Atlétika: elfogadták a nagyszabású reformprogramot

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.12.03. 15:33
null
Sebastian Coe IAAF-elnök utat mutat (Fotó: Action Images)
Elfogadta nagyszabású reformprogramját szombati, monacói közgyűlésén a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF).

 

„Ez egy nagyon fontos pillanat sportágunk történetében” – jelentette ki Sebastian Coe, az IAAF elnöke, miután a küldöttek óriási többséggel – 182 igen és 10 nem szavazat mellett – jóváhagyták a változásokat. A brit sportvezető a voksolás előtt úgy fogalmazott: a szövetség bevételi forrásait és partneri kapcsolatait közvetlenül fenyegeti, ha nem cselekszenek azonnal és határozottan.

Az IAAF várakozása szerint a „Time for Change” („Változás ideje”) elnevezésű reformcsomag segít leszámolni a sportág fertőzött múltjával, elősegíti a független doppingellenes és fegyelmi rendszer létrehozását, valamint nagyobb beleszólást ad a sportolóknak a szervezet irányításába, és javítja a nemek egyensúlyát. A program az eddiginél jelentősebb jogkört ad az IAAF végrehajtó testületének, és segítséget jelent a csalás és a hatalommal való visszaélés megakadályozásában, a nagyobb átláthatóság megteremtésében.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tavalyi vizsgálata megállapította, hogy jelentős volt a korrupció beágyazottsága, amíg a szenegáli Lamine Diack vezette az IAAF-et. Coe úgy fogalmazott: elődje túlságos sok hatalmat összpontosított túl kevés kézben.

A nemzetközi szövetséget tavaly augusztusig irányító Diack ellen jelenleg is nyomoznak a francia hatóságok. A gyanú szerint a 82 éves szenegáli sportvezető megvesztegette Gabrielle Dolle-t, az IAAF korábbi doppingellenes igazgatóját, hogy késleltetve számoljon be az orosz sportolók doppingvétségeiről.

A Le Monde című francia napilap úgy tudja, hogy Diack másfél millió eurót (471.4 millió forint) kért az orosz atlétikai szövetségtől 2012-ben. Diack és több más IAAF-funkcionárius – köztük a fia – állítólag egymillió eurót (312 millió forint) fogadott el az oroszoktól azért, hogy atlétáik doppingügyei ne kerüljenek nyilvánosságra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik