V. SZ. 2022.08.18 18:25 Frissítve: 2022.08.18 18:50

Csupasport: a futóknak nem kell félniük az emelkedőtől

Csodálatos útvonalak, sikeres teljesítések és egy különleges, legyőzhetetlennek hitt pici emelkedő viszi a prímet a Csupasport e heti blogszemléjében – a kaptató kapcsán pedig a kérdés az volt, hogyan lehet legyőzni a futófélelmeket.

Fotó: Csupasport

 

„Már kifejtettem korábban, milyen pluszt adhat, milyen hatalmas fejlődésen lehet keresztülmenni, s mennyivel céltudatosabbá tesz, ha szakember irányításával dolgozik az ember. Fegyelemre, koncentrációra késztet, az edzőnek nehezebben írunk kamu kifogást, hogy miért hanyagolnánk aznap a futást... Ami számomra értékelhető változás, hogy az egyre hosszabb és egyre gyorsabb tempónál is egyre alacsonyabb a pulzusérték. Pedig nagyjából tíz éve futok, s amióta mérem magam a kütyükkel, mindig magas volt a pulzusátlag, tempónál és terepezésnél pedig az egekbe szökött. Ha jól emlékszem a kifejezésre, a közös munka kezdetén az adataim alapján azt mondta Krátky Egon edzőm, hogy „hintáztatja a pulzusom”, olyan feladatokat fogok kapni. S láss csodát, ez szépen látszik már a számokban is” írja kollégánk, Szalay Hédi, aki elmeséli, hogy az edzője segítségével hogyan győzte le azt az emelkedőt, amely mindig is a „mumusa” volt.

A Csupasporton ezen kívül elolvashatják a legendás lengyel hegymászó, Jerzy Kukuczka történetét, akit sokan ma is a valaha volt legjobbnak tartanak, és akinek egy Katmanduban vásárolt kötél okozta a halálát a Lhoce déli falán: a mélységbe zuhant.

2022.09.14 15:04:38

Atlétika nemzetisport.hu

A Magyar Atlétikai Szövetség elnöke teljes lendülettel készül a 2023-as budapesti vb-re.

2022.08.16 22:56:32

Atlétika VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. A gyaloglás kicsit mindig háttérbe szorul az atlétika népszerűbb versenyszámai mögött.

2022.08.09 22:14:50

Atlétika CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Az idei, kitűnően sikerült, világsztárok sokaságát felvonultató Memorial időzítése például a lehető legjobb módon szolgálta egy világ- és egy Európa-bajnokság közötti feszes, alig néhány hetes periódusban az akkumulátorok feltöltése és a forma megőrzése elképesztően kényes egyensúlyának fenntartását.