Az angolok és az írek készek a trónfosztásra

Vágólapra másolva!
2010.10.08. 12:00
null
A sportági hagyományokhoz hűen a főszereplők képviseletében egy csokorba összegyűjtötték<br />az érintett csapatkapitányokat (Fotó: Reuters)
Tizenhatodik alkalommal fesz&uuml;lnek majd egym&aacute;snak az eur&oacute;pai r&ouml;gbiklubok legjobbjai, hogy a sport&aacute;g legrangosabb kontinent&aacute;lis sorozat&aacute;ban, a labdar&uacute;g&oacute; Bajnokok Lig&aacute;j&aacute;nak megfelelő Heineken-kup&aacute;ban eld&ouml;nts&eacute;k: az adott id&eacute;nyben mely csapat &uuml;lhet fel a tr&oacute;nra. Mivel a klubsiker az adott nemzet &ouml;ntudat&aacute;t is erős&iacute;ti, a k&ouml;zelgő vil&aacute;gbajnoks&aacute;g es&eacute;lyeit n&eacute;zve dupl&aacute;z&oacute;dott a t&eacute;t.

A sorozatban ezúttal is a kontinens hat meghatározó rögbis nemzete képviselteti magát, országtól függően változó létszámban. Az angoloknál és a franciáknál tulajdonképpen a fél élvonalat ott találjuk a rajtvonalon, előbbieket hat, utóbbiakat hét gárda képviseli. A fennmaradó helyre négy walesi, három ír, valamint két-két skót és olasz csapat került. Az októberben kezdődő és január közepéig tartó csoportkört követően a hat csoportelső, valamint a legjobb eredményt felmutató két második kerül majd a negyeddöntőbe, ahonnan már egyenes kieséses rendszerben zajlik a torna. A döntőt a cardiffi Millenium Stadionban rendezik meg, amely sportági szentélynek számít – nagy összegben senki ne fogadjon rá, hogy nem lesz telt ház, jusson be bármely két együttes.

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri meg a rögbi 2010-2011-es Heineken-kupát?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az előző kiírásban, Párizsban francia házi döntőn tapsolhatott a népes publikum, a negyedik címét megszerző Toulouse és a Biarritz mérkőzését – 21–19 – 78 962 néző tekintette meg a Stade de France-ban. A sorozat egészét több mint egymillió néző látta a helyszíneken, meccsenként 13 678 volt az átlag. Utóbbi a labdarúgókat tekintve alacsonynak tűnik, azt azonban meg kell említeni, hogy az igénynek gátat szabnak a stadionok, amelyek befogadóképessége a legtöbb esetben korlátozott: évtizedekkel ezelőtti kihívásoknak felel meg, nem a mai követelményeknek. A sportág nyitna ebbe az irányba, de ennek anyagi vonzata van, amelynek nem mindenhol tudtak megfelelni. Statisztikai érdekesség: a legtöbb nézőt a 2009-es ír elődöntőben regisztrálhatták, a Croke Parkban 82 208 drukker tekintette meg a Leinster–Munster rangadót.

Az igen jelentős sportági hagyományokkal büszkélkedő angolok különben csúnyán leégtek az előző idényben, a negyeddöntőre már csak a Northampton maradt állva, s a Szentek is csupán nyolcadikként tudták magukat kvalifikálni. Rajtuk kívül még a Gloucester végzett csoportjában a második helyen, de olyan tradicionális klubok, mint a London Irish, a Sale Sharks, a Harlequins, a Bath, vagy éppen az angol bajnoki címvédő Leicester Tigers kivétel nélkül a csoportkörben ragadtak.

 RÖGBI A SPORT TV-BEN
A Sport Tv jóvoltából a hétvégi nyitó fordulóból három mérkőzés kerül élőben a képernyőre. Elsőként szombaton a Sport2-n 14.30 órától lesz látható a Leinster–Racing Métro ütközet, majd vasárnap a Sport1 rögbis délutánt tart: előbb 14 órától a Bath–Biarritz, majd 16-tól a Toulouse–London Wasp összecsapást közvetíti. És akinek ez még mindig nem lenne elég egyetlen hétvégére, az szombaton 23.15-től felvételről tekintheti meg a London Irish–Munster ír derbit a Sport2-ön.

Persze nem volt, és vélhetően nem is lesz ez mindig így. Összesítésben hat angol kupagyőztest találunk – ezt négy gárda gyűjtötte be –, további három alkalommal döntőst is. A Leicester Tigers egymaga ötször került be a fináléba, s két alkalommal nyernie is sikerült.

A kezdeti két siker után sokáig másodhegedűsnek számító, árnyékban lévő franciák – kilencszer hagyták el vesztesen a finálét, igaz, háromszor honfitársakkal szemben maradtak alul – egyre markánsabb szerepet töltenek be, hovatovább idén tavasszal házi döntőt rendezhettek, ami ezt megelőzően 2007-ben az angoloknak jött össze. A francia „belharc” azonban nem egyedi eset, 2003-ban és 2005-ben is volt rá példa. Érdekes párhuzam, hogy a Toulouse mindháromban ott lehetett és mindannyiszor győzni tudott.

A legrangosabb trófeát eddig három nemzet képviselőinek sikerült megnyerniük: az angolok hatszor, a franciák ötször, az írek négyszer diadalmaskodtak. A többieknek csupán epizódszerep jutott eddig – olasz és skót klub számára még álomnak is merész a végső győzelem, de még a fináléba jutás is. Miként a walesi együtteseknek is, bár a Cardiff egy alkalommal legalább a döntőig elverekedte magát.

A franciák leginkább a négy alkalommal nyertes, címvédő Toulouse-ban bízhatnak, ha a végső győzelemről van szó, hiszen rajta kívül csupán a Brive nyert egyszer, míg négy klub hiába próbálkozott, elbukott (a Biarritz és a Stade Francais kétszer-kétszer). Eközben az angoloknál négy győztes klubot találunk. Öt döntőbeli részvételével és két győzelmével a Leicester Tigers messze kiemelkedik mind közül. A London Wasps, illetve a Bath és a Northampton viszont, amikor bejutott, nyert is, előbbi két ízben, utóbbiak egyszer-egyszer.

A legtöbb Heineken-kupa-fellépéssel a Bika becenévvel illetett ír John Hayes büszkélkedhet, aki 92 találkozón játszott. A 36 esztendős kiválóság mögött kettővel egy igazi sportági ikont találhatunk, az amerikai születésű, de ír válogatott Ronan O'Gara 90 meccset jegyzett eddig, és van három év fórja a listavezetővel szemben. O'Gara egyébként 1138 pontjával messze a sorozat legponterősebb játékosa, köszönhetően annak, hogy a remek rúgó a célokkal sem adós. A ponttáblázat második helyen különben a walesi Stephen Jones áll, az írhez képest roppant szerénynek tetsző 801 ponttal.

A sportág sava-borsa azonban mégiscsak a cél, s ebben jelenleg a franciák világklasszisa, Vincent Clerc (Toulouse) tűnik verhetetlenek, aki 30 alkalommal tette le a tojáslabdát a célterületre. Rá a még aktív rögbisek közül a Leinster meghatározó két ír játékosa jelent veszélyt, hiszen Brain O'Driscoll 28-nál, Shane Horgan pedig 26-nál tart. A 2009–2010-es sorozat pontkirálya a francia Dimitri Yachvili (Biarritz) volt, aki 113 pontot szerzett, míg a legtöbb célt az ír Tommy Bowe (Ospreys) érte el, aki hét alkalommal juttatta a tojáslabdát az ellenfél alapvonala mögé.


 RÖGBI, HEINEKEN-KUPA
1. CSOPORT
Northampton Saints (angol)–Castres (francia)
Cardiff Blues (walesi)–Edinburgh (skót)
 
2. CSOPORT
Leinster (ír)–Racing Métro (francia)
Clermont (francia)–Saracens (angol)
 
3. CSOPORT
Toulon (francia)–Ospreys (walesi)
London Irish (angol)–Munster (ír)
 
4. CSOPORT
Ulster (ír)–Aironi (olasz)
Bath (angol)–Biarritz (francia)
 
5. CSOPORT
Benetton Treviso (olasz)–Leicester Tigers (angol)
Scarlets (walesi)–Perpignan (francia)
 
6. CSOPORT
Glasgow Warriors (skót)–Newport Gwent Dragons (walesi)
Toulouse (francia)–London Wasps (angol)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik