Csak őszintén – Somogyi Zsolt jegyzete

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2020.12.03. 22:07

Fantasztikus teljesítmény a Ferencvárostól, hogy kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájába. Szívből kívánja minden – talán nem csak ferencvárosi – szurkoló, hogy minden évben sikerüljön ez a bravúr, ne kelljen ismét huszonöt évet várni hasonló sikerre. Egy álom teljesült azzal, hogy a világhírű FC Barcelona és a Juventus tétmérkőzésen volt Budapest vendége, iszonyú pech, hogy nem nézhette majd' hetvenezer magyar élőben Lionel Messit – tudjuk, a koronavírus bezárta a stadion kapuit, a már továbbjutó katalán klub meg pihentette a világ egyik legjobb labdarúgóját. A harmadik hely ugyancsak nagyszerű eredmény lenne, de ha Kijevben a Dinamo nyerne, szégyenkezni akkor sem kell, 2020 ősze az emlékezetben mint szép futballidőszak marad meg, és a válogatott mellett ez a Fradi érdeme.

Jár a vastaps. Mégis...

Nem lenne felesleges beszélni olyan kérdésekről, amelyek zavarhatták a futballkedvelőket. Régi igazság: a legnagyobb siker idején légy kritikus, a kiütéses vereségben is találj pozitívumot. Sokaknak nem az eredmény, hanem a mutatott játék, a sokszor emlegetett tisztes helytállás volt a legfontosabb. Mit számít az eredmény? 1–5 a Camp Nouban, 0–3 Budapesten a Barca ellen, mégis, az előbbiért őszinte elismerés járt a csapatnak, az eddigi BL-meccseken éppen akkor játszott a legjobban az FTC, amikor a legsúlyosabb vereséget szenvedte el. A szerdai találkozón viszont sokakban maradt hiányérzet. Senki sem vitatja, milyen képességű riválisokkal harcolt az FTC, de Szerhij Rebrov joggal aggódhat Miha Blazic, Isael vagy Olekszandr Zubkov formája miatt, a meghatározó légiósok ugyanis hetek óta tudásuk alatt teljesítenek. Nagy a terhelés, ismeretlen ez a szint nekünk, van tehát rengeteg elfogadható érv, de azért látni kell, hogy többen visszafogott teljesítményt nyújtanak, és erről őszintén is lehetne beszélni – de inkább a BL-kvalifikációt illik ünnepelni.

A Ferencvárosnak akkor lett volna esélye megszorongatni a klasszisokat, ha mindenki tudása legjavát nyújtja – és még akkor is jó eséllyel kikapott volna. Ez azonban nem menti fel azokat, akik előre beletörődtek a nyilvánvalóan elkerülhetetlen vereségbe. Ha az ukrán edző büszke is a csapatra, aligha gondolja, hogy játékosai nem képesek ennél többre. A ki nem kényszerített hibák igenis fájók voltak, ezeket nem az idézte elő, hogy világsztárok szerepeltek a túloldalon. Ahhoz, hogy Kijevben sikeres lehessen az FTC, legalább az öltözőn belül muszáj lenne tisztázni néhány játékos esetében a formahanyatlás pontos okait.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik