E-sport: szaúdi herceg váltja a Budapesten élő magyar-amerikai elnököt

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.10.04. 15:26
null
Marinescu lemondott a posztjáról (Fotó: Stefan Vlad Marinescu/Facebook)
Vlad Marinescu ma (szerdán) bejelentette, hogy lemond a Nemzetközi E-sportszövetség (IESF) elnöki posztjáról. A helyét a szaúdi Fajszal bin Bandar bin Szultan al-Szaud tölti be, amíg a szervezet a következő közgyűlésen meg nem választja az állandó utódot – írta meg az insidethegames.biz.

 

Vlad Marinescu Romániában született, de az Egyesült Államokban nevelkedett. Az egyetemi tanulmányait Budapesten kezdte, és azóta is hazánkban él a magyar-amerikai elöljáró, aki több mint 15 éve dolgozik a nemzetközi sportdiplomácia világában. Marinescu először 2020-ban nyerte el az IESF elnöki tisztséget, majd 2022 decemberében újabb három évre választották meg elnöknek. Most azonban úgy döntött, lemond, mivel nem jut elég ideje arra, hogy az elnöki feladatokat méltóképpen ellássa. Marinescu egyébként a Nemzetközi Cselgáncsszövetség ügyvezetője is.

Úgy fogalmazott, Fajszal bin Bandar bin Szultan al-Szaud a megfelelő személy arra, hogy tovább népszerűsítse a sportot, és betöltse a pozícióját.

„Olyan ember, akit nagyon nagyra tartok és tisztelek, aki él-hal az e-sportért – mondta Marinescu. – Szaúd-Arábiában megmutatta, hogy egy nemzeti szövetség milyen magasságokba tud eljutni. Nagyra becsült ember, aki magas tisztséget tölt be a Globális E-sportszövetségben. Barátomra bízom tehát ezt a nehéz feladatot, a szervezet továbbfejlesztését, népszerűsítését.”

A szaúdi herceg 2017 óta a Szaúdi E-sportszövetség és az Arab E-sportszövetség első embere is. Az ideiglenes elnöksége mellett úgy tervezi, hogy megtartja alelnöki posztját a Globális E-sportszövetségen (GEF) belül, amelyet a Nemzetközi E-sportszövetség riválisaként tartanak számon.

A szaúdi herceg új pozíciója éppen ezért elősegítheti azt, hogy a két nemzetközi szervezet közelebb kerüljön egymáshoz, és akár összeolvadjon, ami fontos lépés lenne a sportág legnagyobb célja érdekében, azaz hogy az e-sport bekerüljön az olimpiára.

Marinescu is azt vallja, hogy a nemzetközi téren egységre van szükség a céljaik eléréséhez, és szerinte Fajszal bin Bandar bin Szultan al-Szaud a legmegfelelőbb személy arra, hogy elvezesse őket ehhez.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik