Cseke Lilla legjei: tudnivalók edzőválasztás előtt

Cseke LillaCseke Lilla
Vágólapra másolva!
2022.12.20. 19:12
Az Ultrabalaton győztese szokásos blogjában ezúttal hasznos tanácsokat ad edzőkérdésben: kinek, mikor és miért lehet rá szüksége.

Rendszeresen olvasom futós csoportokban, fórumokon, hogy sokan szeretnének edzőt. Lehet, hogy neked is eszedbe jutott már, főleg, ha már futsz egy ideje (akár 1-2 éve), és úgy érzed, szeretnél fejlődni, vannak céljaid, amelyeket szeretnél elérni a futásban. Edzővel készülni nagy elköteleződés a futás és a közös munka iránt, ami áldozatokkal jár. Érdemes átgondolni, miért is szeretnél edzőt, és tudod-e vállalni a kötöttségeket, be tudod-e tartani a szabályokat, amelyek nélkül nem lesz fejlődés és eredmény. Ebben szeretnék néhány tippet adni.

Motiváció


Először is gondold át, mi motivál! Csak azért „kell” edző, mert már mindenkinek van, a szomszédod unokaöccsének barátnője is edzővel készül? Vagy sokszor nincs kedved kimenni futni, és hátha majd ő rá tud venni? A legegyszerűbb, ha leírod egy papírra, mi az, ami miatt úgy érzed, szükséged lenne szakemberre.
Amikor kb. 1 év után edzőhöz fordultam, a legfőbb szempontom az volt, hogy ne össze-vissza fussak, hanem legyen benne rendszer, akár a heti futásokat, a távokat, tempót tekintve. Legyen felépítve a felkészülés a versenyre, és értsem is, hogy mit miért csinálunk.

Az is jó motiváció, ha nem ad hoc jelleggel vagy online elérhető, általános edzéstervekkel szeretnél készülni pl. egy maratonra, hanem személyre szabott tervet szeretnél, amely figyelembe veszi a fizikai állapotodat, felkészültségedet, időbeosztásodat stb.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik