NAGY ZSOLT, SOMOGYI ZSOLT 2022.06.19 09:58 Frissítve: 2022.06.19 13:19

NL: Az angol futballt jól ismerők úgy vélik, Southgate a hibás!

A 0–4-re végződött Anglia–Magyarország letargiába döntötte az angol sportrajongókat, ugyan többen Gareth Southgate-et tartják a fő felelősnek, a menesztését mégsem tartják szükségesnek.

Gareth Southgate gondterhelt lehet, a magyarok elleni meccs után sok kritika érte (Fotó: AFP)

 

A Reuters tudósítója, Simon Evans évekig élt Magyarországon, így mindkét válogatottat jól ismeri, ezúttal arról kérdeztük, hogy néhány nappal az Anglia–Magyarország 0–4-es mérkőzés után milyen a Gareth Southgate szövetségi kapitány irányította csapat körüli hangulat.

„A szurkolói hozzászólások, miként a cikkek is, sokkal inkább Gareth South­gate-tel foglalkoznak, kevésbé a csapattal – mondta Simon Evans.A figyelem rá irányult, ahogy Harry Maguire becserélésekor szólt a kórus: »Nem tudod, mit csinálsz!« A nézőtéri reakció persze szélsőséges, de a lapokban is a kapitány a főszereplő.”

A szakmán belül itthon is kedvelt kollégánk szerint a csapat vezetőjét eddig két mérkőzés miatt kritizálták: a 2018-as vb-n a horvátokkal vívott eldöntőben nem reagált az ellenfél taktikai húzásai­ra, a 2021-es Eb-döntőben pedig tehetetlenül nézte, ahogy az olaszok elleni korai gól után átveszi az irányítást az ellenfél, és a tizenegyesrúgók kijelölése is elhibázottnak tűnt.

„Ha valami nem sikerül, ezt a két meccset hánytorgatják fel a kapitánynak – erősítette meg Simon Evans. – Nem kérdés, hogy ezután majd három mérkőzést írnak a számlájára. A magyarok elleni összecsapás így kihathat a világbajnokságra. Ha esetleg rosszul sikerül a torna, a wolverhamptoni vereség is hozzáadódik az összképhez, és elképzelhető, a kapitány maga mond le. Ugyanakkor sokan mondják, hogy Alf Ramsey óta nem volt ilyen sikerkapitánya Angliának, egy rossz meccs után nekiesni ostobaság.”

A szövetség egyértelműen Gareth Southgate mellett van, miközben tekintélyes lapok azt írják, hogy rendkívül szimpatikus ember, aki kitart az elvei mellett, de taktikai érzéke annyi van, mint egy citromos cukorkának.

„A taktika központi téma – világította meg a média és a labdarúgó-válogatott közötti viszonyt az újságíró. – Phil Foden, Jack Grealish és Mason Mount mellett is rengeteg tehetséges támadóból válogathat a kapitány, ehhez képest négy-öt védő, két védekező középpályás van a kezdőcsapatban, emiatt a tudósítók gyakran a szemére is vetik, hogy túl óvatos, túlságosan kockázatkerülő.”

Azért vannak, akik próbálnak a földön maradni: a Nemzetek Ligája átmenet a tétmérkőzés és a felkészülési találkozó között, így kell kezelni, a világbajnokság a fontos. Ha újra döntős lesz Anglia, mindenki elfelejti a keddi, magyarok elleni kudarcot (és mellette a budapesti 1–0-s vereséget is...), mások utalnak arra, hogy az évad végén a franciák sem szerepelnek valami fényesen az NL-ben, úgyhogy nincs itt a világ vége.

„Csalóka a kép: a szurkolók minden héten látják, hogyan futballozik a Manchester City, a Liverpool, a Chelsea – magyarázta Simon Evans.  – Ezek a csapatok egyszersmind világválogatottak, ha nevezhetnének a világbajnokságra, talán meg is nyernék. A nézők hozzászoknak a legmagasabb színvonalhoz, a ma létező legdinamikusabb futballhoz, és nyilván hasonlót várnak a válogatottól. Ami érdekes, hogy kedd délután a krikettválogatott fantasztikus győzelmet aratott új kapitánnyal, nehéz időszak után, hihetetlen volt a boldogság. Két órával később kezdődött az angol–magyar – a drukkerek az eksztázis után gyorsan letargiába eshettek.”

Simon Evans véleményét szinte teljes mértékben osztja Imre Varadi is. Az 1956-os kivándorló fiaként született, Kevin Kee­gan és Éric Cantona mellett játszó egykori Newcastle-, Manchester City- és Leeds United-csatár, megszakításokkal nézte a mérkőzést, a második félidő magyar góljait nem is látta, így elképedt, amikor megtudta, mennyi lett a végeredmény.

Fogy az idő a világbajnokságig
(Fotó: AFP)
Azt nem lehet állítani, hogy a magyarok elleni vereség földrengésszerű hatással van a szigetországi futballra, de az is biztos, hogy a csúnya botlás után más hangulat övezi a válogatottat és a lapok (és nem feltétlenül csak az angolok) napokig foglalkoztak azzal, mi nem működik, és máris kevésbé optimista a hangulat a világbajnokság előtt.
A német Kickernek író Aidan Radnedge is azt emelte ki cikkében, hogy Gareth Southgate hat év alatt először kénytelen szembenézni a szurkolók dühével, pedig már a budapesti 1–0-s vereség is meglepő volt. A balhátvéd posztja emellett elég „lyukasnak” tűnt, részben sérülések miatt is. A kapitány ragaszkodik a két védekező középpályáshoz, pedig Kalvin Phillips is hosszas kihagyás után tért vissza, és a második magyar gól előtt ő veszített labdát. Emellett az is aggasztó, hogy a gólokat tekintve túlzottan is Harry Kane-től függ az egyébként fáradtnak tetsző csapat.
Az Angol Labdarúgó-szövetség vélhetően nem hajlik a váltásra, de Gareth Southgate még két mérkőzésen irányítja a csapatot a világbajnokság előtt, így nem sok ideje maradt rendezni a sorokat. 

„A lefújást követően kérdezték az ismerőseim, mit szólok a négygólos vereséghez, és először alig akartam hinni a fülemnek – mondta lapunknak a jelenleg menedzserként dolgozó korábbi futballista. – A magyar válogatott fantasztikusan teljesített, játékosai sokkal gyorsabbnak és frissebbnek tűntek, mint a mélyen tudásuk alatt futballozó angolok. Mégsem tudom őket igazán hibáztatni, mivel borzasztóan hosszú idény végén kellett pályára lépniük. A Nemzetek Ligája csoportjának tabellája nem néz ki jól, de még van hátra két mérkőzés, így feljebb lehet lépni az utolsó helyről, el lehet kerülni a kiesést.”

Ami Gareth Southgate helyzetét illeti, Imre Varadi álláspontja hasonló a legtöbb szakmabelihez: bár borzasztóan meccselt a júniusi mérkőzéseken, és az, hogy mindössze két pontot szerzett az együttes, nagyrészt az ő számlájára írható, ám a novemberi világbajnokság előtt hiba lenne őt eltávolítani a szövetségi kapitányi pozícióból.

„Személyesen ismerem Gareth South­gate-et, szoktam vele beszélni, továbbra is úgy gondolom, hogy ő a megfelelő ember a munkára – szögezte le Imre Varadi. – A legtöbb kritikában, amit kap, sok az igazság, viszont figyelembe kell venni, hogy ez csak a Nemzetek Ligája. A világbajnokságig még van idő, biztos vagyok benne, hogy Katarban teljesen más angol csapat lép pályára. Idény közben lesz a torna, mindenki csúcsformájában érkezik meg a válogatott edzőtáborába, ezért mindenképp kiemelkedő szereplésre számítok.”

Harry Maguire (balra) és Southgate (Fotó: AFP)
Elég volt hat év az Eb-döntős sikerkapitányból?
Matthew Watson-Broughton Newcastle-ban született, Budapesten élő szakíró, az UEFA honlapjának korábbi magyarországi tudósítója, a Döntősök – A legendás Újpesti Dózsa–Newcastle United VVK-döntő és az oda vezető út 1968–69 című könyv szerzője a következőképpen látta Anglia Magyarország elleni 4–0-s vereségét.
„Véleményem szerint ennek a súlyos vereségnek nem lesz olyan hatása, mint például a németeknél a kétezeregyben Angliától Münchenben elszenvedett öt egyes vereségnek, hogy mindent meg kelljen változtatni, új nemzeti stratégiát kelljen kidolgozni és alapjaiban újjáépíteni a rendszert. Ebben a vereségben az volt a legmeglepőbb, hogy nem volt meglepő... Már Budapesten is látszott, hogy nincs játéka a csapatnak. Az elfogadható magyarázat, hogy hosszú volt az idény, és a játékosoknak nagyon nem hiányzott ez a négy meccs, de valami akkor sem stimmel most a csapattal. Leginkább az a feltűnő, hogy nincs identitása a válogatottnak. A kétezertizennyolcas világbajnokságon még volt, a tavalyi Európa-bajnokságon is, de most senki sem látja, mit akar játszani. Az elmúlt években nagyon sok gólt szereztek szabad- és szögletrúgások után, most ezekben a játékelemekben sincs veszély. Amikor nulla hármas állásnál még lehetett volna szépíteni, Gareth Southgate a csatár Bukayo Sakát cserélte le a védő Harry Maguire-re, és ez mindenkit megdöbbentett. Nem azt mondom, hogy veszélybe került a szakember állása, még mindig többen állnak mellette, elvégre minden idők második legsikeresebb angol szövetségi kapitánya, de egyre többen gondolják most úgy, hogy elég volt belőle ez a hat év. Ha nem öt hónap múlva kezdődne a világbajnokság, a szövetség vezetői talán elgondolkodnának a váltáson, de ennyivel a vébé előtt már nem szabad, úgyhogy marad leg­alább decemberig. Az még csak-csak, hogy a szurkolók elfordulnak tőle, de ha a brit sajtó is kikezdi, akkor lesz bajban, mert az szinte megnyerhetetlen csata. A helyzet nehéz, de nem reménytelen, mindenesetre az egész évben kicsit alulteljesítő Harry Kane-nek és több játékosnak is fel kell javulnia, mindenki abban bízik, hogy a szeptemberi Nemzetek Ligája-mérkőzéseken már azt az angol csapatot láthatja, amelyet a világbajnokságon is.” (B. Z.)
2023.02.02 11:15:50

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK, 2023. Anglia uralja a transzfertengert, el sem hinné, melyik három olasz klub költötte a legtöbbet.

2023.02.02 00:15:08

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A csaknem egymilliárd euró felfoghatatlanul nagy összeg.

2023.01.31 17:47:30

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A londoniak nyári szerzeményét „sokkolta”, hogy csapattársa egyik percről a másikra elhagyta a klubot. Ironikus.

2023.01.29 11:35:51

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A csapatból néhány éven belül világverő gárda is válhat, de ugyanekkora az esélye a totális csődnek.

2023.01.27 19:53:36

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A norvég az első FA-kupa-meccsét játszotta, de Nathan Aké döntött – Arteta túl sok kulcsembert pihentetett.