Atlétika: ötéves eltiltást kapott a Cimanouszkaja eltávolításában segédkező edző

Vágólapra másolva!
2024.02.27. 22:42
Kriszcina Cihanouszkaja, immár lengyel színekben (Fotó: Imago Images)
Az atlétika tisztaságáért felelős testület (AIU) öt évre eltiltotta Jurij Mojszevicset, a fehérorosz atléták korábbi olimpiai vezetőedzőjét, aki segédkezett Kriszcina Cimanouszkaja eltávolításában a tokiói olimpián.

 

Cimanouszkaját a tokiói olimpián edzői a Fehérorosz Olimpiai Bizottság utasítására arra próbálták rákényszeríteni, hogy visszatérjen Minszkbe, ő azonban japán rendőri segítséggel diplomáciai menedéket kért a tokiói lengyel nagykövetségen. Az atléta néhány nappal korábban bírálta a fehérorosz olimpiai csapat vezetését, mivel három fehérorosz futó téves nevezés miatt nem indulhatott a játékokon, ezért neki kellett volna rajthoz állnia a 4x400 méteres váltó tagjaként. Ezt követően eltávolították őt az atlétaválogatottból, ezért ki kellett hagynia saját számát, a 200 méteres síkfutást és Lengyelországba menekült, azóta pedig nemzetiséget váltott és lengyel színekben versenyez.

A 63 éves edzőt hatalommal való visszaélés miatt azonnali hatállyal kitiltották a nemzetközi, kontinentális, valamint a nemzeti atlétikai szervezetek által rendezett sporteseményekről, a tavaly májusban visszavonult Mojszevicset most öt évre tiltották el a sportági szerepvállalástól.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik