Mészáros Dömötör számára folytatódik a szibériai kaland

Vágólapra másolva!
2008.09.26. 12:02
Mészáros Dömötör Oroszországban, azon belül Szibériában maradt, de klubot váltott. Az Európa-szerte egyik legismertebb magyar röplabdázó a Fakel Novij Urengoj együtteséből a Gazprom-Ugra Szurgutba szerződött, és a felkészülés végén nagyon elégedett, hiszen az edzések és az ételek is korábbi állomáshelyére, Olaszországra emlékeztetik.
Mészáros Dömötör (szemben) új csapatában is minél többször túljárna a sáncoló ellenfelek eszén
Mészáros Dömötör (szemben) új csapatában is minél többször túljárna a sáncoló ellenfelek eszén
Mészáros Dömötör (szemben) új csapatában is minél többször túljárna a sáncoló ellenfelek eszén
Mészáros Dömötör (szemben) új csapatában is minél többször túljárna a sáncoló ellenfelek eszén

OROSZ FÉRFI RÖPLABDABAJNOKSÁG

A MEZŐNY (2008–2009)
Dinamo Moszkva
Iszkra Ogyincovo
Zenit-Kazany
Lokomotiv Novoszibirszk
Lokomotiv-Belogorie Belgorod
Ural Ufa
Fakel Novij Urengoj
Gazprom-Ugra Szurgut
Jaroszlavics Jaroszlavl
Ugra-Samotlor Nyizsnyevartovszk
Nova Novokuznyeck
Metalloinvest Belgorod
Mészáros Dömötör augusztus elején, Moszkvában csatlakozott új csapata, a Gazprom-Ugra Szurgut keretéhez. Ezután a tengerparton, Szocsiban folytatta a felkészülést az együttes, amely a klubelnök tulajdonában lévő szállodában lakott.

„Négy év múlva itt rendezik a téli olimpiát, és ez már most látszik a városon, amely bámulatosan fejlődik – mesélte a magyar röplabdázó. – Napi három edzésünk volt, aztán visszatértünk Szurgutba, hiszen a mi egyesületünk rendezte az idén a hagyományos Szibéria-kupa felkészülési tornát, amelyet veretlenül megnyertünk. A mezőnyben ott volt tavalyi csapatom, a Fakel Novij Urengoj is.”

Azóta még egy tornán vett részt a Gazprom-Ugra együttese. A dallamos nevű Nyizsnyevartovszkban az olasz élvonalbeli Tonno Callipo Vibo Valentia legyőzte az orosz gárdát (2:3), amely aztán a Lokomotiv-Izumrud Jekatyerinburgtól is kikapott öt szettben, majd a házigazda Ugra-Szamotlor ellen sem tudott javítani (0:3).

„Azóta megint folyamatosan hazai környezetben edzünk – folytatta Mészáros. – Péntektől vasárnapig mi adunk otthont az Orosz Kupa-selejtező A-csoportjának, amelyben a Dinamo Moszkva, a Jaroszlavics Jaroszlavl, és a Crystall Voronyezs ellen játszunk majd a négyes döntőbe jutásért. A Dinamo nem hozza az olimpiai résztvevő játékosait, úgyhogy ellenük is lehet esélyünk!”

„Nem vagyunk rosszak, a centereink nagyon jók, a nyitásfogadásban a német válogatott Christian Pampelre is lehet számítani, csak a feladónk gyenge kicsit. Technikailag rendkívül képzett együttes a miénk, a bajnokságban a hatodik hely körül szeretnénk végezni, és jó lenne minél többször pontokat rabolni a nagycsapatoktól.”

A magyar játékos elmondta, természetesen az idén is a maximumot szeretné kihozni magából, ebben valószínűleg segítségére lesz, hogy az edzésprogramok hasonlóak ahhoz, amelyeket Olaszországban megszokott.

„Minden tréning nagyon pörgős, ritmusos, nincs ácsorgás – mondta Mészáros Dömötör. – Egyetlen probléma, hogy maximum kétórások a gyakorlások, én pedig a két és fél, háromórás edzéseket szeretem. Az edzőnk, Rafael Talgatovics Habibulin nagyon nyitott, rugalmas ember, az egyéni igényeket is beépíti a programba.”

„A körülményekre sem lehet panaszom, a szálloda éttermében például olasz szakács dolgozik, a városban van élet, a régi rendszer nyomai már nem nagyon látszanak, olyan itt, mint nyugaton! Remek pizzériákat is találtam már, a család pedig decemberben érkezik. Sokkal jobb itt, mint Urengojban, hiszen nem kell folyamatosan utazni!”

Az orosz bajnokságban már az új Mikasa MVA 200 labdát használják, amely nehezebb és kisebb, mint az eddig alkalmazott MVP 200. „Ha nem ütök rá izomból, megáll a levegőben – mondta némi túlzással Mészáros. – A lebegős nyitásokat nehezebb fogadni, de nekem ennek ellenére tetszik.”

Zalaegerszeg testvérvárosa

Nyugat-Szibéria legrégebbi városa, Szurgut északon a 60. szélességi körön a Hanti-Manysi Autonóm Területen, az Ob folyó jobb partján helyezkedik el. Éghajlatára a hét hónapig tartó tél és a rövid nyár a jellemző. A januári középhőmérséklet -22 Celsius fok, a júliusi pedig +17. Januárban -56 fokot is mutathat a hőmérő. Lakosainak száma 300.000 fő. A várost Borisz Godunov és Fedor Jovanovics idején alapították a XVI. és a XVII. században. A XVI. század végén hattornyú várat építettek két kapuval, majd börtönt és templomot emeltek. Ezek az épületek természetesen fából készültek. A pajzs alakú címert 1782-ben II. Katalin adományozta a városnak.
Szurgut újkori történetének kezdete az 1950-es, 60-as évekre tehető, amikor a geológusok felfedezték az itt elterülő hatalmas olaj- és gázlelőhelyeket. Városi rangot 1965-ben kapott. Elkezdődött az iparosítás, megépült a hőerőmű hat blokkja, amely egyenként 800 MW áramot állít elő. A Szurgut Olaj- és Gázipari vállalat évente több mint 33 millió tonna olajat és körülbelül 10 milliárd köbméter gázt termel. A fafeldolgozó üzemek a tajgában kivágott fákat hasznosítják. A hús- és tejfeldolgozó üzemek, valamint a kenyérgyárak az élelmiszerellátást biztosítják a város lakói számára. A látogató szeme előtt modern város képe tárul fel. Széles utcák, korszerű emeletes házak között parkok és játszóterek nyújtanak lehetőséget a sétára, pihenésre. A városban kikötő, repülőtér, vasúti és autóbusz-pályaudvar biztosítja a személy- és áruforgalmat.
Szurgut fejlődésének, gazdagodásának bizonyítéka az is, hogy amíg száz évvel ezelőtt egy könyvtár volt a városban, napjainkban már tíz, továbbá öt kultúrház, tíz zenei és művészeti iskola, valamint helytörténeti és művészeti múzeum szolgálja az itt élők és ide látogatók művelődési igényeinek kielégítését. Szurgutban összesen 73 oktatási intézmény működik, köztük 34 középiskola, három gimnázium és két líceum. A szurguti egyetemen műszaki, közgazdasági, jogi és orvosi szakon tanulhatnak tovább a fiatalok.
A város környékén jelentős számú, a finnugor népek csoportjába tartozó hanti népesség él. Szurgut és Zala megye önkormányzata 1995-ben kezdte el a kapcsolatok kiépítését egymással, ennek keretében a zalaegerszegi Göcseji Múzeum területén hanti szálláshelyek megépítésével megkezdődött a Finnugor Néprajzi Park kialakítása.
A két város polgármestere 1999. május 13-án, Zalaegerszeg Város Napján írt alá hivatalos együttműködési megállapodást. A hanti népművészek már több alkalommal is bemutatkoztak a zalaegerszegi Gébárti Népművészeti Fesztiválon, úszóversenyre fogadtak fiatalokat, Szurgutban pedig a Zalai Táncegyüttes művészei szórakoztatták friss ritmusú magyar táncokkal a szibériai nézőket. (forrás: Zalaegerszeg.hu)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik