23 év a hullámvasúton – Sha'Carri Richardson, a hányattatott sorsú sprintkirálynő

NÉMETH ANDREANÉMETH ANDREA
Vágólapra másolva!
2023.09.18. 17:21
null
Sha'Carri Richardson az Egyesült Államok első 100-as világbajnoka lett Tori Bowie 2017-es sikere óta (Fotó: Szabó Miklós)
Világbajnok lett a klasszikus számban, 100 méteren augusztusban Budapesten, a sajtó az új amerikai atlétacsillagot látja benne – pedig néhány hónappal korábban is a pokolba kívánta. Sha'Carri Richardson finoman fogalmazva is ellentmondásos egyéniség.

 

A megjelenése is figyelemfelkeltő, a sportteljesítménye még inkább, ahogy a versenyek után nyilatkozik, a sajtótájékoztatón viselkedik meg aztán hatványozottan. Különcségét, zabolázhatatlanságát lehet azzal indokolni, hogy különösen nehéz sors jutott neki.

A 2000. március 25-én a texasi Dallasban született kislányról a szülei lemondtak, a nagymamája, Betty Harp és nagynénje nevelte fel. A sport jelentette neki a reményt és a felemelkedés lehetőségét a kilátástalanságból. Már tiniként elképesztő eredményeket ért el, 2016-ban megnyerte a 100 métert az Egyesült Államok legnagyobb utánpótlás-multisporteseményén (AAU Junior Olympics), majd egy évre rá ismét. A 2017-es U20-as Pánamerikai Játékokon a győztes 4x100-as váltó tagjaként mutatkozott be a nemzetközi mezőnyben.

TINIKÉNT GRIFFITH JOYNER UTÓDJÁNAK KIÁLTOTTÁK KI

2018-ban sportösztöndíjjal felvették a Louisia­na Állami Egyetemre, egy évre rá döntős volt 60 méteren a fedett pályás amerikai egyetemi bajnokságon. A szabadtéri bajnokságon csaknem páratlan duplázást vitt véghez: 100 méteren 10.75, 200-on 22.17 másodpercet futott egyazon napon (jobb „egynapos” időeredményeket csak a jamaicai Merlene Ottey tudott felmutatni a két sprinttávon). A 10.75-ös győztes ideje amerikai egyetemi rekord lett és U20-as világcsúcs – az NDK-beli Marlies Göhr 42 éve fennálló rekordját döntötte meg. A 22.17 csak ezüstérmet, de szintén U20-as világcsúcsot ért, Allyson Felix a 2004-es athéni olimpián felállított rekordját adta át a múltnak.

Aztán a bajnokság után négy nappal bejelentette: lemond az egyetemi ösztöndíjról és tanulmányai folytatásáról... Profi szerződést írt alá, a Nike szponzoráltjaként – a sportszergyártó reklámjában Florence Griffith Joyner utódjának nevezte –, a korábbi olimpiai és kétszeres világbajnok Dennis Mitchell irányításával készült tovább.

Úgy tűnt, nincs előtte határ, az Egyesült Államok nyári válogatóján kvalifikálta magát a 2000-es olimpiára, a 10.86-os győztes futása után elvégzett doppingvizsgálat eredménye azonban mindent keresztülhúzott.

A vizeletmintája pozitív lett THC-metabolitokra, amely azt bizonyította, hogy a közelmúltban marihuánával élt. Richardson azzal védekezett, hogy az Oregon állambeli Eugene-ben, ahol a válogatót hagyományosan rendezik, legális drog a kannabisz, és csak elkeseredésében fordult a fogyasztásához, miután a verseny során egy vele interjút készítő újságíró nekiszegezte a kérdést, tudja-e, hogy elhunyt a biológiai édesanyja... Az anyja sorsáról semmit sem tudó Richardson elvégzett egy tanácsadóprogramot és elfogadta az Amerikai Doppingellenes Ügynökség (USADA) büntetését, amely egy hónapra felfüggesztette a versenyengedélyét.

A budapesti vb 100-as befutója után: Shelly-Ann Fraser-Pryce, Sha’Carri Richardson, Shericka Jackson (Fotó: Szabó Miklós)
A budapesti vb 100-as befutója után: Shelly-Ann Fraser-Pryce, Sha’Carri Richardson, Shericka Jackson (Fotó: Szabó Miklós)


EGY HÓNAP, AMELY MEGFOSZTOTTA MINDENTŐL

Csakhogy az egy hónap 2021. július 27-én járt le – a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott tokiói olimpián a 100 méteres síkfutást július 30-án és 31-én rendezték, és az Amerikai Olimpiai Bizottság nem vállalta Richardson benevezésének kockázatát. (Az Egyesült Államokban óriási vita bontakozott ki róla, számos híresség és befolyásos szervezet állt ki a marihuánafogyasztásra vonatkozó szabályok enyhítése mellett, a téma a kongresszusban is terítékre került, még Joe Biden elnök is javasolta, hogy vizsgálják felül a sportolók kábítószer-használatát tiltó törvényt.) Az augusztus 5-én és 6-án sorra kerülő 4x100-as váltóverseny amerikai csapatába még bekerülhetett volna – de a tartalékok közé sem válogatták be...

A játékok után, szintén az oregoni Eugene-ben megrendezett hagyományos Prefontaine Classicon tért vissza a pályára – hihetetlen várakozás előzte meg összecsapását a tokiói érmesekkel, a jamaicai Elaine Thompson-Herah-val, Shelly-Ann Fraser-Pryce-szal és Shericka Jacksonnal. A Nike reklámklipje Aretha Franklin híres, 1972-es albumának felidézésével – Young, Gifted and Black – hirdette, amelyben Richardson így üzent riválisainak: „Ha szükségetek van rám, a célban leszek, és várlak.” A már-már arrogáns felvezetésnek óriási pofára esés lett a vége: Sha'Carri a rendkívül erős mezőnyben 11.14 másodperces idejével csak kilencedik, utolsó lett.

Sokáig nem volt képes megemészteni a csalódást, s erre ment rá a következő éve is, az amerikai válogatón nem jutott döntőbe 100-on és 200-on, így nem indulhatott a 2022-es hazai, eugene-i atlétikai világbajnokságon.

Mindenki temette, a 22 éves, mindössze 155 centis lányt nem tartották képesnek rá, hogy még egyszer felkapaszkodjon a totális nihilből.

Talán csak Renaldo Nehemiah bízott benne. Az egykori világcsúcstartó atléta, az első, aki 13 másodperc alá vitte a 110 méteres gátfutás idejét (12.93), s nem mellesleg futókarrierje alatt amerikai futballistaként Super Bowlt is nyert (San Francisco 49ers, 1984), felvette menedzseltjei közé, elsősorban Sha'Carri mentális megerősítésére fordítva az időt.

A 4x100-as váltó céljában: Jackson arcán csalódás, Richardsonén eufória – tarolt az Egyesült Államok (Fotó: Szabó Miklós)
A 4x100-as váltó céljában: Jackson arcán csalódás, Richardsonén eufória – tarolt az Egyesült Államok (Fotó: Szabó Miklós)


MÁR NEM ÉRDEKLI, MIT GONDOLNAK RÓLA MÁSOK

2023. április 8-án aztán Richardson 10.57-et repesztett egy floridai versenyen – minden idők negyedik leggyorsabb idejét ugyan a megengedettnél erősebb, 4.1 méter per szekundumos hátszél „támogatta”, hogy jó úton jár, azt májusi, dohai első Gyémánt Liga-győzelme bizonyította (10.76). Júliusban a eugene-i amerikai válogatón 10.82-vel nyerte meg a 100 métert, így már favoritként utazhatott a budapesti világbajnokságra – noha szűk egy hónappal a vb előtt, a székesfehérvári Gyulai István Memorialon például váratlanul kikapott.

„Nem aggódom többé a világ miatt. Már barátomnak látom az egész világot, úgy érzem, a világ felém fordult. A nap végén Isten mindig velem volt. Szóval most, hogy eljutottam idáig, eljött az én időm. Itt az ideje, hogy megtegyem magamért, azokért az emberekért, akik úgy éreznek, ahogyan én, akik úgy néznek ki, ahogyan én, s akik ismerik az igazságot önmagukról. Ezeket az embereket képviselem” – mondta önbizalomtól duzzadva a budapesti vb előfutamai után, amelyen 10.92-vel övé volt a legjobb idő. (Szavai csak nekünk tűnhetnek talányosnak, az amerikai sajtóval már 2021-ben közölte, hogy a barátnőjével él együtt, és a Twitteren gyakran üzen az LMBTQ-közösségnek.)

Aztán augusztus 21-én a budapesti éjszakában megmutatta, hogy valóban eljött az ő ideje: a legszélső, kilences pályán hajrázta le a 100-on hatodik világbajnoki győzelmére hajtó szupersztárt, Shelly-Ann Fraser Pryce-t és a kirobbanó formában versenyző, biztos nyertesnek tűnő Shericka Jacksont. Két karját az ég felé lökte a célban, 10.65 másodperces eredményével minden idők hetedik leg- gyorsabb nője lett – Florence Griffith Joyner (10.49), Elaine Thompson-Herah (10.54), Shelly-Ann Fraser-Pryce (10.60) és Carmelita Jeter (10.64) futott nála valaha is gyorsabban, Marion Jones és Shericka Jackson szintén 10.65-öt tudott, de rosszabb szélviszonyok között, mint Richardson nálunk.

Gyűrű, fülbevaló, tetoválás, póthaj, paróka, műköröm, smink… (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)
Gyűrű, fülbevaló, tetoválás, póthaj, paróka, műköröm, smink… (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)


A vb-döntő megnyerése után viszont nem döngette a mellkasát, nem dobta el a parókáját a célba érve, mint a eugene-i válogatót követően, ellenségessége a jamaicai világsztárokkal is mintha elillant volna. Miközben Fraser-Pryce közös szelfit készített a mobiltelefonjával a három dobogósról, a kamera a világ elé tárta, hogy azt kérdezi Richardsontól: „Tudod, mióta nem nyert amerikai aranyat?”Mire Sha'Carri nevetve előbb felé bökött: „Miattad!”  Majd Shericka Jackson felé: „Meg miattad!”

Sha'Carri Richardson az Egyesült Államok első 100-as világbajnoka lett Tori Bowie 2017-es sikere óta. (A 2015-ös pekingi vb-n ezüst-, két évvel később Londonban aranyérmes Bowie sorsa is elgondolkodtató: visszavonulása után nem találta a helyét, depressziós lett, szörnyen lefogyott, ki sem mozdult hazulról. 2023. május másodikán jelentették be az ismerősei a rendőrségen, hogy régóta nem látták, s amikor megtalálták az otthonában, valószínűleg tíz napja halott volt. A terhessége miatti magas vérnyomása, szív- és légzési elégtelensége okozhatta a halálát 32 évesen...)

…mindig a hangulatától függ, milyen megjelenést választ (Fotó: Szabó Miklós)
…mindig a hangulatától függ, milyen megjelenést választ (Fotó: Szabó Miklós)


Richardson később Budapesten nyert még egy aranyat a 4x100-as váltó befutó tagjaként, valamint egy bronzot 200-on – Noah Lyles triplázását hozzáadva pedig nem győzte harsogni az angol nyelvű sajtó, hogy a jamaicaiak nagy korszaka után újra csúcson vannak az amerikaiak.

„Azt mondom, soha ne add fel! Soha ne engedd a médiának, soha ne engedd a kívülállóknak, hogy meghatározzák, ki vagy! Ne mutass soha semmi mást, csak magadat és a hitedet! Azt mondom, mindig harcolj! Mindegy, mit mondanak mások, harcolj magadért!  – mondta öntudatosan Richardson a budapesti sajtótájékoztatóján is, káromkodva leszerelve a múltban történteket felemlegető, neki kellemetlennek tűnő kérdést feltevő újságírókat. Egyedül a párizsi olimpiai esélyeit firtató felvetésre válaszolt világosan: „Készen állok mentálisan és fizikailag. És azért vagyok itt, a világ legjobbjaként, hogy az is maradjak. Ne írják azt, hogy visszatértem, mert nem igaz. Nem tértem vissza, most még jobb vagyok!”

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. szeptember 16-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik