Atlétikai vb 2023: íme a kabalafigura, Youhuu!

P. G.P. G.
Vágólapra másolva!
2023.05.11. 12:18
null
Bemutatták Youhuút, az atlétikai világbajnokság kabalafiguráját (Fotó: Török Attila)
A Nemzeti Atlétikai Központban bemutatták az augusztusi atlétikai világbajnokság kabalafiguráját, YouHuút, a rackajuhot – száz nappal az esemény előtt jól haladnak az előkészületek.

Célegyenesbe fordult az augusztusi atlétikai világbajnokság szervezőbizottsága, amely száz nappal hazánk eddigi legnagyobb sporteseménye előtt stílszerűen a Nemzeti Atlétikai Központ célegyenesében számolt be a fejleményekről. A nemzetközi szövetség képviselői a héten bejárást tartottak a létesítményben, amely minden követelménynek megfelelt. Az eseményt szervező cég vezérigazgatója, Németh Balázs kiemelte, ha a szakértők néhány módosítási javaslatának eleget tesznek, minden idők legjobb világbajnoksága lehet a budapesti.

Teljes mértékben meg vagyunk elégedve a szervezők munkájával, biztos vagyok benne, hogy nagyszerű világbajnokságnak ad otthont Budapest– mondta Jon Ridgeon, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség vezérigazgatója.– Minden adva van ahhoz, hogy izgalmas versenyeket láthassunk, jó látni, hogy nagy az érdeklődés, és már több mint százhatvanezer jegy már gazdára talált. A magyar versenyzőknek rengeteget segíthet a hazai közönség buzdítása.”

A szervezők hangsúlyozták, a kabalafigura szerethető, egyedi és büszke a magyarságára, vagyis olyan értékeket képvisel, amelyeket hazánk a vb-vel üzenni kíván a világnak. A történet szerint YouHuu a világbajnokság hatására legyőzni lustaságát, és mozogni kezd – nem titkolt cél, hogy minél többen kövessék a példáját, és váljanak hétköznapi hőssé.

A gátfutóként világbajnoki ezüstérmes sportvezető – tökéletes kiejtéssel – külön megemlítette Kozák Lucát, aki augusztus 23-án hazai közönség előtt harcolhatja ki a döntőbe jutást – Jon Ridgeon a férfi 400 gát fináléja miatt is ezt a versenynapot várja a legnagyobb érdeklődéssel. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár az augusztus 20-i programot emelte ki, nemzeti ünnepünkön rendezik ugyanis a férfi 100 méteres síkfutás mellett a férfi kalapácsvetés döntőjét is, reményeink szerint Halász Bencével a mezőnyben.

Száz nap múlva ránk figyel a világ, a televízióban világszerte egymilliárd nézőre, a helyszínen több százezer szurkolóra számítunk– hangsúlyozta Schmidt Ádám, az atlétikai világbajnokság kormánybiztosa.– A sportállamtitkárságnak fontos ügy a hazai világbajnokság, amely kapcsán szeretnénk sportolásra ösztönözni honfitársainkat. Ezért hoztuk létre a szervezőbizottsággal közösen a hétköznapi hősöknek és a sulihősöknek szóló programunkat, a résztvevők kedvezményesen vásárolhatnak jegyet a vébére.”

Bemutatták a világbajnokság kabalafiguráját, YouHuút, a racka juhot is. A racka magyar állatfajta, őseink egyik legfontosabb háziállata volt – az első rackák több mint 1100 évvel ezelőtt érkeztek a Kárpát-medencébe. Volt olyan időszaka a magyar történelemnek, amikor a Csepel-szigetet nemes egyszerűséggel juhszigetnek nevezték, annyi racka élt a környéken. A budapesti vb otthona, a Nemzeti Atlétikai Központ lepusztult ipari terület helyén épült, és az eseményt követően panoráma futókörrel és szabadidőparkkal mindenkinek lehetőséget biztosít a sportolásra.

A szervezők hangsúlyozták, a kabalafigura szerethető, egyedi és büszke a magyarságára, vagyis olyan értékeket képvisel, amelyeket hazánk a vb-vel üzenni kíván a világnak. A történet szerint YouHuu a világbajnokság hatására legyőzni lustaságát, és mozogni kezd – nem titkolt cél, hogy minél többen kövessék a példáját, és váljanak hétköznapi hőssé.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik