Félidőnként minimum tíz, jó beadással végződő akciót kell vezetni

Vágólapra másolva!
2008.07.13. 07:37
Magyarországra látogat a Sheffield United. A angolok testvércsapatukkal, a Ferencvárossal mérkőznek meg a jövő hét elején. A Sheffield menedzsere, Kevin Backwell a Nemzeti Sportnak adott interjújában elmondta, helyzete hasonló a zöld-fehéreket irányító Bobby Davisonéhoz. Backwell szerint félidőnként tíz, szélen végigvitt és jó beadással végződő akció kell ahhoz, hogy egy csapat eredményes tudjon lenni.
Kevin Blackwell (középen) az utolsó lehelletükig hajtja játékosait
Fotó: Action Images
Kevin Blackwell (középen) az utolsó lehelletükig hajtja játékosait
Kevin Blackwell (középen) az utolsó lehelletükig hajtja játékosait
Fotó: Action Images
Kevin Blackwell (középen) az utolsó lehelletükig hajtja játékosait

Érdekli még Halmosi Péter?

Miért kérdi? Tud valami jó megoldást? – kérdezett vissza Kevin Blackwell.

Csak azt, amit ön is: hárommillió fontért boldogan elengedi a Plymouth.

Akkor tisztázzuk: a Sheffield United az egyik legszélesebb megfigyelő hálózattal működő klub Angliában, legalább annyi menedzserrel, ügynökséggel áll kapcsolatban, mint a topegyesületek, az Arsenal, a Manchester United vagy éppen a Liverpool. Az utóbbi hónapokban pedig tovább bővítettük s még összehangoltabbá tettük ezt a rendszert, így az átigazolási időszakban rengeteg ajánlattal állnak elénk a munkatársaink. Tudjuk, hogy egyesületünk igen vonzó a futballistáknak, ugyanakkor mi olyan labdarúgók megszerzésén fáradozunk, akik erősítést jelentenek, bizonyítottak már. Ezen a nyáron is sok kitűnő játékos szerepelt a kívánságlistánkon, többek között Halmosi Péter neve is szóba került, de az átigazolási spekulációk inkább a játékosmenedzsereken keresztül kerülnek a nyilvánosság elé.

A felkészülés kellős középén utaznak Budapestre, hogy gálameccset játsszanak a Ferencvárossal, majd Belgiumban és Hollandiában vendégszerepelnek. Nem rossz az időzítés?

Rengeteget tanulhatunk a túrából. Ne értsen félre, de a Ferencvárossal is tapasztalatszerzés céljából mérkőzünk. Bobby Davison csapatával közös felkészülési programunk van, hasonló edzésmódszerekkel dolgozunk. A fizikai, erőfejlesztő gyakorlatokat mindkét együttesnél sheffieldi szakemberek jóváhagyásával végzik. A meccs pedig azért lesz hasznos, mert amíg az én csapatom egy angol együttes számára idegen stílussal kerül szembe, a Ferencvárosnak jó erőfelmérő lesz a találkozó, arról nem beszélve, hogy a tesztelésen lévő labdarúgók élesben is bizonyíthatják, helyük van a csapatban.

Néhány Fradi-játékos Sheffieldben nevelkedett: mit gondol, Liman Abdi, James Ashmore vagy a rutinos Paul Shaw segíthet a Ferencvárosnak a feljutás kiharcolásában?

Jól ismerem mindhármukat, és noha például Liman Abdi immár a Fradit erősíti, nem mondunk le róla. Hasonló cipőben járunk, mint a testvércsapat, hiszen ahogy a Sheffield Unitednek, a Ferencvárosnak is az élvonalban lenne a helye. Bobby Davison és az én helyzetem ugyanaz, hiszen mindketten évad közben vettük át a gárdát.

Ön Bryan Robson helyét foglalta el, és az edzőváltás után parádés szériát produkált a Uniteddel. Miben tud segíteni a játékosoknak az év közben érkező tréner?

Büszkén kijelenthetem: egyetlen európai bajnokságban egyetlen csapat sem tud olyan hajrát felmutatni, mint amilyet mi produkáltunk. Tizenegy meccsen kilenc győzelmet és két döntetlent értünk el, s végül mindössze négy ponttal maradtunk le a rájátszást érő hatodik helyről. A beugró edzőnek igenis jelentős feladata van: hatni kell a labdarúgókra, én például a kamikazefutballra esküszöm, s ezt kértem a fiúktól. Bátor játékot követelek, azt akarom, hogy tartson a csapatomtól a rivális. Ez a hazai meccseken duplán igaz. Otthon rendre előretolt szélsőkkel játszunk, akiknek félidőnként minimum tíz-tíz, jó beadással végződő akciót kell vezetniük.

Az interjú teljes szövege a vasárnapi Nemzeti Sport 3. oldalán olvasható.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik