Rögbi-vb: történelmi portugál siker, de a vesztes is örülhet, Ausztrália pedig kiesett – videó

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.10.08. 23:18
null
Matteo Carreras mesterhármassal vitte a nyolc közé Argentínát (Fotó: Getty Images)
Vérbeli ki-ki mérkőzést vívott Argentína és Japán a rögbi-világbajnokság csoportkörének utolsó napján: a dél-amerikaiak 39–27-re megnyerték a vasárnapi nantes-i ütközetet, és bejutottak a Franciaországban zajló torna negyeddöntőjébe. A késő esti, ritka fordulatos toulouse-i mérkőzésen Portugália nagy meglepetésre 24–23-ra legyőzte a Fidzsi-szigeteket, amely azonban így is szerzett egy pontot, ami elég volt a nyolc közé jutáshoz – a kétszeres világbajnok Ausztrália kiesett!

FIDZSI-SZIGETEK–PORTUGÁLIA 23–24

A mérkőzés már csak a fidzsi válogatott szempontjából tartogatott igazi tétet – már a szűk vereség is továbbjutást ért volna –, de az önbecsülés is kellő motivációs erővel bír, ami jól látszott a portugálok játékán. Frank Lomani büntetőjével a Fidzsi-szigetek szerzett vezetést, csakhogy a három pont nem szabadította meg a lelki tehertől a csapatot, sok hiba és görcsösség jellemezte az óceániaiak játékát, Portugália az első játékrész hajrájában egyenlített – a második elején pedig jött az igazi meglepetés!



Rövid időn belül Raffaele Storti és Francisco Fernandes is harcos célt ért el, Samuel Marques mindkétszer értékesítette a jutalomrúgást, és bár egyszer Levani Botia is átgyömöszölte magát a célvonalon, a fidzsi csapat kellemetlen helyzetbe került (10–17). A hétpontos hátrány még éppen meghozta volna azt a pontocskát, ami elég a továbbjutáshoz – de marad-e ennyi az állás?

Nem maradt – de a fidzsiek kedvére változott! Mesake Doge célt ért el, Lomani értékesítette a jutalomrúgást, sőt hamarosan egy büntetőt is, majd még egyet (23–17). Nyer Fidzsi? Nem! Rodrigo Marta az utolsó percekben célt ért el, Marques a jutalomrúgással fordított – és Portugália a története második világbajnokságán megszerezte az első győzelmét!


Ennek a meccsnek azonban a vesztes is győztese volt: a Fidzsi-szigetek a szoros vereségnek köszönhetően megkapta azt a bónusz pontot, ami elég volt ahhoz, hogy az egymás elleni eredménynek (22–15) köszönhetően megelőzze Ausztráliát, 16 évnyi várakozás után a C-csoport második helyén továbbjusson, és készülhessen az Anglia elleni negyeddöntőre.

Az ausztrálok először nem jutottak tovább a csoportkörből világbajnokságon.

ARGENTÍNA–JAPÁN 39–27

Santiago Chocobares már a második percben a japán célterületre viharzott a labdával– válogatottbeli karrierje első célját érte el ezen a fontos meccsen –, ám kisvártatva Fakatava Amato egy nem kevésbé szép alakítással, saját előre rúgott labdájára némi szerencsével lecsapva megadta a japán választ.

Az első játékrész derekán– azt követően, hogy Marcos Kremer arccal blokkolt Macuda Rikija dropgólkísérletét– Matteo Carreras újabb argentin célt ért el emberelőnyből, és bár onnantól végig a dél-amerikaiak vezettek, Japán is folyamatosan gyarapította pontjai számát, kiélezett maradt a csata.

Carreras második célját Lemeki Lomano pompás dropgóllal válaszolta meg, még Emiliano Boffelli ötpontosát is ellensúlyozta Jone Naikabula sarokban célt ért akciója, azonban a villámgyors Carreras, a meccs embere a hajrához közeledve harmadszor is átkígyózott a japán védőkön, és azzal már eldőlt a meccs.

A 2007-es, szintén franciaországi világbajnokságon bronzérmes argentinok a legutóbbi vb-n a csoportban ragadtak, ezúttal azonban– történetük során ötödször – ott lesznek a kieséses szakaszban: szombaton Walesszel találkoznak a negyeddöntőben.

TONGA–ROMÁNIA 45–24

A két válogatott egyike sem akart nyeretlenül távozni a világbajnokságról, és ameddig a román csapat nem fáradt el, mindkettejüknek meg is volt az esélye a győzelemre. Solomone Kata céljával Tonga szerzett vezetést, és bár az előny gyorsan nőtt, idővel a románok is képesek voltak támadásokat építeni – a célvonalon túlra robogott például a 104., egyben utolsó válogatott meccsét játszó Florin Surugiu.

Már a második félidő zajlott, amikor egy szép akció végén Marius Simionescu is célt ért el, Alin Conache jutalomrúgása is sikeres volt, vagyis még egyszer közel kerültek a románok (28–24) – akik mellesleg háromszor annyi pontnál jártak, mint amennyit a megelőző három meccsen összesen szereztek.

A hajrára azonban elfogyott az erő, Pita Ahki, Kata és Kyren Taumoefolau is célt ért el, így Tonga zárta győzelemmel, méghozzá fölényessel, a vb-szereplését.

RÖGBI
VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ – vasárnapi mérkőzések

B-CSOPORT, LILLE
Tonga–Románia 45–24
(21–17)
A végeredmény: 1. Írország 19 pont (4 mérk.), 2. Dél-Afrika 15 (4), 3. Skócia 10 (4), 4. Tonga 5 (4), 5. Románia 0 (4)
C-CSOPORT, TOULOUSE
Fidzsi-szigetek–Portugália 23–24
(3–3)
A végeredmény: 1. Wales 19 pont (4 mérk.), 2. Fidzsi-szigetek 11 (4),
3. Ausztrália 11 (4), 4. Portugália 6 (4), 5. Grúzia 3 (4)
D-CSOPORT, NANTES
Japán–Argentína 27–39
(14–15)
A végeredmény: 1. Anglia 18 pont (4 mérk.), 2. Argentína 14 (4), 3. Japán 9 (4), 4. Szamoa 7 (4), 5. Chile 0 (4)

A JÁTÉKHÉT KORÁBBI EREDMÉNYEI

• Október 5., csütörtök
A-CSOPORT, LYON
Új-Zéland–Uruguay 73–0
(26–0)

• Október 6., péntek
A-CSOPORT, LYON
Franciaország–Olaszország 60–7 (31–0)
A csoport végeredménye: 1. Franciaország 18 pont (4 mérk.), 2. Új-Zéland 15 (4), 3. Olaszország 10 (4), 4. Uruguay 5 (4), 5. Namíbia 0 (4)

• Október 7., szombat
B-CSOPORT, SAINT-DENIS
Írország–Skócia 36–14
(26–0)
C-CSOPORT, NANTES
Wales–Grúzia 43–19
(17–7)
D-CSOPORT, LILLE
Anglia–Szamoa 18–17
(8–14)

A NEGYEDDÖNTŐ PROGRAMJA
Október 14., szombat
17.00:
Wales–Argentína
21.00: Írország–Új-Zéland
Október 15., vasárnap
17.00:
Anglia–Fidzsi-szigetek
21.00: Franciaország–Dél-Afrika

A RÖGBI-VB-RŐL – RÖVIDEN
A négyévente megrendezett, immár tizedszer kiírt rögbi-világbajnokságon húsz válogatott vesz részt: a csoportkörben (szeptember 8.–október 8.) négy ötcsapatos csoportban körmérkőzést vívnak, minden kvintettből az első kettő jut be az egyenes kieséses szakaszba. A negyeddöntő október 14–15-én, az elődöntő 20–21-én, a bronzmérkőzés 27-én, a döntő október 28-án lesz.
A csoportbeosztás
A-csoport: Új-Zéland, Franciaország, Olaszország, Uruguay, Namíbia
B-csoport: Dél-Afrika, Írország, Skócia, Tonga, Románia
C-csoport: Wales, Ausztrália, Fidzsi-szigetek, Grúzia, Portugália
D-csoport: Anglia, Japán, Argentína, Szamoa, Chile
A győzelemért 4 pont jár, a döntetlenért 2. Az egy mérkőzésen elért legalább négy cél egy bónuszpontot ér, és ugyancsak egy bónuszpont jár annak a vesztes csapatnak, amelyik hét vagy kevesebb ponttal kap ki.
A versenykiírás értelmében a vb-n egy válogatott két mérkőzése között legalább öt napnak kell eltelnie, hogy a játékosok regenerálódhassanak.
Az eddigi világbajnokok: Új-Zéland (3), Dél-Afrika (3 – címvédő), Ausztrália (2), Anglia (1)
AZ ELSŐ FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!
A MÁSODIK FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!
A HARMADIK FORDULÓ EREDMÉNYEI ITT!
A NEGYEDIK FORDULÓ EREDMÉNYEI ITT!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik