Létesítmény: átadták a dr. Koltai Jenőről elnevezett új sportkomplexumot

Vágólapra másolva!
2023.09.04. 18:17
null
A szalag átvágása utáni pillanatok (Fotó: Dömötör Csaba)
Ünnepélyes tanévnyitó keretében adták át a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) új, Dr. Koltai Jenő Sportközpontját a XII. kerületi Csörsz utcában. A létesítményt az atlétikai világbajnokságra készülők már használták augusztusban, mostantól pedig az itt tanulók is birtokba vehetik.

Átvágták a szalagot a Dr. Koltai Jenő Sportkomplexum előtt – az ünnepélyes megnyitást Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Mocsai Lajos, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, Hankó Balázs felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkár, valamint Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora tették meg.

„Amikor 2015 őszén elindult a tanév az intézmény falai között, senki sem sejtette, hogy a TF történetének egyik legdrámaibb ősze következik, hiszen ez év októberében egy sajnálatos tűzesetben megsemmisült a campus sportcsarnoka – elevenítette fel Schmidt Ádám az esetet, melyet egy elektromos hiba okozott, és a katasztrófában a csarnok teljes terjedelmében égett, a tetőszerkezete beomlott. – Nem volt kérdés, hogy a hazai sportélet egyik legfontosabb központja nem maradhat új létesítmény nélkül. Továbbá amikor eldőlt, ez lesz az atlétikai vb egyik edzőpályája, világos volt: az idei nyár végére egy olyan színvonalú sportkomplexumnak kell elkészülnie, amely a világ legjobb atlétáit is képes kiszolgálni. Különleges belegondolni abba, hogy néhány napja még Femke Bol, Karsten Warholm vagy éppen Armand Duplantis készült itt az év legnagyobb versenyére. Örömmel mondhatom: a sportközpont jelesre vizsgázott, továbbá kijelenthető, ezzel a nagy múltú felsőoktatási intézmény képes lesz megfelelni a modellváltással járó kihívásoknak. A névadó dr. Koltai Jenő, aki több évtizedes edzői és tudományos karrierje során egyaránt sokat tett a sport elméleti és gyakorlati fejlesztéséért, most büszke lenne arra, hogy egy ilyen létesítmény viseli a nevét.”

Mocsai Lajos kiemelte: az atlétikai vb-re itt edző külföldi sportolók egymás közötti üzenetváltásukban úgy jellemezték a sportkomplexum adta körülményeket, hogy „olimpiai feltételrendszerben” készülhettek a versenyekre. 2015 decemberében a kormány már döntött az újjáépítésről, az átadásig eltelt időszakot Mocsai nehéz folyamatként jellemezte.

„Olyan érzésem volt, mintha az ember vándorolna, és eközben megél mélypontokat és dicsőséges napokat egyaránt – a zarándokút végén pedig békére lel. Az egyetem a saját területén és jogán építette föl ezt a fantasztikus létesítményrendszert, elsősorban a fiatalok és az egész magyar felsőoktatás javára, illetve abból a célból, hogy az itt lévő emberek életmódján, életminőségén javítson.”

Sterbenz Tamás szerint a magyar sport legfontosabb sportlétesítményét adták át.

„Azért gondolom így, mert ezen a helyen a jövő sportszakembereit képezzük és ez járul hozzá hosszú távon leginkább ahhoz, hogy a magyar nemzet egészsége, a magyar sport eredményessége, és a közösségépítés kézen fogva haladjon. Ennek a létesítménynek így valóban stratégiai hatása lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik