Abramovics vagyona több mint kilencmilliárd dollárral csökkent

Vágólapra másolva!
2009.02.17. 17:29
Roman Abramovicsot is rendkívül érzékenyen érinti a gazdasági világválság, a Finansz című orosz gazdasági magazin információi szerint a Chelsea tulajdonosának összvagyona 23 milliárd dollárról 13.9-re esett vissza az elmúlt évben. Abramovics még így megtartotta második helyét a leggazdagabb orosz emberek között.
Abramovics sok pénzt veszített az elmúlt évben
Fotó: Imago (archív)
Abramovics sok pénzt veszített az elmúlt évben
Abramovics sok pénzt veszített az elmúlt évben
Fotó: Imago (archív)
Abramovics sok pénzt veszített az elmúlt évben

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy a Chelsea tulajdonosa rendkívül sok pénzt veszített az utóbbi időben a gazdasági világválság miatt, és most a Finansz című orosz gazdasági lap nyilvánosságra hozta azt is, pontosan mennyit bukott az elmúlt évben Roman Abramovics.

A számok hatalmas veszteséget mutatnak: a londoni klub „gazdája” csaknem a pénze felét veszítette el, 23 milliárd dollárra rúgó vagyonából „mindössze” 13.9 milliárd maradt.

Abramovics azonban ettől függetlenül továbbra is a második leggazdagabb orosz, mivel „társainak” egy része még ennél is sokkal többet veszített az elmúlt esztendőben.

Sokat bukott az Arsenal egyik fő részvényese, Aliser Uszmanov is, aki éppen tegnap növelte a részesedését, és így már több mint a 25 százalékát birtokolja. Uszmanov egyébként a tizedik leggazdagabb orosz 4.5 milliárd dolláros vagyonával.

Az „ágyúsok” gazdálkodására valószínűleg nem lesz jelentős hatással, hogy a klub negyedét tulajdonló Uszmanov vagyona csökkent, ám a Chelsea esetében érdekes kérdés, hogy Abramovics mennyit kíván a csapatra fordítani a jövőben.

A londoni „kékeknél” már több alkalommal cáfolták, hogy az orosz milliárdos anyagi helyzetének változásai bármiféle befolyással lennének a klubra, ám az tény, hogy a Chelsea vezetői nyártól pénzügyileg önfenntartóvá kívánják tenni az együttest.

Mindenesetre pénteken az is kiderült, hogy az elmúlt pénzügyi évben a londoni „kékek” összesen 66 millió font veszteséget könyveltek el, és Abramovics 2003 óta több mint 700 millió fontot költött a Chelsea-re.

A TÍZ LEGGAZDAGABB OROSZ VAGYONA

Név Jelenlegi vagyon Egy évvel korábbi vagyon
Mihail Prohorov 14.1 21.5
Roman Abramovics 13.9 23
Vlagyimir Liszin 7.7 22.2
Vagit Alekperov 7.6 13.5
Szulejman Kerimov 7.5 18
Mihail Fridman 6.1 22.2
Vlagyimir Potanyin 5 21.5
Oleg Deripaszka 4.9 40
Dmitrij Ribolovjev 4.6 11.7
Aliser Uszmanov 4.5 13.3
  • Az összegek milliárd dollárban értendők.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik