BL: „A Ferencváros a Juvéval is jó meccsre lehet képes”

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2020.11.02. 19:06
null
Diego Longo (balra) Marco Rossihoz hasonlóan a hosszú ideje külföldön dolgozó olasz edzők táborába tartozik – az elmúlt években többször járt Magyarországon, nem lepte meg futballunk fejlődése
A Ferencváros labdarúgócsapata múlt héten játszott 0–2-ről egyenlítve 2–2-es döntetlent a Dinamo Kijevvel, most szerdán pedig már az olasz Juventust fogadja a Bajnokok Ligája következő fordulójában. Az előző meccs, illetve a Fradi BL-csoportja kapcsán exkluzív interjút adott a Nemzeti Sport Online-nak a Dinamo Kijev olasz pályaedzője, Diego Longo.  

 

– Meglepődtek a Dinamo Kijev kispadján, hogy a Ferencváros a múlt heti meccsen 0–2-ről is képes volt egyenlíteni?
– Igen, az első hatvan perc fényében ez meglepő volt, mert addig teljesen kontroll alatt tartottuk a mérkőzést, és megvolt a lehetőségünk a harmadik gól megszerzésére is – válaszolta a Nemzeti Sport Online kérdésére a Dinamo Kijev román vezetőedzője, Mircea Lucescu mellett dolgozó olasz pályaedző, Diego Longo. – Ugyanakkor persze jól ismerem a Ferencvárost, remek csapat, egy kimondottan hozzáértő vezetőedzővel, tehát ha innen nézzük, akkor könnyen megtörténhet, hogy az FTC-től két gólt is kap az aktuális ellenfél. Évről évre látni a fokozatos fejlődést a Ferencvároson, megérdemeltek a klub sikerei.

– Kétgólos előnyről miért nem tudta megnyerni a Dinamo a mérkőzést, mi változott a második félidőre?
– Nem tudtuk lezárni a meccset egy újabb góllal és a hazaiak szépítése után nagy nyomás alá kerültünk. El kell ismerni, akkor frissebbnek is tűnt a Ferencváros, de úgy hiszem, ennek mentális okai voltak. Nem találtuk annak a módját, miként tartsuk harminc méternél távolabb az ellenfelet a kapunktól, nem tudtunk veszélyes ellentámadásokat vezetni. Nem arról volt szó, hogy lebecsültük volna az FTC-t.

A LUCESCU CSALÁD SEGÍTŐJE
Diego Longo 1976-ban született Genovában. Profi szinten nem futballozott, edzői karrierjét utánpótlás-akadémiákon kezdte, majd a jelenlegi Dinamo-tréner, Mircea Lucescu fiának, Razvan Lucescunak lett az állandó segítője. Az ő pályaedzőjeként dolgozott a román válogatottnál (2009–2011), a Rapid Bucuresti-nél (2011–2012) és a szintén román Petrolulnál (2014), a katari el-Dzsaisnál (2012–2014) és a szaúdi al-Hilalnál, a görög Xanthinál (2014–2017) és a PAOK-nál (2017–2019). A Dinamo Kijevhez a nyáron érkezett az új vezetőedzővel, Mircea Lucescuval.

– Mi a véleménye a Ferencváros játékosairól? Az ukrán válogatott légiósok, Ihor Haratin, Olekszandr Zubkov beférnének a Dinamo kezdőcsapatába? Tokmac Nguen lehet a G-csoport meglepetésembere?
– Sok minőségi labdarúgója van a csapatnak, és kétségkívül Zubkov is közéjük tartozik. Igaz, hogy a Fradinak nincs annyi fiatalja, mint a Dinamónak – Mikolenko, Zabarnij, Cihankov, Saparenko, Szuprjaha és még sorolhatnánk... –, ám tapasztalt, jó játékosok alkotják az együttest. Említhetem Róbert Makot, akivel dolgoztam együtt a PAOK-nál, de Sigér Dávid, Marcel Heister, Franck Boli, Isael és Myrto Uzuni is ez a kategória – utóbbi ugyan nem játszott a múlt héten, viszont ő is a meghatározó futballisták közé tartozik. Ami pedig Tokmac Nguent illeti: jelenleg ő a legkiemelkedőbb labdarúgó a Magyarországon játszók közül, a csapat támogatásával és Szerhij Rebrov munkája révén valóban a csoport legnagyobb meglepetését szerezheti a teljesítményével.

– Mire számít a folytatásban ebben a csoportban? Mire lehet képes szerdán a Ferencváros a Juventus ellen, amely a Dinamót 2–0-ra felülmúlta Kijevben?
– A Dinamóval kapcsolatban először is azt várom, hogy a mi szintünkhöz mérten jelentősen fejlődni tudjunk, a megszerezhető tapasztalatoknak köszönhetően. Ami az eredményt illeti, hiszem, hogy tavasszal is versenyben leszünk a nemzetközi porondon. A Juventus fantasztikus minőséget képvisel, de jelenleg nem a legjobb időszakában van, így a Ferencváros képes lehet egy jó meccsre a torinóiak ellen. Viszont a kijevi Dinamo–Ferencváros meccsel kapcsolatban úgy vélem – azzal együtt, hogy nagyon tisztelem a magyar klubot és nem csak a hagyományai miatt –, tanultunk a budapesti találkozóból, még egyszer nem fogjuk ugyanazokat a hibákat elkövetni, és kvalifikálni tudjuk magunkat az Európa-liga egyenes kieséses szakaszára.

– Nem először járt ellenfélként Magyarországon. Mennyire meglepőek ön számára a magyar futball nemzetközi eredményei? És itt a Ferencváros mellett gondolhatunk a honfitársa, Marco Rossi által irányított magyar válogatott teljesítményére is.
– Követem a magyar futballt, két éve a PAOK-kal a Mol Vidi vendégei voltunk. Ezért nem lep meg a fejlődése. Tisztában vagyok azzal, hogy az elmúlt években nagy beruházások történtek, lenyűgöző edzőközpontok épültek, az emberek szeretik a futballt. A magyar válogatottat irányítani nagyon kemény munka, mert a meghatározó NB I-es klubokban sok a jó légiós, így pedig a magyar tehetségeknek nincs helyük, ahol megfelelő tapasztalatot szerezhetnének és felnőhetnének a válogatott szinthez. Ennek ellenére Marco Rossi fantasztikus munkát végez, remek eredményeket ér el. Remélem, hogy Izland ellen sikerül neki és csapatának kivívnia az Eb-szereplést. Ahhoz képest, amikor tíz éve még a román válogatott pályaedzőjeként láthattam ellenfélként a magyar nemzeti együttest, rengeteget fejlődött, teljesen más szintet képvisel ma, mint akkor.

– Hasonló cipőben járnak Rossival, mert mindkettejükre igaz lehet, hogy külföldön jobban ismerik a munkásságukat, mint Olaszországban.
– Sajnos az olasz egy rendkívül zárt közeg, zárt rendszer, és ritkán kapnak bizalmat a körön kívülről érkezők. Kár érte, mert sok jó olasz edző dolgozik külföldön, akik Itáliában esélyt sem kapnak arra, hogy megmutassák magukat. Marcót személyesen is jól ismerem, nemcsak mint edzőt, hanem mint embert is nagyon kedvelem. Már eddig is kiváló tapasztalatokat szerezhetett, de meggyőződésem, hogy magasabb szinten is dolgozhat a jövőben.

– Kívülállóként hogyan látja a magyar futball jövőjét?

– Sok múlik azon, mennyit fektetnek be az edzőképzés és a helyi, fiatal játékosok minőségének fejlesztésébe. A jobb munkának néhány éven belül lehet meg az eredménye, mind a felnőttfutball, mind az utánpótlás terén.


BAJNOKOK LIGÁJA, A G-CSOPORT MENETRENDJE
1. FORDULÓ
Október 20., kedd
Dinamo Kijev (ukrán)–Juventus (olasz) 0–2 (Morata 46., 84.)
Barcelona (spanyol)–FERENCVÁROS 5–1 (Messi 27. – 11-esből, Fati 42., Coutinho 52., Pedri 82., O. Dembélé 89., ill. Haratin 70. – 11-esből)

2. FORDULÓ
Október 28., szerda
Juventus (olasz)–FC Barcelona (spanyol) 0–2 (O. Dembélé 14., Messi 90+1. – 11-esből)
Ferencváros–Dinamo Kijev (ukrán) 2–2 (Nguen 59., Boli 90., ill. Cihankov 28. – 11-esből, De Pena 41.)

3. FORDULÓ
November 4., szerda
21.00:
FC Barcelona (spanyol)–Dinamo Kijev (ukrán)
21.00: FERENCVÁROS–Juventus (olasz)

4. FORDULÓ
November 24., kedd
21.00:
Juventus (olasz)–FERENCVÁROS
21.00: Dinamo Kijev (ukrán)–FC Barcelona (spanyol)

5. FORDULÓ
December 2., szerda
21.00:
Juventus (olasz)–Dinamo Kijev (ukrán)
21.00: FERENCVÁROS–FC Barcelona (spanyol)

6. FORDULÓ
December 8., kedd
21.00:
FC Barcelona (spanyol)–Juventus (olasz)
21.00: Dinamo Kijev (ukrán)–FERENCVÁROS

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Barcelona2 2 0 0 7–1 +6 6
2. Juventus 2 1 0 1 2–2 0 3
3. Dinamo Kijev 2 0 1 1 2–4 –2 1
4. FERENCVÁROS 2 0 1 1 3–7 –4 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik