Erre ki számított? A Lyon kiverte a Manchester Cityt a BL-ből

DÓCS ÁKOS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)DÓCS ÁKOS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2020.08.15. 20:45
null
A Lyon a Juventus után a Manchester Cityt is kiütötte a BL-ből (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében már csak egy kérdés maradt: ki lesz az FC Barcelonát 8–2-re megsemmisítő Bayern München ellenfele a legjobb négy között. Nos, a válasz: a Manchester Cityt 3–1-re megverő Olympique Lyon.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ
MANCHESTER CITY (angol)–LYON (francia)
1–3 (0–1)
Lisszabon, Estádio José Alvalade, zárt kapuk mögött. Vezette: Makkelie (holland)
MAN. CITY:
Ederson – K. Walker, E. García, Laporte, Cancelo – Fernandinho (Mahrez, 56.), Rodri (D. Silva, 84.), Gündogan – De Bruyne, Sterling, Gabriel Jesus. Menedzser: Josep Guardiola
LYON: R. Lopes – Dubois (Tete, 74.), Denayer, Marcelo Filho, Marcal, Cornet – Caqueret, B. Guimaraes (Thiago Mendes, 70.), Aouar – Toko Ekambi (Reine-Adélaide, 87.) Depay (Moussa Dembélé, 75.). Vezetőedző: Rudi Garcia
Gólszerző: De Bruyne (69.), ill. Cornet (24.), Moussa Dembélé (79., 87.)

ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS ITT!

A mérkőzés előtt mindenki a Manchester Cityt tartotta a favoritnak, ennek megfelelően az angol csapat már az első percekben nyomást helyezett ellenfelére, a harmadik percben a vezetést is megszerezhette volna. Raheem Sterling – akinek ez volt az 50. BL-szereplése – pazar labdát kapott, középre passzolt, Fernando Marcal becsúszva óriásit mentett. Az első negyedórában nem volt meglepetés a játék képét tekintve, a City tartotta a labdát, a Lyon kontrára rendezkedett be.

A 24. percben jött a hideg zuhany a City számára: hátul passzolgattak a lyoni védők, majd Aouar zseniálisan indította Ekambit, akinek a labdaátvétele is nagyszerű volt, Ederson ijedtében kirohant a kapujából, azzal viszont nem számolt, hogy Garcia még idejében odacsúszik. A spanyol védő el is rúgta a labdát, amely egyenesen Maxwel Cornet elé került, ő pedig higgadtan gurított 18 méterről az üres kapuba (0–1). Az eset után a VAR-nak is munkája akadt, hiszen Ekambi lesgyanús pozícióból indult, a visszajátszás azonban egyértelműen alátámasztotta, Kyle Walker beragadt. Ha ezt nem adta volna meg a holland Danny Makkelie, a Lyon biztosan az UEFA-hoz fordult volna...

CORNET SZEMFÜLES GÓLJA

A 23 éves játékosnak ez már a negyedik gólja volt a Manchester City ellen a Bajnokok Ligájában, erre csak Lionel Messi volt képes, amióta Pep Guardiola irányítja a „kékeket”.

Az első félidő vége felé az ébredezés jeleit mutatták az angolok. Sterling bolondot csinált két védőből a jobb oldalon, visszagurított Rodrinak, aki lövése gyengére sikerült. Már a hosszabbításban jártunk, amikor De Bruyne megvillant. Hihetetlenül pontosan tekert a kiugró Sterling elé, Cornet közbe tudott lépni, a francia együttes ezt is megúszta. Ekkor már teljesen beszorult saját térfelére a Lyon, viszont masszív védekezésének köszönhetően előnnyel vonulhatott a szünetre.

A fordulás után a Lyon szinte azonnal elkezdte húzni az időt. Guardiola sem nézhette ezt tétlenül, Fernandinhót Mahrez váltotta fel. Egyre nagyobb volt a nyomás a franciákon, ezt nem is bírták az egyébként remekül játszó védők – Sterling elküldte borért Denayert, a passzára Kevin De Bruyne érkezett, és kíméletlenül beverte a labdát a bal alsóba (1–1).

DE BRUYNE EGYENLÍTÉSE UTÁN MÉG ÉLTEK A CITY REMÉNYEI


Ezt követően magasabb sebességi fokozatba kapcsolt a City, szinte akadálytalanul jutott el az ellenfél tizenhatosáig. A 77. percben óriási esélye volt az angol gárdának, hogy átvegye a vezetést – ismételten Sterling kavart a bal oldalon, finom mozdulattal löbbölt Gabriel Jesusnak, ő azonban borzasztóan találta el a labdát. Kisvártatva ráfizettek erre az angolok. Laporte nagyon felelőtlenül elszórta a labdát, Aourar egyből indította a lesen tartózkodó Toko Ekambit, ő azonban okosan hagyta a mélységből érkező Moussa Dembélének, aki egy az egyben vezette a labdát Edersonra, és nem is hibázott, 2–1-re ismét a Lyon vezetett!

DEMBÉLÉ ISMÉT ELŐNYHÖZ JUTTATTA A LYONT

Óriási pofon volt ez a manchesteri alakulatnak, ám még messze voltunk a végétől. Jesus a jobbon megvillant, középre adott, Sterling jobbal három méterről az abszolút üres kapu fölé lőtt... És akárcsak az előbb, a Lyon ismét büntetett! Aourar lövésre vállalkozott a tizenhatosról, Ederson képtelen volt megfogni a labdát, a kipattanóra Moussa Dembélé érkezett, és hat méterről megcsinálta azt, amit Sterling nem tudott sokkal-sokkal könnyebb helyzetben – már kettővel mentek a franciák (1–3)!

DEMBÉLÉ VÉGLEG LEZÁRTA A MECCSET

Hiába erőlködött a City, akárcsak az elmúlt BL-idényekben, ezúttal is óriási csalódás után búcsúzni kényszerült Európa legrangosabb kupasorozatából. A másik oldalon a Lyon csodája tovább folytatódik, a Juventus után az angol óriást is kiejtette Rudi Garcia csapata.

ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik