Utolsó másodperces triplával nyert Brooklynban a Cavs

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2023.03.24. 10:05
null
Az olasz Paolo Banchero volt a Magic nyerőembere New Yorkban (Fotó: Getty Images)
Címkék
Visszavágott az OKC-nek a Clippers, nem hibázott a Pelicans, Orlandóban is kikapott a Knicks: ez történt hajnalban az NBA-ben.

Orlando Magic–New York Knicks 111–106

Nem volt elég tűzerő a Knicksben. Jalen Brunson sérülés miatt kihagyta a meccset, így a back-to-backet vívó vendégeknél leginkább csak akkor volt érdemi támadójáték, amikor Julius Randle pályán volt, ő tudott annyit hozzátenni, hogy vele a többiek is jobban működtek. A második negyedben azonban nagyon mélyre kerültek, amikor a kispadon pihent, és 19 pontos hátrányt szedtek össze, majd innen kellett összekapniuk magukat és szorossá tenni a küzdelmet – ez sikerült, visszajöttek egálra, majd a záró etapban végig párpontos hátrányból üldözték ellenfelüket. Utolérni viszont még egyszer nem tudták, másfél percnél Paolo Banchero, fél perccel később pedig Cole Anthony vágott be egy-egy clutch triplát a Magicnél, és bár Josh Hart villanásaival még feljöttek 109-106-ra a vendégek, de hét másodpercnél Banchero büntetői végleg lezárták a küzdelmet. A csak 42%-kal mezőnyöző, alig 30%-kal triplázó, fáradtan mozgó New York így sorozatban harmadszor kapott ki, és már csak másfél meccsel előzi meg a hatodik Miamit, míg az okosan, tervezetten kosarazó Orlando négyből harmadszor győzött, és abszolút jó formában várhatja a hajrát.

A Magic legjobb dobói:
Banchero 21/6, Anthony 18/12, F. Wagner 16, Carter Jr. 16/6
A Knicks legjobb dobói: Quickley 25/6, Grimes 25/15, Randle 23/6

Brooklyn Nets–Cleveland Cavaliers 114–116

Okoro triplája döntött. Egy nap különbséggel feszültek újra egymásnak a felek, de ezúttal szorosabb küzdelmet láthattunk: elsőre viszonylag meggyőző, magabiztos játékkal nyert a Cavs, most viszont a végletekig kiélezett csatát vívtak a csapatok. Tíz pontnál nagyobb különbség egyik oldalra sem alakult ki, fej-fej mellett haladtak a felek, és így érkeztünk el a találkozó legvégére is – ugyan a záró etapban éppen 9-10 ponttal vezetett a Brooklyn, de ez nem tartott sokáig, a Cavaliers hamar visszajött, az utolsó fél percnek 112–110-ről vágtak neki. Ott előbb Spencer Dinwiddie, majd Donovan Mitchell talált be, 13 másodpercnél Caris LeVert lopott labdát, és ebből egyenlíthettek volna az ohióiak, ám Mitchell csak az első büntetőjét dobta be, a másodikat kihagyta. Itt jött a dráma: a labda ide-oda pattogott, jó pár játékos hozzáért, végül némi szerencsével a Cavshez került, LeVert betört, majd kilőtte a sarokba az üresen álló Isaac Okorónak, aki egy másodperccel az órán könyörtelenül bevágta a győzelmet jelentő hármast. A Netsnek igazából nem maradt ideje válaszolni, ez a kissé szerencsés és Okoro hidegvére eldöntötte a küzdelmet, ismét a Cavaliers örülhetett, a Brooklyn pedig a zsinórban ötödik vereséggel már kicsúszott a playoff-helyekről, "csak" hetedik Keleten, megelőzte a Miami.

Fontos lépés a Cavs számára. J. B. Bickerstaff vezetőedző, és Mitchell is arról beszélt a találkozó után, hogy az ilyen "csúnya", 50–50-es meccsek megnyerése rendkívül fontos a playoff-harc és a konkrét playoffra való felkészülés szempontjából is. Nem játszottak kifejezetten jól, de találtak módot a győzelemre, Mitchell 31 pontot dobott, Evan Mobley 26 ponttal, 16 lepattanóval és 4 blokkal nagyon nagyot hajtott, Jarrett Allen is dupla-duplázott, Darius Garland osztogatott, és a legfontosabb pillanatokban helyén volt a szívük és az eszük - erre tudnak alapozni, ezt a kultúrát kell megteremteniük. A Nets nehéz szériában van, az elmúlt nyolc meccsük mindegyikét csak jó csapatok ellen vívták meg Dinwiddie-ék, következőleg Miamiba mennek egy ki-ki rangadóra, utána viszont az alapszakasz vége már talán egyszerűbb lesz - gödörben vannak, de ha fejben erősek maradnak, akkor így is bejuthatnak a rájátszásba.

A Nets legjobb dobói: Bridges 32/6, Dinwiddie 25/6, Harris 15/15
A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 31/9, Mobley 26, Garland 13/6

New Orleans Pelicans–Charlotte Hornets 115–96

Nem hibázott a Pels. Sorozatban a harmadik kötelezőjét pipálta ki a Pelicans, és nagy problémát ez a találkozó sem okozott a csapat számára: a 13 ponttal nyert első negyeddel sikerült megalapozni a folytatást, és bár a Hornets a második játékrészben kicsit még kellemetlenkedett, de a hazaiak alapvetően kontrollálni tudták az összecsapást. Kiütés nem történt, csak a negyedik negyedben lett ismét ennyire magabiztos az állás, de Brandon Ingram (30 pont, 11 lepattanó, 10 gólpassz, 0 eladott labda) és Jonas Valanciunas (20 pont, 19 lepattanó) vezetésével, valamint a 39 pontos, 5 labdaszerzéses McCollum, Murphy páros segítségével mindig tudtak reagálni, amikor kellett, nem igazán forgott veszélyben a győzelmük. Ingram már az első negyedet 17 ponttal és 6 gólpasszal zárta, ezzel megadta az alaphangot, majd ugyan a Charlotte kapart, de sérülés miatt elvesztette Terry Roziert, a negyedik negyedre pedig már csak hét bevethető játékosa maradt, és ők is fáradtak voltak - így érvényesült a papírforma. A New Orleans így holtversenyes 8-11. Nyugaton, még bármi történhet a folytatásban, ha megtartja a mostani formáját.

A Pelicans legjobb dobói:
Ingram 30/3, Valanciunas 20, McCollum 20/9
A Hornets legjobb dobói: Washington 18/6, Mykhailiuk 15/9, Hayward 12/3

Los Angeles Clippers–Oklahoma City Thunder 127–105

Visszavágott a Clippers. Két napja a Thunder nyert ebben a csarnokban egy ponttal, ráadásul akkor megsérült Paul George, akire most nem számthatott a vendéglátó, ennek ellenére újragombolta a kabátot Tyronn Lue alakulata, és a legutóbb kérdéses támadójátékot kicsit átalakítva sokkal eredményesebbnek bizonyult. Russell Westbrook alapvetően kevés hibával dolgozott (24 pont, 7 gólpassz, 8/13 mezőnyből), a padról Bones Hyland kivette a részét a playmakingből (16 pont, 4/7 tripla, 7 gólpassz), és ezúttal bedobálgatták a kiosztásokat is: remekül járatták a labdát és 34 gólpasszt osztottak szét, közben pedig 56%-kal tüzeltek mezőnyből és 49%-kal süllyesztettek el 18 darab hármast. Az egészre a koronát Kawhi Leonard extra teljesítménye tette fel, aki 13/15 jó dobással szórt 32 pontot, volt 6 lepattanója, 6 gólpassza és 4 labdaszerzése, abszolút ő volt a vezér, a LAC pedig rá építve egy megingást leszámítva lesimázta a meccset – így javított a legutóbbi vereség után, utolérte a nyugati negyedik Sunst, és jelezte, hogy George nélkül is képes ilyen teljesítményekre.

Kevés volt az OKC. A vendégeknél ugyan megint dobott 30 pontot Shai Gilgeous-Alexander, aki jó hatékonysággal dolgozott, de a Thunder támadójátéka nem tudott feljavulni a legutóbbihoz képest, és az akkor meccsnyerő védekezés ezúttal egyáltalán nem jelentett megoldást - ez okozta a vereséget. Csak a második negyedben érvényesült az akaratuk, ott visszajöttek az első negyedben összeszedett hátrányukból és egalizáltak, de azt a játékrészt leszámítva mindegyikben kaptak legalább 35 pontot, a második félidpt 73-51-re bukták el, ott egyszerűen nem tudták tartani a lépést. A ritmusos, gyors, gördülékeny hazai támadójáték most rendre megverte őket, elkéstek, lecsúsztak, és ha oda is értek, a tűzbe jövő Leonardék akkor is átdobták őket – Giddey-ék pedig nem tudták felvenni a kesztyűt, bennük közel sem volt ilyen tűzerő. Az utóbbi hetek jó formája után ez a kisiklás most beleférhet, ha hasonló lendülettel folytatják: ők is a nyugati 8-11. helyen állnak, még bármi elképzelhető náluk.

A Clippers legjobb dobói: Leonard 32/9, Westbrook 24/6, Hyland 16/12
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 30/3, Giddey 18/6, Jal. Williams 16/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik