BL: A drukkereket nem lehet becsapni – Rebrov

BABJÁK BENCE (szöveg), TÖRÖK ATTILA (fotó)BABJÁK BENCE (szöveg), TÖRÖK ATTILA (fotó)
Vágólapra másolva!
2020.12.07. 18:31
Családias légkör fogadta a Ferencváros labdarúgócsapatának vezetőedzőjeként Kijevbe visszatérő Szerhij Rebrovot, aki úgy véli, hiába ismerik nagyon jól egymást Mircea Lucescuval, a Dinamo elleni keddi Bajnokok Ligája-meccset nem a szakemberek, hanem a játékosok döntik el.
Rebrov csapata a tavaszi Európa-liga-szereplésért lép pályára kedden Kijevben (Fotó: Török Attila)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Rebrov csapata a tavaszi Európa-liga-szereplésért lép pályára kedden Kijevben (Fotó: Török Attila) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

Többször leírtuk, Szerhij Rebrov csak a legritkább esetben mutatja ki érzelmeit a külvilág felé. A bajnoki meccseken többnyire rezzenéstelen arccal szemléli a játékot, amikor pedig a Molde elleni, Bajnokok Ligája-csoportkört jelentő hazai döntetlen után játékosai pezsgővel jelentek meg a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón, blazírt arccal intett nekik: Uraim, mégiscsak hivatalos eseményen vagyunk…

A kedd esti, Dinamo Kijev elleni mérkőzésnek otthont adó Olimpiai Stadion sajtótermében viszont egy másik szakember portréja rajzolódott ki előttünk. Régen láttuk ennyire fesztelennek és mosolygósnak a Ferencvárossal két bajnoki címet szerző szakembert, aki játékosként és edzőként is bajnoki címeket ünnepelhetett a Dinamónál, s nem véletlen, hogy az ilyenkor szokásos mérkőzés előtti sajtótájékoztatón is régi barátként köszöntötték az ukrán média munkatársai.

„Úgy látom, történt némi felújítás ebben a teremben azóta, hogy legutóbb itt jártam – mosolygott a 46 éves szakember. – Ezzel együtt azért nehezen tévednék el itt, Kijevben, és ebben az arénában mindig otthon érzem magam. Örülök, hogy visszatérhettem ide, annak még jobban, hogy egy nagyon fontos meccs miatt. Számomra nyilván más lesz a kedd esti találkozó, mint a többi, ugyanakkor a budapesti mérkőzésen már átéltem, milyen érzés a Dinamo ellen játszani. Az a találkozó sem volt egyszerű, de ahogy akkor, most is mindent megteszek, hogy a saját játékosaim a legjobb teljesítményt nyújtsák.”

A helyi média az ukrán szakvezető mellett helyet foglaló Olekszandr Zubkovot is szembesítette edzője népszerűségével, mondván, az FC Barcelonát és a Juventust sem övezte olyan felhajtás, mint a Ferencvárossal visszatérő Rebrovot.

„Ha dolgozik is némi drukk az edzőnkben, felénk ebből semmit sem mutat – felelte a zöld-fehérek 24 éves ukrán támadója, aki a Nemzeti Sport kérdésére a két csapat 2–2-re végződött budapesti meccsének tanulságaira is kitért. – A Groupama Arénában is kiderült, hogy a Bajnokok Ligájában nincs esélyed a győzelemre, ha csak negyvenöt percen keresztül futballozol jól. Akkor rosszul játszottunk az első játékrészben, most az első perctől kezdve száz százalékon kell pörögni, másként nincs esélyünk a győzelemre. Mindenkinek tudása legjavát kell nyújtani a csoport harmadik helyének megszerzéséért, már nincs mire várni, nincs hova tartalékolni. Az eddigi meccsek is felejthetetlenek voltak, elvégre Messi és Cristiano Ronaldo ellen nem mindennap lépünk pályára. Klasszisok ellen mutathattuk meg magunkat, de egy találkozó még hátravan, és nem akarunk csalódást okozni. Meccsről meccsre egyre tapasztaltabbak lettünk, most egyfajta döntő vár ránk a tavaszi Európa-liga folytatásért.”

A Ferencváros hétfőn már a kijevi Olimpiai Stadionban edzett (Fotó: Török Attila)
A Ferencváros hétfőn már a kijevi Olimpiai Stadionban edzett (Fotó: Török Attila)
MIRCEA LUCESCU: CSAK A GYŐZELEM ELFOGADHATÓ

A Dinamo Kijevet irányító Mircea Lucescu és a Ferencváros kispadján ülő Szerhij Rebrov régi ismerősként üdvözölhetik egymást kedd este. Kettejük párharca a 2010-es évek közepén meghatározta az ukrán labdarúgást, akkor a Fradi mostani vezetőedzője a Dinamo, míg román kollégája a Sahtar kispadján ült. Ezúttal a csoport harmadik helye, és a tavaszi Európa-liga szereplés lesz a tét a kedd esti Bajnokok Ligája mérkőzésen, a helyi média pedig a két edző párharcaként is próbálja felvezetni a meccset.

„Hogy Lucescu Rebrov ellen? Ha idehozzák nekem a stoplisomat, ígérem, felhúzom és pályára lépek ellene – mosolygott a kijevi vezetőedző a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón. – A viccet félretéve, nagyon fontos meccs vár ránk, és ha kihozzuk magunkból a legtöbbet, elérhetjük a célunkat. A két csapat játékerejét viszont nehéz összehasonlítani, a Ferencvárosban a magyar játékosok és a légiósok alkotnak egységes csapatot, mi inkább a fiatal ukrán labdarúgókra támaszkodunk, ám emiatt a taktikai lehetőségeink is szűkösebbek. Az Európa-liga folytatás a tét, ami reális lenne a csapatunkra nézve. Amíg nem tudjuk legyőzni a Barcelonát és a Juventust, addig valóban a második számú európai kupasorozatban van a helyünk.”

A 75 esztendős szakembert a budapesti meccsről is kérdezték, a sajtótájékoztató végén pedig némileg a felbosszantani is „sikerült”.

„A Fradi elleni meccs első félidejében nagyon jól futballoztunk, utána viszont inkább az egyénieskedés került előtérbe és nem a csapatjáték. Ezúttal ilyesmi nem fér bele, mert csak a győzelem számít elfogadható eredménynek. A fiatal játékosoknak fontos lenne, hogy tavasszal is nemzetközi meccseken fejlődhessenek, ehhez pedig nyerni kell – mondta az UEFA-kupa győztes szakember, akit aztán az egyik újságíró arról kérdezett, el tudná-e képzelni Szerhij Rebrovot a szakmai stábjában. – Maga mióta dolgozik a futballban? Szerhij Rebrov sikereket ért el a Dinamo Kijevvel és a Ferencvárossal is, márpedig ilyenkor előrelépni szoktak a szakemberek, nem pedig hátra.”

A fogadalom után a labdarúgó csatlakozott az Olimpiai stadion gyepén melegítő társaihoz, akik mínusz 6 fokos időben kocogtak ki a játéktérre. A szemre kifogástalannak tűnő pázsiton az ilyenkor szokásos rutint láthattuk az edzés sajtó számára is nyilvános első tizenöt percében. Dibusz Dénes a kapunál gimnasztikázott, a mezőnyjátékosok többsége sapkában és kesztyűben passzolgatott, néhányan hosszú keresztlabdákkal „lőtték be” a pályát, megint mások gyors irányváltásokkal tesztelték a gyeptéglák strapabírását.

„Az eddigi meccseken sokat fejlődtek a játékosok, csapatként is minden találkozó után érettebbek lettünk, ám a nagyon fontos utolsó fejezet még hátravan – mondta a sajtóteremben Rebrov, akit arról is kérdeztek, mi kell ahhoz, hogy játékosai félelem nélkül fussanak ki a pályára kedd este. – Játszottunk korábban a Barca és Juve ellen is, inkább azokon a meccseken kellett ilyesmivel foglalkozni. Ám nemcsak nekünk, a Dinamónak is. Nem gondolom, hogy ennél a párharcnál bármelyik együttes is tartana a másiktól.”

Az ellenfél kispadján ülő Mircea Lucescut sem kell bemutatni az FTC vezetőedzőjének, a román szakvezető korábban éppen a legnagyobb hazai riválisnak számító Sahtar kispadján halmozta a trófeákat, igaz, a Rebrov vezette Dinamo Kijev 2015-ben és 2016-ban is elhalászta a bajnoki címet a vetélytárs orra elől. Kedd este ismét találkozik a két szakember.

„Jól ismerem a Dinamo Kijev filozófiáját, a játékosok erősségeit, tisztában vagyok azzal, mire képes a csapat, elsősorban innen közelítek a mostani párharchoz. Lucescu nyári kinevezése óta szervezettebb lett az együttes, mint korábban, tisztelem is a kollégámat, de a meccset nem az edzők, hanem a játékosok döntik el. Bár a Kijev legutóbb három-nullára kikapott a Juventus otthonában, nem nyújtott rossz teljesítményt, a fiatal játékosokon látszik, hogy elszántak és ki vannak éhezve a sikerre. Ilyen tapasztalt edzővel szép jövő várhat rájuk. Annak viszont nincs értelme, hogy összehasonlítsam a mostani csapatot azzal az együttessel, amelyet annak idején én edzettem.”

A körítésből és a sajtóteremben uralkodó hangulatból is egyértelművé vált, hogy a klub történelmének rendkívül fontos és megbecsült alakja tért vissza zöld-fehér melegítőben Kijevbe, ám az ukránok arra is kíváncsiak voltak, vajon a Ferencváros szurkolói körében mennyire népszerű a korábbi kijevi közönségkedvenc.

„A drukkereket nem lehet becsapni. Amikor megérkeztem Budapestre, senki sem nevezett hősnek, kemény és szívós munkával értem el, hogy mostanra némileg elismernek és tisztelnek, és egyre többször szólítanak meg az utcán.”

Ha a Ferencváros kedd este kiharcolja a tavaszi Európa-liga szereplés lehetőségét, tovább nőhet a népszerűsége.

Budapesten mindenképp.

A keddi mérkőzés helyszíne (Fotó: Török Attila)
A keddi mérkőzés helyszíne (Fotó: Török Attila)

BAJNOKOK LIGÁJA
G-CSOPORT, 6. FORDULÓ
December 8., kedd

21.00:Dinamo Kijev (ukrán)–Ferencváros (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00:FC Barcelona (spanyol)–Juventus (olasz) (Tv: Spíler1) – élőben az NSO-n!

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. FC Barcelona5516– 2+1415
2. Juventus54111– 4 +712
3. Dinamo Kijev514 3–13–10 1
4. FERENCVÁROS514 5–16–11 1

A G-CSOPORT TELJES MENETRENDJE
1. FORDULÓ
Október 20., kedd
Dinamo Kijev (ukrán)–Juventus (olasz) 0–2(Morata 46., 84.)
FC Barcelona (spanyol)–Ferencváros 5–1(Messi 27. – 11-esből, Fati 42., Coutinho 52., Pedri 82., O. Dembélé 89., ill. Haratin 70. – 11-esből)

2. FORDULÓ
Október 28., szerda
Juventus (olasz)–FC Barcelona (spanyol) 0–2(O. Dembélé 14., Messi 90+1. – 11-esből)
Ferencváros–Dinamo Kijev(ukrán)2–2(Nguen 59., F. Boli 90., ill. Cihankov 28. – 11-esből, De Pena 41.)

3. FORDULÓ
November 4., szerda
FC Barcelona (spanyol)–Dinamo Kijev (ukrán) 2–1(Messi 5. – 11-esből, Piqué 65., ill. Cihankov 75.)
Ferencváros–Juventus (olasz) 1–4(F. Boli 90., ill. Morata 7., 61., Dybala 73., Dvali 81. – öngól)

4. FORDULÓ
November 24., kedd
Juventus (olasz)–Ferencváros 2–1(C. Ronaldo 35., Morata 90+2., ill. Uzuni 17.)
Dinamo Kijev (ukrán)–FC Barcelona (spanyol) 0–4(Dest 52., Braithwaite 57., 70.– a másodikat 11-esből, Griezmann 90+2.)

5. FORDULÓ
December 2., szerda

Ferencváros–FC Barcelona (spanyol) 0–3(Griezmann 14., Braithwaite 20., O. Dembélé 28. – 11-esből)
Juventus (olasz)–Dinamo Kijev (ukrán)3–0(Chiesa 21., Cristiano Ronaldo 57., Morata 66.)

6. FORDULÓ
December 8., kedd
21.00:
FC Barcelona (spanyol)–Juventus (olasz)
21.00:Dinamo Kijev (ukrán)–Ferencváros

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik