BL: Talán Myrto Uzuni lövi a büntetőt, talán más – Stöger

Vágólapra másolva!
2021.07.26. 18:25
null
Peter Stöger a visszavágón is támadó futballt akar látni a csapatától (Fotó: <a href="https://www.fradi.hu/labdarugas/elso-csapat/hirek/stoger-az-elejetol-kezdve-rendezetten-kell-jatszanunk" target="_blank">fradi.hu</a>)
Kávézókkal, éttermekkel és butikokkal átszőtt keskeny utcák csendes labirintusa fogadta lapunkat Vilnius óvárosában – na meg persze a vilniusi nemzeti stadion műfüves pályája. Az ötezer férőhelyes arénában előbb a Zalgiris, majd a Ferencváros tartotta meg a keddi Bajnokok Ligája-selejtező előtti utolsó edzését, és bár a tréninget közös csatakiáltással kezdő litvánokon az idegesség legkisebb jele sem látszott, azért szögezzük le: az első meccs 2–0-s ferencvárosi sikere után a magyar bajnok várhatja kedvezőbb helyzetből a kedd esti visszavágót.&nbsp;

 

„Az első meccsen jól futballoztunk, nem is nagyon tudnék negatívumot említeni a játékunkkal kapcsolatban, egyedül azt sajnálom, hogy nem tudtunk több gólt szerezni – mondta hétfő délután Vilniusban Peter Stöger a mérkőzés előtti hivatalos sajtótájékoztatón, amelyen a magyar média közül egyedül a Nemzeti Sport volt jelen. – Kedd este semmiképp sem az eredmény őrzésére törekszünk majd, támadó futballt akarok látni a csapatomtól, és ahogy Budapesten, most is figyelni kell, hogy ne hagyjunk lehetőséget a Zalgirisnak az ellentámadásra. A szöglet-és szabadrúgások utáni helyzetekre szintén nagy hangsúlyt fektetünk, és fontos lesz, hogy kilencven percen keresztül koncentráljunk, mert a párharcnak akkor sincs vége, ha esetleg mi szerezzük az első gólt. A Pristina ellen láthattuk, hogy a három gólos előny ellenére is kerülhetünk nehéz helyzetbe, a szerencse is kellett, hogy Koszovóban mi szerezzük az első gólt. Ami pedig a műfüvet illeti, a népligeti edzőcentrumban az utóbbi napokban ilyen borításon gyakoroltunk, próbáltunk hozzászokni a körülményekhez.”

A Groupama Arénában rendezett mérkőzés hosszabbításában a csapat második gólját szerző Myrto Uzuni büntetőt hibázott, így adja magát a kérdés: ha kedd este büntetőhöz jut a magyar bajnok, melyik játékos áll a labda mögé?

„Megvan az erre kijelölt futballista, talán ismét Myrto Uzuni áll a labda mögé, talán valaki más. Korábban Ihor Haratn is biztos ítéletvégrehajtó volt, majd meglátjuk – folytatta az osztrák szakvezető, aki a csapat fejlődéséről is beszélt. – Az eredmény mellett az is fontos, hogy mindig lépjünk egyet előre, persze ehhez idő kell. A lényeg, hogy a közös munka eredménnyel párosuljon, márpedig holnap újabb lépést tehetünk a céljaink elérése felé.”

Ami a keretet illeti, a térdsérüléssel bajlódó Botka Endre nem utazott el Litvániába, a combizomhúzódás után felépülő Aissa Laidouni viszont bevetésre kész.

„Olyan ellenfélre számítok, amely az első perctől nekünk esik, a Zalgirisnek nincs mire várnia
– mondta a hétfő délutáni sajtóeseményen Ihor Haratin, a Ferencváros 26 esztendős ukrán középpályása. – Az ellenfél játszik eredménykényszerben, erre fel kell készülnünk, és a korábbi évek sikeres nemzetközi kupaszereplései után sem szabad azt hinnünk, hogy a kétgólos előny már automatikusan továbbjutást ér a visszavágón. Hibáznánk, ha amolyan kötelező rutinfeladatként tekintenénk a visszavágóra, ez ugyanis a Bajnokok Ligája, ebben a sorozatban bármi megtörténhet. A célunk, hogy idén ősszel is a BL-csoportkörben szerepeljünk, úgyhogy egy pillanatra sem lankadhat a figyelem és a koncentráció.”

A találkozó előtt a Zalgirist irányító Vlagyimir Cseburin úgy vélte, ahogy múlt héten a Ferencvárosnak, úgy most a Zalgirisnek jelenthet előnyt a hazai közönség.

„A Ferencváros nagyon erős csapat, akár a támadást, akár a védekezést választja a visszavágón, megvannak a keretben azok a játékosok, akik képesek végrehajtani a taktikai utasításokat – mondta a hétfő délutáni sajtótájékoztatón Vlagyimir Cseburin, a Zalgiris vezetőedzője. – Budapesten több ezer szurkoló buzdította a Ferencváros, a zárt kapus meccsek után ez nagy előnyt jelentett. Most mi játszunk hazai pályán, és bízom benne, hogy a meccshangulat ezúttal az én csapatomnak ad extra erőt. Az első meccs után mindkét együttes tudja, mire számíthat a másiktól. Kétgólos hátrányban nincs más választásunk, mint a támadás, bátrabban kell játszanunk, mint múlt héten. Megpróbáljuk kihasználni a Ferencváros gyenge pontjait, a végeredményt illetően viszont nincs konkrét tervem. A lényeg, hogy jussunk tovább valahogy.”

Amennyiben a Ferencváros sikerrel veszi a kedd esti akadályt, a következő körben a Slavia Praha vár rá.

VÉLEMÉNY
Josip Tadic, a Zalgiris csatára
„Az első meccs bizonyos időszakaiban egyenrangú partnerei voltunk a Ferencvárosnak, azokra a pillanatokra kell építeni. Mivel az ellenfél a támadófutballt erőlteti, minden bizonnyal lesz helyünk játszani és támadni, ugyanakkor a védekezésre is végig koncentrálnunk kell, mert a vetélytárs nagyon gyorsan vált át védekezésből támadásba. A csapategység lehet az erőnk, együtt vagyunk, a saját szurkolóink előtt nem veszíthetünk, hinnünk kell abban, hogy képesek leszünk három gólt szerezni. Az első meccs után kielemeztük a Fradi játékát, találtunk néhány gyenge pontot, megpróbáljuk kihasználni. Ugyanakkor mivel már a hosszabbítás kiharcolásához is két gólt kell szerezni, nincs sok mozgásterünk a taktikát illetően.”

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ

19.00:FK Zalgiris Vilnius (litván)–Ferencváros, Vilnius (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!
Az első mérkőzés után: 0–2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik