Kullancs: ne menjen az agyunkra!

V. G.V. G.
Vágólapra másolva!
2018.07.30. 21:49
Időben kell gondoskodni az oltásról, nehogy a kullancsok tönkretegyék az Ausztriában túrázók, bringázók életét. A szomszédos ország is erősen fertőzött, a sok súlyos megbetegedés mellett az idén már hárman meghaltak a vérszívók miatt.

Az idén már nyolcvannégyen betegedtek meg Ausztriában a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (FSME) miatt, hárman közülük elhunytak. Az osztrák orvosi kamara (ÖÄK) mindenkit arra kér, hogy védekezzen a vérszívók ellen, s ha teheti, oltassa be magát. A védőoltás ugyanis sikeresen és tartósan szorítja vissza a betegséget.

Fontos tudni:


  • évente mintegy tíz-tizenkétezer megbetegedést regisztrálnak világszerte

  • a kórházi kezelést igénylő vagy halálos esetek száma alacsony

  • az izombénulás és egyéb maradványtünetek viszont életre szólóak lehetnek


 

„A kullancs okozta agyvelő- és agyhártyagyulladás súlyos és kiszámíthatatlan – idézte a gesund.24.at oldal Rudolf Schmitzbergert, az ÖÄK illetékes szóvivőjét. – A gyógyítására jelenleg nincs terápia, és a fertőzés akár halállal is végződhet. Elébe mehetünk a veszélynek, ha beoltatjuk magunkat. Azt javaslom, hogy mindenki éljen a lehetőséggel, sőt gondoljon a gyermekeire is, és ne vállaljon felesleges kockázatot!”

A fokozott kullancsveszély valamennyi tartományra érvényes, ezért az ÖÄK azoknak is javasolja az oltást, akik „csak” turisták vagy kihívást kereső sportszeretők. Érdemes előre gondolkodni, igaz, a klímaváltozás miatt a szezon egészen az őszi hónapokig is elhúzódhat.

Amit még tehetünk:


  • használjunk kullancsriasztót

  • viseljünk hosszú ujjú ruhát, valamint hosszú szárú nadrágot

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik