Rögbi-vb: Ausztrália megtette, amit halvány reményei érdekében tehetett – videók

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.10.01. 23:15
null
Fraser McReight érte el a negyedik ausztrál célt (Fotó: Getty Images)
Ausztrália a papírformának megfelelően legyőzte (34–14) Portugáliát a Franciaországban zajló rögbi-világbajnokság vasárnapi játéknapján, amivel megőrizte továbbjutási esélyeit. A késő esti látványos marseille-i meccsen Dél-Afrika magabiztosan verte Tongát (49–18), és szinte biztossá tette a negyeddöntőbe jutását.

AUSZTRÁLIA–PORTUGÁLIA 34–14

A már két vereséget elszenvedő ausztrálok egyet tehettek utolsó csoportmeccsükön: legalább négy célt elérve, ezzel a bónusz pontot is bezsebelve legyőzik Portugáliát. Bár a meccs katasztrofálisan indult számukra– a 11. percben, gyönyörű összjáték után Pedro Bettencourt a célterületükre vitte a labdát –, egy emberelőnyös időszakot kihasználva a szünetig három céllal fordítottak, majd a második félidő elején Fraser McReight hozta a bónuszhoz szükséges negyediket.




A hajrá közeledtével a portugálok kettős emberelőnybe kerültek jó nyolc percre, átmenetileg faragtak is a hátrányukon, de elért egy célt az ausztrál Marika Koroibete is.

A kétszeres világbajnok Ausztráliának nincs több csoportmérkőzése, és csak abban az esetben juthat tovább, ha korábbi legyőzője, a Fidzsi-szigetek jövő vasárnap kikap a második világbajnokágán járó, egyelőre nyeretlen Portugáliától, méghozzá legalább nyolc ponttal. Halvány remény.

A C-csoportból Wales már bejutott a negyeddöntőbe.

DÉL-AFRIKA–TONGA 49–18

A marseille-i meccs első pontjait a tongaiak szerezték büntetőből, és a folytatásban is kitették szívüket-lelküket a pályára, sokszor szereltek, szimpatikusan küzdöttek, de a dél-afrikai henger csak jött és jött, aminek nem lehetett más vége, mint a címvédő magabiztos győzelme.

Már az első félidőben három célt ért el a Springboks, és nem sokkal az újrakezdés után az egyik csereember, Jesse Kriel megszerezte a bónusz pontot érő negyediket is. Handre Pollard szorgalmasan értékesítette a jutalomrúgásokat, és lassacskán jelentős különbség alakult ki a két csapat között.


A hajrára fordulva Patrick Pellegrini csodás futással gondoskodott a tongaiak harmadik céljáról, a záró pillanatokban pedig Kwagga Smith arról, hogy – már csak a tekintély végett – az utolsó sikeres akció a címvédőé legyen.

A dél-afrikaiak befejezték a csoportkört, a kvintett élére ugrottak, és bár születhet olyan eredmény az 5. forduló ír–skót csatájában, hogy utóbbi két csapat jusson tovább, ennek roppant csekély a valószínűsége.

RÖGBI
VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ – vasárnapi mérkőzések
B-CSOPORT, MARSEILLE
Dél-Afrika–Tonga 49–18
(21–8)
Az állás: 1. Dél-Afrika 15 pont (4 mérk.), 2. Írország 14 (3), 3. Skócia 10 (3), 4. Tonga 0 (3), 5. Románia 0 (3)
C-CSOPORT, SAINT-ÉTIENNE
Ausztrália–Portugália 34–14
(24–7)
Az állás: 1. Wales 14 pont (3 mérk.), 2. Ausztrália 11 (4), 3. Fidzsi-szigetek 10 (3), 4. Grúzia 3 (3), 5. Portugália 2 (3)

A JÁTÉKHÉT KORÁBBI EREDMÉNYEI

• Szeptember 27., szerda
A-CSOPORT, LYON
Uruguay–Namíbia 36–26 (12–20)
Szeptember 28., csütörtök
D-CSOPORT, TOULOUSE
Japán–Szamoa
28–22 (17–8)
Szeptember 29., péntek
A-CSOPORT, LYON
Új-Zéland–Olaszország 96–17
(49–3)
• Szeptember 30., szombat
B-CSOPORT, LILLE
Skócia–Románia 84–0
(42–0)
C-CSOPORT, BORDEAUX
Fidzsi-szigetek–Grúzia 17–12
(0–9)
D-CSOPORT, NANTES
Argentína–Chile 59–5
(24–0)

AZ 5. FORDULÓ PROGRAMJA
A-CSOPORT
Október 5., Lyon
21.00:
Új-Zéland-Uruguay
Október 6., Lyon
21.00:
Franciaország-Olaszország
B-CSOPORT
Október 7., Saint-Denis
21.00: Í
rország-Skócia
Október 8., Lille
17.45:
Tonga-Románia
C-CSOPORT
Október 7., Nantes
15.00:
Wales-Grúzia
Október 8., Toulouse
21.00:
Fidzsi-szigetek-Portugália
D-CSOPORT
Október 7., Lille
17.45:
Anglia-Szamoa
Október 8., Nantes
13.00:
Japán-Argentína

A RÖGBI-VB-RŐL – RÖVIDEN
A négyévente megrendezett, immár tizedszer kiírt rögbi-világbajnokságon húsz válogatott vesz részt: a csoportkörben (szeptember 8.–október 8.) négy ötcsapatos csoportban körmérkőzést vívnak, minden kvintettből az első kettő jut be az egyenes kieséses szakaszba. A negyeddöntő október 14–15-én, az elődöntő 20–21-én, a bronzmérkőzés 27-én, a döntő október 28-án lesz.
A csoportbeosztás
A-csoport: Új-Zéland, Franciaország, Olaszország, Uruguay, Namíbia
B-csoport: Dél-Afrika, Írország, Skócia, Tonga, Románia
C-csoport: Wales, Ausztrália, Fidzsi-szigetek, Grúzia, Portugália
D-csoport: Anglia, Japán, Argentína, Szamoa, Chile
A győzelemért 4 pont jár, a döntetlenért 2. Az egy mérkőzésen elért legalább négy cél egy bónuszpontot ér, és ugyancsak egy bónuszpont jár annak a vesztes csapatnak, amelyik hét vagy kevesebb ponttal kap ki.
A versenykiírás értelmében a vb-n egy válogatott két mérkőzése között legalább öt napnak kell eltelnie, hogy a játékosok regenerálódhassanak.
Az eddigi világbajnokok: Új-Zéland (3), Dél-Afrika (3 – címvédő), Ausztrália (2), Anglia (1)
AZ ELSŐ FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!
A MÁSODIK FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!
A HARMADIK FORDULÓ EREDMÉNYEI ITT!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik