José Kleberson Parreira

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2005.05.14. 12:21
nemzetisége:
brazil
29/2
születési hely:
Uraí
születési dátum:
1979.06.19.
pozíció:
védekező középpályás
magassága:
175 cm
súlya:
64 kg
jelenlegi klubja:
Flamengo
korábbi klubjai:
Atletico Paranense, Londrina, Manchester United, Besiktas
sikerei:
Paraná állam bajnoka (2000, 2001), brazil bajnok (2001), Brazil Bajnokok Kupája-győztes (2002), Community Shield-győztes (2003), FA-kupa-győztes (2004), török bajnok (2006), török Szuperkupa-győztes (2006), Török Kupa-győztes (2007), Guanabara-kupa-győztes (2008), Rio de Janeiro állam bajnoka (2008, 2009), Rio de Janeiro-kupa-győztes (2009), világbajnok (2002), Copa America-aranyérmes (2004), Konföderációs Kupa-résztvevő (2003, 2009), az Év csapatának tagja Brazíliában (2001)

A világbajnok Kleberson a Wolverhampton elleni pályára lépésével megdöntött egy hihetetlen klubrekordot: bármilyen furcsa is, a Manchester United több mint száz éves történelmében ő az első brazil játékos, aki pályára lépett a vörösök között! (Az ezredforduló körül leigazoltak ugyan egy válogatott középhátvédet Alexander Fergusonék, a remek Célio Silvát, ám ő vízumproblémái miatt egyetlen mérkőzésen sem futballozhatott Angliában, és hamar fel is bontották szerződését.)

Kleberson, akit José Kleberson Parreira néven anyakönyveztek anno, a Club Atlético Paranaensében, szülőállamának kedvenc csapatában kezdett el futballozni komolyabb szinten, és 1999-től több mint 100 alkalommal játszhatott a piros-fekete mezben. A középpálya tengelyében kapott szerepet amolyan szűrőként a védők előtt, de rendkívüli rúgótechnikája miatt posztjához képest meglehetősen sok gólt ért el. Hazájában ugyebár külön rendezik az állami és országos bajnokságot, igazából még a legelmésebb atomtudósok sem tudnak kiigazodni, hogy ki kivel és miért játszik.

De térjünk vissza hősünkre! Kétszer is sikerült elnyerniük az állami bajnokságot, majd 2001-ben óriási meglepetésre a nagyok elől elhalászták az országos bajnoki címet is. Erre már a szövetségi kapitány, Luiz Felipe Scolari is felfigyelt, így a szűrő 2002 elején a válogatottban is bemutatkozhatott a bolíviaiak 6:0-s megalázásának alkalmával – Kléberson stílszerűen egy bombagóllal járult hozzá a sikerhez. Nyáron nagy meglepetésre kivitte magával a mester a világbajnokságra is, ahol hét alkalommal kapott játéklehetőséget, és a döntőn is szerepelhetett.

Bár sokan kritizálták az ősz edzőt a brazilos technika és a szép játék, a Jogo Bonito megerőszakolásáért, ha a két kemény, brazil viszonyokhoz képest „favágó” duó, Kleberson és Gilberto Silva nem védekezik a sztárok helyett, akkor nem valószínű, hogy hazavihették volna a trófeát. A duó munkáját mi sem jellemzi jobban, mint hogy a brazilok a fontos mérkőzéseken soha nem kaptak egynél több gólt, és ugyebár ők legalább kettőt mindig lőnek...

Amúgy hősünk a szerencsével sem állt hadilábon, hiszen a csapatkapitány Émerson nem sokkal a torna előtt egy edzésen megsérült (beállt szegény viccből kapusnak, és egy rosszul sikerült vetődésnél kificamodott a válla), így kerülhetett be helyén Kleberson a kezdőbe – remeklése pedig beutalót jelentett számára az európai topklubokhoz. Végül a Leeds elől a Manchester United szerezte meg a csoki bőrű harcost: bár a Közel-keletről is nagy volt iránta az érdeklődés, augusztusban a vörösök 8.6 millió eurós ajánlata volt a nyerő. A középpályás végül 2008-ig írt alá, évi 2 millió eurós fizetésért.

Első tengerentúli évében Ferguson a középpályán Roy Keane posztját szánta neki, és a brazil aránylag sok szerepet kapott, de nem tudott igazán beilleszkedni az angol futballba, pedig stílusa alapján ez várható lett volna. Bár a vörösöknél finoman szólva sem volt alapember, nyáron ez jól jött neki, hiszen a fáradt, az egész szezont végigrobotoló sztárok helyett őt vitte ki a Copa Americára a Felipe-utód Carlos Alberto Parreira mester. A Copa-aranyéremmel Albionba megtérő Kleberson azonban egy súlyos sérüléssel köszöntötte az új szezont, így több hónapos kényszerpihenő után csak tavasszal térhetett vissza.

Igazából akkor sem lett volna biztos helye a kezdőben, ha makkegészséges, hiszen bemutatkozó évében összességében csalódást okozott (az elsőben 5.6-os, a másodikban 5.4-es átlagot mutatott fel), és többször is felvetődött, hogy elhagyja a klubot a Xaropinho becenévre hallgató játékos. Hívta otthonról az újgazdag Corinthians, Európából szezon közben a Benfica, a Sporting és a Werder, nyáron pedig a Celta és újra a Ronald Koeman vezette Benfica tett érte komoly ajánlatot a MU-nak. Fergie azonban nem szívesen mondott le róla és elvitte magával az amerikai túrára is: „Klebersonban több van, mint amit eddig mutatott, és a jövőben szeretnék neki több lehetőséget adni, hogy bebizonyíthassa klasszisát".

Ennek ellenére a brazil világbajnok egyre hangosabban mondogatta, hogy távozni akar, mert szeretne ott lenni a selecao jövő 2006-os címvédő hadjáratában. „A világbajnokságig már csak kevesebb, mint egy évem maradt, és arra is, hogy visszatérjek a válogatottba, ez pedig nem sok idő. Az ügynököm azt mondta, a Benfica talán elvinne, de nem biztos. Igazából mindegy is, melyik klubnál kötök ki, csak adják meg a lehetőséget. Az Unitednél erre kevés az esély" – lamentált akkoriban Kleberson. Végül a Besiktas lett új állomáshelye, és a törökök mindössze 2.5 millió eurót fizettek a középpályásért.

Kleberson a jelek szerint tisztában van vele, hogyan kell bevágódni az új helyen. „Egyik nagy klubtól egy másik nagyhoz kerültem, úgyhogy boldog vagyok. Sehol sem üdvözöltek még ilyen csodálatosan – kezdte a Fekete Sasok drukkereinek meghódítását. – Nekem rögtön tetszett a Besiktas ajánlata, csak a feleségemet kellett meggyőznöm. A múlt héten idejött Isztambulba körülnézni, és máris beleegyezett a váltásba” – engedett bepillantást a család döntéshozó mechanizmusába. Kötelességünk hozzátenni, hogy némi győzködésre eleinte neki is szüksége volt: ezt a munkát Aílton nevű honfitársa végezte, aki csak kicsivel régebben, három hete mondhatta magát a Besiktas játékosának.

A brazil első idényét végigjátszotta, majd perbe szállt klubjával ki nem fizetett bére miatt. A FIFA fel is bontatta szerződését, és bár már sokan elkönyvelték, hogy a Santoshoz került, végül a Flamengóhoz írt alá. Sokáig itt sem léphetett pályára a jogi eljárás miatt, végül visszatért és egyre jobban ment neki, időnként még irányítóként is megállta helyét. Mindezek ellenére hatalmas meglepetést keltett, hogy Dunga kapitány meghívta őt a Konföderációs Kupára, előtte Kleberson ugyanis 2004-ben húzhatta magára a címeres mezt!

Becenevét (Xaropinho) egyébként még odahaza, egy népszerű rajzfilm-patkányról kapta gonosz lelkű csapattársaitól.

1998
PSTC-Londrina
-
-
 
-
-
1999
Atletico Paranaense
14
1
 
-
-
2000
Atletico Paranaense
22
2
 
-
-
2001
Atletico Paranaense
25
3
 
-
-
2002
Atletico Paranaense
22
4
 
-
-
2003
Atletico Paranaense
12
0
 
-
-
03-04
Manchester United
12
2
BL
2
0
5.60
04-05
Manchester United
8
0
BL
2
0
5.40
05-06
Besiktas
31
2
UEFA
7
0
 
06-07
Besiktas
14
0
UEFA
5
1
2007
Flamengo
0
0
    
2008
Flamengo
24
5
    
2009
Flamengo
16
3
Lib.
8
0
 
        
A táblázatban szereplő adatok sorrendben: év, csapat, mérkőzések száma, szerzett gólok száma, nemzetközi kuparészvétel, nemzetközi kupameccsek száma, nemzetközi kupameccsen szerzett gólok száma.
Nagy tornák a válogatott színeiben:
2002
világbajnokság
5
0
2003
Konföderációs Kupa
3
0
2004
Copa America
5
0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik