R. B.
2021.12.15 10:19 Frissítve: 2021.12.15 10:42

Atlétika: a nőknél Krizsán Xénia, a férfiaknál Szűcs Valdó lett az év legjobbja

A Magyar Atlétikai Szövetség elnöksége idén is megválasztotta az év atlétáit és az év edzőjét – számolt be róla a MASZ a hivatalos honlapján. A szövetség 1964 óta minden évben odaítéli az adott esztendő legeredményesebb versenyzőinek az elismerést, melynek köre az évek során bővült, legutóbb, 2019-ben egészült ki az Év Áttörése kategóriával – ennek díját azok az atléták kapják, akik a szezon során karrierjük átütő sikerét érték el.

Szűcs Valdót választották meg az év férfi atlétájának (Fotó: Tumbász Hédi)

 

 

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke az év atlétái megválasztásáról:

„Büszkék vagyunk rá, hogy idén is kiemelkedő eredmények születtek az atlétikában, és jó szívvel adjuk át az elismeréseket a díjazottaknak. Többször is hallhattuk a magyar himnuszt az U23-as Európa-bajnokságon és magyar atléta állt a dobogó legfelső fokán a legendás götzisi többpróbaviadalon. Meglepetéssel teli boldogságot okoztak fiataljaink az U20-as világbajnokságon is, ahol több dobogós helyezést értek el. Bennük van a jövő, látszik, hogy a 2023-as hazai rendezésű világbajnokságra készülő magyar atlétika szakmai programjai működnek és kezd színpadra lépni egy új generáció, amely reményeink szerint még sok büszkeségre ad okot a sportok királynője, az atlétika szerelmeseinek és az egész országnak. Gratulálok az Év atlétája-választás díjazottjainak és sok sikert kívánok minden versenyzőnknek a rendkívül izgalmas és ígéretes 2022-es esztendőre.”
 
2021-ben 11 kategóriában adták át az elismeréseket.

Az év női atlétája Krizsán Xénia, az MTK többpróbázója, aki a fedett pályás Európa-bajnokságon Torunban egyéni csúccsal bronzérmet szerzett ötpróbában. Aranyérmes lett a többpróbázók egyik legnevesebb szabadtéri versenyén, Götzisben, ahol új országos csúcsot ért el, továbbá a hét versenyszámból négyben is egyéni rekordot. A világtoplista 6., az európai toplista 3. helyén áll. Edzője Szabó Dezső.
 
Az év férfi atlétája Szűcs Valdó. A tokiói olimpián elődöntős 110 méteres gátfutó (13. helyezett) alig nyolc századmásodperccel maradt le a 8. helyről és ezzel a döntőről. A 2021-es magyar bajnok a világtoplista 42. és az európai toplista 16. helyét foglalja el. Szűcs Valdó 2021 végéig a Zalaszám ZAC versenyzője volt, edzője Kámán Ferenc és a brit James Hillier.
 
Az év paraatlétája Ekler Luca, aki a tokiói paralimpián világcsúccsal aranyérmet nyert távolugrásban. Ő a magyar atlétika történetének harmadik paralimpiai bajnoka, aki Tokióban 100 méteres síkfutásban is szerzett egy 4. helyezést, 400 méteren pedig 5. lett. A Magyar Testnevelési Egyetem Sportegyesület versenyzőjének edzője Szalma László.
 
Az év U23-as női atlétája az idei U23-as Európa-bajnokságon távolugrásban 673 cm-es egyéni csúccsal aranyérmes Farkas Petra. A Budapesti Honvéd Sportegyesület korosztályos európai toplistavezető, felnőtt európai toplista-13. helyezett versenyzőjének edzője Szenczi László.
 
Az év U23-as férfi atlétája Palkovits István, aki 3000 m-es akadályfutásban az idei U23-as Európa-bajnokságon 20 esztendősen szerezte meg az aranyérmet. A Kecskeméti Atlétika és Rugby Club versenyzője korosztályos országos csúcstartó, a korosztályos európai toplista 1. helyén, míg a felnőtt európai toplista 28. helyén áll. Edzői Németh Gyula és Kónya Ákos.
 
Az év junior női atlétája Varga Gréta Barbara, U20-as Európa-bajnoki ezüstérmes 3000 méteres akadályfutó. Az U20-as világbajnokságon az 5. helyen ért célba, amivel a legjobb európai versenyző lett. A korosztályos világ toplista-5., korosztályos európai toplista-1. helyezett versenyző egyesülete a Sportolj Velünk Sportegyesület, edzői Tóthné Stupián Anikó és Németh Eszter.
 
Az év junior férfi atlétája Nagy Marcell rúdugró, aki az U20-as Európa-bajnokságon a bravúros 5. helyen végzett, felnőtt magyar bajnok és 8. az U20-as európai ranglistán. Az MTK Budapest versenyzőjének edzője Szabóné Molnár Krisztina.
 
Az év ifjúsági női atlétája Kövér Fanni, U20-as Európa-bajnoki 4. helyezett gerelyhajító. A korosztályos országos csúcstartó versenyző a korosztályos világ- és európai toplista 2. helyén áll. Egyesülete a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club, edzői Török Krisztián és Mozsdényi Dávid.
 
Az év ifjúsági férfi atlétája Herczeg György, U20-as Európa-bajnoki 9. helyezett gerelyhajító. A korosztályos országos csúcstartó versenyző a korosztályos világ- és európai toplista 1. helyén áll. Egyesülete a Ferencvárosi Torna Club, edzője Herczeg György.
 
Az év edzője Németh Gyula, a Kecskeméti Atlétika és Rugby Club edzője, akinek tanítványa az U23-as Európa-bajnokságon 3000 méteres akadályfutásban aranyérmes Palkovits István.
 
Az év áttörése kategória díjazottja Tóth Anna, aki bronzérmet szerzett 100 m gátfutásban Nairobiban az U20-as világbajnokságon. Ő az első magyar női gátfutó, aki döntőbe jutott az U20-as világbajnokságok történetében, ráadásul alig 17 évesen sikerült véghez vinnie ezt a történelmi tettet. A Miskolci Városi Sportiskola atlétájának edzője Tigyi József.

2023.01.09 13:01:22

Atlétika nemzetisport.hu

Augusztus 19. és 27. között rendezik meg a 19. szabadtéri vb-t a magyar fővárosban.

2023.01.04 13:34:32

Atlétika nemzetisport.hu

A francia Mahiedine Mekhissi-Benabbad 37 évesen hagy fel az akadályfutással.

2022.12.30 15:24:35

Atlétika nemzetisport.hu

Münchenben Eb-ezüstöt nyert, fedett pályán és szabadtéren is megdöntötte az országos csúcsot.

2022.12.18 22:07:43

Atlétika nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Budapest következő nyara tele van nem csak sportrendezvény-ígéretekkel, ahogy az illik is egy világváros esetében. A bokrétának egyértelműen az atlétikai vb ígérkezik. 2023-ban a sportág első világbajnokságának negyvenedik évfordulója lesz, így az elmúlt évtizedek hőseinek felvonulását is valószínűsíti.

2022.12.14 17:26:36

Atlétika nemzetisport.hu

Pap Márk: Az elkövetkezendő tíz évben szeretnék történelmet írni, szeretném, hogy emlékezzenek rám!