A Toulouse kínkeserves hazai győzelemmel kezdett

Vágólapra másolva!
2010.10.10. 18:46
null
Erik Lundot (Biarritz) Simon Taylor és Sam Vesty (mindkettő Bath) együttes erővel sem igen tudta megállítani<br />(Fotó: Action Images)
A legrangosabb r&ouml;gbis eur&oacute;pai kupasorozat, a Heineken-kupa csoportk&ouml;r&eacute;nek első fordul&oacute;j&aacute;ban k&iacute;nkeserves hazai győzelemmel kezdett a francia c&iacute;mv&eacute;dő Toulouse.

Az 1. csoportban a walesi Cardiff Blues és az angol Northampton Saints is hozta a hazai kötelezőt. A 2. csoportban az ír Munster végig mezőnyfölényben játszott a saját térfelére beszorított francia Racing Métro ellen, de a dél-afrikai Francois Steyn 66 méterről értékesített büntetője némi lendületet adott a vendégeknek. Utóbbiak aztán a szinte a semmiből érték el első céljukat – sőt, a másodiktól sem voltak távol –, de a hazaiaknak még volt két célja válaszként, így megérdemelt, biztos győzelmet arattak, és még a célbónuszt is besöpörték.

A 3. csoportban hiába termelte szorgalmasan a pontokat Ronan O'Gara, nem tudott nyerni Londonban a „honfitársak", az Irish vendégeként. Az angolok élő és aktív legendája, a rúgóklasszis Jonny Wilkinson szállította a francia Toulonnak a győzelmet a walesi Ospreys ellen.

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri meg a rögbi 2010-2011-es Heineken-kupát?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A 4. csoportban akár egy cél is dönthetett a kevésbé látványos, inkább izzadságszagú Bath–Biarritz összecsapáson, ezt azonban végül a vesztes, hazai csapat hozta össze. A hajrában fölösleges szabálytalanság miatt került emberhátrányba a vendéglátó, amely az utolsó percekben is célközelben járt, de miután a sokadik hullámot sem tudták bevinni, eljátszották az esélyüket, hogy aztán majdnem kapjanak egyet a végén. Az elhibázott, kétpontos célbónusz bizony nem jött volna rosszul az egypontos különbségű meccsen...

Az 5. csoportban a nyáron jelentősen megerősített olasz Benetton Treviso hazai pályán majdnem elkapta a lényegesen előrébb jegyzett angol bajnoki címvédőt. A Leicester Tigers egy hajrábeli céllal szerezte meg az idegenbeli győzelmet. Az olaszok a vesztesbónusszal vigasztalódhattak. A walesi Scarlets és a francia Perpignan az első forduló legpontgazdagabb találkozóját vívta egymással, a mesebeli 77 pontot hozó összecsapáson kilenc célt és hazai győzelmet láthatott a publikum. Mellesleg itt is a vesztes csapat vitt több célt.

A 6. csoportban a címvédő Toulouse fogadta az egykor szebb napokat megélt, de a nyitó fordulóra igencsak rákészülő London Wasps csapatát. A francia válogatottra és rutinos légiósaira építő, a tavaszi Heineken-kupa döntőjén pályára lépő tizenöt kezdőjátékosból tizenkettőt ezúttal is csatába dobó franciák nehezen boldogultak a londoniakkal. A vendégek „francia" taktikával léptek pályára: keményen védekeztek és amint lehetett, pontot szereztek. Nem strapálták magukat a célszerzéssel, megelégedtek a büntetőkkel.

A szakadó esőben sokáig sikeresnek bizonyult ez az elképzelés, a védők jól zártak és keményen fogtak. A második félidőre aztán a motiváltabb, összeszedettebb Toulouse jött ki a pályára, David Skrela pedig sorra értékesítette a büntetőket – az első félidőben kétszer is eltalálta a kapulécet, előbb be-, majd kifelé pattant a labdája –, miután a félpályáról is betalált, már hat ponttal elhúztak (15–9). A középkezdés után azonban a londoniak apró termetű játékosa, David Lemi gondolt egy merészet, és labdarúgó módjára húzott kapura. Háromszor is szöktette magát (!), majd a célvonalon túl rávetődődött a labdára. Véleményes volt a cél, de a videóbíróval történt konzultációt követően érvényesnek ítélték az akciót. A pályán egyetlen francia sem reklamált, a hazai nézők is csak kicsit pfújoltak. A hajrához érve Skrela hatodszor is büntetőből tudott eredményes lenni, miközben a túloldalon David Walder a 79. percben elhibázta a meccslabdát: távoli büntetője elszállt a kapuléc mellett, elmaradt a bombameglepetés.

 RÖGBI, HEINEKEN-KUPA, CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
1. CSOPORT  
Northampton Saints (angol)–Castres (francia)  18–14
Cardiff Blues (walesi)–Edinburgh (skót)  18–17
   
2. CSOPORT  
Leinster (ír)–Racing Métro (francia)  38–22
Clermont (francia)–Saracens (angol)  25–10
   
3. CSOPORT  
Toulon (francia)–Ospreys (walesi)  19–14
London Irish (angol)–Munster (ír)  23–17
   
4. CSOPORT  
Ulster (ír)–Aironi (olasz)  30–6
Bath (angol)–Biarritz (francia)  11–12
   
5. CSOPORT  
Benetton Treviso (olasz)–Leicester Tigers (angol)  29–34
Scarlets (walesi)–Perpignan (francia)  43–34
   
6. CSOPORT  
Glasgow Warriors (skót)–Newport Gwent Dragons (walesi)  21–13
Toulouse (francia)–London Wasps (angol)  18–16

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik