A kertből indulva – Vincze Szabolcs jegyzete

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2020.09.19. 00:00

Lehetett is rá számítani, meg nem is.

A rúdugró Armand Duplantis idén már sokszor bizonyította, hogy bármire képes, tőle még a hatméteres ugrások is természetesnek tűntek, mintha meg sem erőltetné magát. Január óta kereken tízszer ugrotta meg e lélektani határt, általában jóval fölötte. Sikereit főleg télen érte el, és bár nem volt ellenfele nyáron sem, a koronavírus miatt átrajzolt szabadtéri szezonban nem lehetett érezni rajta a mindent elsöprő lendületet, amivel februárban 618 centis világcsúcsot döntött.

Ez egészen mostanáig volt így, amikor Rómában egy centivel megdöntötte Szergej Bubka 1994-es szabadtéri rekordját, elintézve, hogy már 20 évesen valamennyi legjobb eredmény az ő nevéhez fűződjön ebben a versenyszámban! És újra megmutatta, hogy bármikor képes hasonlóra. Mindezt úgy, hogy éppen tombol a világjárvány második hulláma, a sportolók tucatjával fertőződnek meg, mindenki karanténba vonul, nézők sehol, a sportág keresi az egyre fogyatkozó lehetőségeket, a szezon pedig már a vége felé jár...

Arra mindenképpen jó volt ez az eredmény, hogy lássuk, mennyi tartalék van még az atlétikában, és ráébredjünk arra, hogy talán ideje átértékelni az évet. Mert lehet, hogy a karantén miatt minden világverseny ugrott, minden felkészülési program borult és a sportolók számára a bizonytalanság miatt sokszor inkább kármentésbe fordult a szabadtéri szezon, mégis elképesztő eredmények jöttek ki belőle: hat világcsúcs dőlt meg a nyáron, új kontinentális és országos rekordok születtek, köztük egy 36 éves magyar csúcs is a múlté lett női gátfutásban.

Tudom, már húsz éve is borzalmasan elcsépelt volt „hullámvasútként” jellemezni egy felemás évet, az idei azonban tényleg tele volt mélységekkel és magasságokkal, ráadásul nemcsak egy-két versenyző, hanem mindenki számára. Két kép tökéletesen jellemző. Az első májusban készült, amikor Duplantis is a saját hátsó kertjében felállított rúdugróállványon versenyzett riválisaival, amit egy, a kert sarkában felállított kézi kamera közvetített a világnak. A másodikon ugyanez a fiatal svéd srác könnyedén átugrotta Bubka csúcsát, amit huszonhat éven át más még csak megközelíteni sem tudott.

Ilyen ez a 2020.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik