E-sport: Magyarország első alkalommal szerepelt a világbajnokságon

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2021.11.24. 11:24
null
A magyar Dota 2 válogatott és a magyar delegáció tagjai (Fotó: <a href="https://hunesz.hu/hu" target="_blank">HUNESZ)</a>
Izraelben Eilat városában 2021. november 16. és 20. között zajlott a Nemzetközi E-sport Szövetség (IeSF) világbajnoksága, a világszövetség és az Európai E-sport Szövetség (EEF) kongresszusa – tájékoztatta szerkesztőségünket a HUNESZ.

 

A Nemzetközi E-sport Szövetség 13. e-sport világbajnokságán Magyarország Dota 2-ben volt érdekelt és összesítésben az 5–6. helyen végzett. A válogatott szereplés mellett e-sport diplomácia sikerként az újra alakuló Európai E-sport Szövetség tanácsadó testületébe ismét beválasztották Biró Balázs Györgyöt, a HUNESZ elnökét – olvasható a közleményben.

A világszervezet 111 tagországában a nyár folyamán zajlott nemzeti selejtezők után a régiós kvalifikációból kijutó csapatok öt játékban (CS:GO, Dota2, eFootball, Tekken7, Audition) mérték össze tudásukat. A magyar Dota2 válogatott az Európai selejtező ágról bejutva – Belgium visszalépése nyomán – kapott lehetőséget a tornán. A nagy esélyes Csehország, Guatemala és Namíbia várt a nemzeti csapatra a világbajnokság csoportkörében. Huszáros kezdéssel a csoportban minden ellenfelünket legyőzve végül az első helyről vártuk a rájátszást. A vigaszágas lebonyolításban előbb Koszovó ellen szoros mérkőzésen alulmaradva az alsó ágra kerültünk, majd a két évvel ezelőtti világbajnok svédek állították meg nemzeti csapatunkat, így az 5–6. helyen zártuk a küzdelmet. A világbajnoki címet Csehország szerezte meg, amely a tornán egyedül a magyar csapattól szenvedett vereséget.

A világbajnoki küzdelmekkel párhuzamosan ülésezett az IeSF éves kongresszusa, amelyen Vlad Marinescu a szövetség elnöke bejelentette a következő világbajnokság helyszínét és tervezett időpontját. 2022. novemberében Indonéziában, Balin rendezik a Nemzetközi E-sport Szövetség jövő évi világbajnokságát.

A világszövetségi kongresszust követően zajlott az Európai E-sport Szövetség (EEF) éves közgyűlése, melyen új vezetőséget és tanácsadó testületet választottak. A kontinentális e-sport szövetség elnöke, Ido Brosh lett, aki az Izraeli E-sport Szövetség elnökeként korábban az alakuló bizottságának és a 2020 óta működő korábbi vezetőségének tagja volt. Az EEF munkájában a Magyar E-sport Szövetség továbbra is aktív szerepet vállal a következő két évben, ugyanis a közgyűlésen Biró Balázs Györgyöt, a HUNESZ elnökét az ötfős Tanácsadói Bizottság tagjává választották a kontinentális szövetség tagjai.

„Rendkívüli büszkeséggel tölt el, hogy Magyarország az első világbajnoki szereplésén derekasan helytállt, Dota2 válogatottunk az 5–6. helyen végzett. A magyar e-sport válogatott hosszútávú építkezéséhez az idei évben letettük az alapokat. A nemzeti csapat felépítése a videojátékos közegben hagyományteremtő vállalkozás, melyben stratégia partnerünkkel a HELL ENERGY-vel folytatjuk a megkezdett utat” – mondta Biró Balázs György, a HUNESZ elnöke.

„Örömömre szolgál, hogy a vb mellett zajló világ és kontinentális szövetségi kongresszusokon e-sport diplomáciai sikernek is örülhettünk, ugyanis az Európai E-sport Szövetség megújult tisztségviselői karában a Tanácsadói Bizottságban ismét bizalmat szavaztak számomra a közgyűlés tagjai” – árulta el a HUNESZ elnöke.

„Rendkívül büszkék vagyunk a magyar e-sport válogatott tagjaira, akik remekül helytálltak a világbajnokságon. Bízunk benne, hogy ez csak a kezdet, és közösen még több sikert érhetünk el. A HELL részéről az energia továbbra is adott, így a srácoknak már csak a mérkőzéseikre kell koncentrálniuk” – tette hozzá Schmidt Krisztián, a HELL ENERGY kreatív marketingigazgatója.

Magyar Dota 2 válogatott tagjai
Benedek Dániel „Zen”
Csáky Gergely „csky”
Kaszás Tamás „lowskill”
Katona Tamás „Khealim”
Tarjáni Dominik „Drizzt”

Magyar delegátus tagjai
Biró Balázs György, elnök
Kis Balázs, alelnök

További információkat a HUNESZ oldalán olvashat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik