Atlétika: öt magyar indul a belgrádi fedett pályás vb-n

MTI, V. Á.MTI, V. Á.
Vágólapra másolva!
2022.03.11. 13:53
null
Kozák Luca is ott lesz a belgrádi vb-n (Fotó: Kiss Annamarie/Hajdú-Bihari Napló)
Öt magyar vehet részt a jövő pénteken kezdődő belgrádi fedett pályás atlétikai világbajnokságon – írja az MTI.


A magyar szövetség honlapjának pénteki híre szerint a versenyre korábban négyen, Kozák Luca (60 m gát), Illovszky Dominik (60 m), Szeles Bálint (60 m gát) és Vindics Balázs (800 m) teljesítették a kvalifikációs szintet, így az ő indulásuk már biztos volt, a ranglista alapján pedig hozzájuk csatlakozott Nguyen Anasztázia.

Az MTK távolugrója a ranglistán a 25. helyen állt, de mivel kilencen is visszamondták a szereplést, bekerült a szám 16 fős mezőnyébe.

A szerb főváros jövő péntektől vasárnapig ad otthont a világbajnokságnak.

Gyulai Miklós, a hazai sportági szövetség elnöke az M1 aktuális csatornának pénteken délután úgy nyilatkozott: az, hogy öt magyar résztvevő lesz, nem hangzik túl soknak, de a fedett pályás idények nem élveztek eddig prioritást. Mint mondta, ennek több oka is volt, a legfontosabb ezek közül a létesítményhiány, és bár a helyzet megváltozott azzal, hogy Nyíregyházán átadták az ország első szabvány fedett pályáját, „a versenyzők egy kicsit összetettebben gondolkodnak”, előre tekintve az idei szabadtéri programra és a jövő évi, budapesti világbajnokságra. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez az öt fő komoly célokkal utazik ki és komoly eredményekkel térhet haza. Elsősorban Kozák Lucát emelte ki, aki – mint arra emlékeztetett – szenzációsan teljesített, kifejezetten készült a fedett pályás szezonra, új országos csúcsot futott 60 méter gáton.

„Azt gondolom, a nyolcas döntő esélye megvan, hogy mi tud kikerekedni ebből, azt majd meglátjuk” – vélekedett.

Emlékeztetett rá, hogy a fedett pályás program rövidebb, mint a szabadtéri, az indulói létszám korlátozott, így már a szintteljesítés is nagyon komoly teljesítmény.

Az elvárásokat illetően óvatosan fogalmazott: megismételte, hogy ha Kozák Luca azt csinálja, amit tud, az döntőt érhet, akárcsak megfelelő odafigyeléssel Nguyen Anasztázia egyik selejtezős ugrása is. Szerinte Vindics Balázsnak is továbbjutási esélye van az adottságai és az elért ideje alapján, ugyanakkor figyelmeztetett rá, hogy a mezőnyben versenyzés nem könnyű. A két fiatalt, Szeles Bálintot és Illovszky Dominiket illetően azt a célt fogalmazta meg, hogy próbálják meg kihozni magukból, amit idén már elértek. Hozzátette: esetleg összejöhet egy egyéni csúcs is, és hogy ez mire lesz elég, majd elválik. Esetükben az a fontos, hogy tapasztalatot szerezzenek.

A távolabbi célokról úgy fogalmazott: azoknak, akik ott vannak a legjobbak között, a végcél most már az, hogy a jövő évi hazai világbajnokságon elinduljanak és azon olyan formában legyenek, hogy maradandó szereplést tudjanak produkálni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik