Fitnesz, futás, Spartan és OCR – így készül a maratonira

Vágólapra másolva!
2023.04.24. 13:47
Eisen Dorottya egészségmentor, személyi edző és rehabilitációs tréner, emellett a Fitness Akadémián oktat táplálkozástant, funkcionális életmódmentornak és népi gyógyásznak tanul.

Hogyan került a sport és az egészséges táplálkozás világába?

Ami pedig a sportokat illeti, aktívan űzi a fitneszt, a futást, a Spartant és az OCR-t is. Biztosan nem unatkozik, vegyük szépen sorjában a dolgokat. Kezdjük a fitnesszel.

Amikor kiderült a hormonális anyagcsere-betegségem, tudtam, hogy az életmódváltás és a rendszeres testmozgás hatására ez visszafordítható, ugyanis a sport hatására javul az inzulin-anyagcsere, aminek nagy szerepe van a funkciózavarok helyrebillentésében. Emellett sokat számít, ha nagy izomtömeg van valakin. Emiatt kezdtem el a fitneszt. Az elejétől személyi edzővel dolgoztam, nem akartam rosszul végezni a gyakorlatokat. Egyből megtetszett, amikor iskolaválasztás előtt voltam, tudtam, hogy én is ezt a szakmát akarom csinálni.

Ezzel foglalkozom ma is, igaz, inkább a táplálkozás irányába mentem el.

Mi a helyzet a futással?

Mindig is szerettem kijárni a természetbe futni, de három éve csinálom rendszeresen. Az elmúlt öt hónapban fordult igazán komolyra, amióta Zsiros Márk a futóedzőm – és egyben a párom – is. Általában tíz, maximum húsz kilométeres távokat futok, a maraton lefutása a nagy célom. Márk idénre lebeszélt róla, de jövő évi célként a szemem előtt lebeg egy külföldi maraton teljesítése.

Térjünk rá a Spartanra.

Már régóta ki akartam próbálni, s három éve vettem részt az első versenyen Veszprémben. Kiskoromban is folyton lógtam, másztam, kúsztam, a játszótereken mindenre felmerészkedtem. Amikor kipróbáltam a Spartant, azt éreztem, hogy ez az én sportom! Kétezerhuszonegyben rendszeresen versenyeztem, a múlt év kimaradt, mert külföldön voltam, ám idén megfelelően felkészültem az idényre, nagy céljaim vannak.

Az egész évet végig akarom versenyezni. A Spartan mellett OCR- és Fighters Run-eseményekre is járok.

És ott van a táplálkozás. A Fitness Akadémián oktat táplálkozástant, funkcionális életmódmentornak és népi gyógyásznak tanul.

Fontos, hogy át tudjam adni az embereknek azt, hogy mindenki saját maga felel az egészségéért. Ez az üzenetem. Alapvetően táplálkozási tanácsadóként dolgozom. A népi gyógyászat? Szeretem a tudományos oldalt, sok hasznos információval szolgál, ám ugyanúgy kedvelem a hagyományos megoldásokat. Sok hasznos gyógynövény van, amelyről a tudományos oldal nem szól. A kettőt egybegyúrva lehet igazán jó és hatékony képet kapni.

Milyen céljai vannak?

Nagyok. Minden Fighter’s Run-eseményen ott akarok lenni, illetve a váci Spartan is a célok között szerepel. Az OCR Európa-bajnokság lesz az egyik főversenyem, erre nagy erővel készülök, továbbá a VulcanRunon is részt veszek. Annyi akadályfutó-versenyen akarok ott lenni, amennyin csak lehetséges. Korábban sosem jött össze normálisan a felkészülés, ám most igen. Motivált vagyok, valamennyi versenyen az első három hely megszerzése a cél.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik