” egyre hosszabb listájára. A B-csoportból továbbment Dél-Afrika is, ők a házigazda franciákkal találkoznak a legjobb nyolc között.

ANGLIA–SZAMOA 18–17

A szamoai csapatnak nagyon halvány esélye maradt a továbbjutásra, ezt próbálta meglovagolni szombat kora este Lille-ben – no meg persze dolgozott játékosaiban a vágy, hogy nyolc vereség után, történetük során először, legyőzzék az angol válogatottat. Nem sok hiányzott a hatalmas meglepetéshez.

Angol szempontból jól indult a meccs, Owen Farrell a 18. percben értékesített büntetővel 1181-re növelte válogatottbeli pontjai számát, és megelőzte az eddigi angol rekordert, Jonny Wilkinsont, aki 1998 és 2011 között 1179 pontot gyűjtött.


Az angolok 8–0-ra vezettek, csakhogy a játékrész második fele a szamoaiaké volt: Nigel Ah Wong kétszer is a célterületre verekedte magát, a hozzá hasonlóan új-zélandi születésű Lima Sopoaga értékesítette a két jutalomrúgást, és máris fordult az állás!

A második félidő elején Sopoaga berúgott egy büntetőt is, és az utolsó tíz percre fordulva még mindig a hatalmas lelkesedéssel küzdő szamoaiak vezettek 17–11-re.

A sok hibával, ötlettelenül játszó angolok két célját szabálytalannak ítélte a játékvezető, ám a 73. percben Danny Care egy szamoai figyelmetlenséget kihasználva csak-csak bevitte a labdát, és Farrell jutalomrúgásával Anglia fordított.


A végjátékban Szamoa újra közel járt a vezetés megszerzéséhez, de az már nem jött össze – az óceániai csapat tisztes vereséggel fejezte be vb-szereplését, a meccs legjobbja is a soraiból került ki Sopoaga személyében.

A csoportelső Anglia a C-csoport második helyezettje, nagy valószínűséggel a Fidzsi-szigetek ellen folytatja majd a negyeddöntőben, és az angol szakírók szerint jelentős javulásra lesz szükség, ha a négy közé akar jutni.

WALES–GRÚZIA 43–19

Wales magabiztosan, hat célt elérve győzte le a harcos grúz csapatot, ám a sikernek ára volt: Taulupe Faletau karját törte, rá már nem számíthat Warren Gatland ezen világbajnokságon, míg Liam Williams mankón távozott, neki a térde fáj. Akadnak gondok irányító poszton is: Gareth Anscombe sérülése kiújult a bemelegítés során, Dan Biggar sem teljesen egészséges, az ő játékát meg sem kockáztatták a nantes-i meccsen.

Helyettük Sam Costelow került be a walesi kezdő XV-be, és öt jutalomrúgással, valamint egy büntető értékesítésével 13 pontot tett be a közösbe. Louis Rees-Zammit három akciót fejezett be a célvonalon túl, és ért el célt Tomas Francis, Liam Williams, valamint George North is a walesi csapatban.

A walesiek hibátlan teljesítménnyel megnyerték a C-csoportot, és a D-csoport második helyezettje, Argentína vagy Japán ellen játszanak majd a jövő hét végi negyeddöntőben.

RÖGBI
VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ – szombati mérkőzések
B-CSOPORT,
SAINT-DENIS
Írország–Skócia 36–14
(26–0)
Az állás: 1. Írország 19 pont (4 mérk.), 2. Dél-Afrika 15 (4), 3. Skócia 10 (4), 4. Tonga 0 (3), 5. Románia 0 (3)
C-CSOPORT, NANTES
Wales–Grúzia 43–19
(17–7)
Az állás: 1. Wales 19 pont (4 mérk.), 2. Ausztrália 11 (4), 3. Fidzsi-szigetek 10 (3), 4. Grúzia 3 (4), 5. Portugália 2 (3)
D-CSOPORT, LILLE
Anglia–Szamoa 18–17
(8–14)
Az állás: 1. Anglia 18 pont (4 mérk.), 2. Argentína 9 (3), 3. Japán 9 (3), 4. Szamoa 7 (4), 5. Chile 0 (4)

A JÁTÉKHÉT TOVÁBBI PROGRAMJA

• Október 5., csütörtök
A-CSOPORT, LYON
Új-Zéland–Uruguay 73–0
(26–0)

• Október 6., péntek
A-CSOPORT, LYON
Franciaország–Olaszország 60–7 (31–0)
A csoport végeredménye: 1. Franciaország 18 pont (4 mérk.), 2. Új-Zéland 15 (4), 3. Olaszország 10 (4), 4. Uruguay 5 (4), 5. Namíbia 0 (4)

• Október 8., vasárnap
B-CSOPORT, LILLE

17.45:
Tonga–Románia
C-CSOPORT, TOULOUSE
21.00:
Fidzsi-szigetek–Portugália
D-CSOPORT, NANTES
13.00:
Japán–Argentína

A RÖGBI-VB-RŐL – RÖVIDEN
A négyévente megrendezett, immár tizedszer kiírt rögbi-világbajnokságon húsz válogatott vesz részt: a csoportkörben (szeptember 8.–október 8.) négy ötcsapatos csoportban körmérkőzést vívnak, minden kvintettből az első kettő jut be az egyenes kieséses szakaszba. A negyeddöntő október 14–15-én, az elődöntő 20–21-én, a bronzmérkőzés 27-én, a döntő október 28-án lesz.
A csoportbeosztás
A-csoport: Új-Zéland, Franciaország, Olaszország, Uruguay, Namíbia
B-csoport: Dél-Afrika, Írország, Skócia, Tonga, Románia
C-csoport: Wales, Ausztrália, Fidzsi-szigetek, Grúzia, Portugália
D-csoport: Anglia, Japán, Argentína, Szamoa, Chile
A győzelemért 4 pont jár, a döntetlenért 2. Az egy mérkőzésen elért legalább négy cél egy bónuszpontot ér, és ugyancsak egy bónuszpont jár annak a vesztes csapatnak, amelyik hét vagy kevesebb ponttal kap ki.
A versenykiírás értelmében a vb-n egy válogatott két mérkőzése között legalább öt napnak kell eltelnie, hogy a játékosok regenerálódhassanak.
Az eddigi világbajnokok: Új-Zéland (3), Dél-Afrika (3 – címvédő), Ausztrália (2), Anglia (1)
AZ ELSŐ FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!
A MÁSODIK FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!
A HARMADIK FORDULÓ EREDMÉNYEI ITT!
A NEGYEDIK FORDULÓ EREDMÉNYEI ITT!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik