Triplarekord a Bostontól, elképesztő győztes dobás Orlandóban

Vágólapra másolva!
2022.11.06. 09:51
null
Jason Statum és a Celtics a Knickset győzte le (Fotó: Getty Images)
Szinte a félpályáról nyerte meg a meccset a Kingsnek De'Aaron Fox, Janisz Adetokunbo nélkül is veretlen maradt a Bucks, túlóra döntött Atlantában, visszavágott a Portlandnek a Suns: az NBA-alapszakasz legutóbbi játéknapjának eseményei.


Orlando Magic–Sacramento Kings 123–126 – hosszabbítás után

Félpályás buzzerrel nyert a Kings. Elképesztő meccset játszott egymással a két csapat, az első félidőben dominált az Orlando, és a nagyszünetben 18 pontos előnyben volt, de volt közte kereken húsz is a hazaiak javára, majd a harmadik negyedben 180 fokos fordulatot vett az este, és a Kings egy 36–12-es etappal nemcsak közelített, de meg is fordította a találkozót. A negyedik játékrészben megint a Magic volt jobb, de az utolsó percben 106–102 után jött De'Aaron Fox, aki két büntetővel és egy tempóval kiegyenlített, majd Franz Wagner utolsó dobása kimaradt, így jöhetett a hosszabbítás. Ott nagyon bekezdett, és 111–117-re meglógott a Sacto, és még 14 másodperccel a vége előtt is négy ponttal vezetett, azonban Jalen Suggs büntetői után az alapvonali bedobásnál eladták a labdát a vendégek, Chuma Okeke pedig egy zsákolással kiegyenlített. A slusszpoén viszont még hátra volt: De'Aaron Fox megkapta a játékszert, szépen felhozta azt a félpályáig, majd azon átlépve, a logóról beleállt egy hármasba, ami tökéletesen bevágódott a gyűrűbe a dudaszó pillanatában – gyakorlatilag egy félpályás buzzerrel nyerte meg a rengeteg fordulatot hozó meccset a Kings.

Fox amúgy is extra volt. A Kings irányítója a győztes (és a rendes játékidő végi) villanása mellett is sokat tett a vendégek sikeréért, összesen 37 ponttal lett a találkozó legjobb dobója – 14/24-et hajított mezőnyből és 7/7-et a vonalról, az ő sebessége, agresszivitása elég sok volt a Magicnek. Mellette Domantas Sabonis is szenzációs volt (25 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz, 10/14 mezőnyből), a padról pedig a Lyles-Monk páros hozott 30 pontot és 7/14 hármast, így összességében csapatként is megvolt a kellő tűzerő. Az Orlandónál az 1/1-es Paolo Banchero volt a legjobb, ő 33 ponttal, 16 lepattanóval, 4 gólpasszal és 14/26 jó dobással abszolút sztárteljesítményt hozott és idei eddigi legjobbját nyújtotta, de 31 pontot és 6 gólpasszt jegyzett Franz Wagner, 10/11 dobással 23 egységet termelt Bol Bol, Wendell Carter Jr. pedig 17–9–6-tal zárt – a vereség fájdalmas, de a fiatalokban nagyon komoly potenciál van...

A Magic legjobb dobói: Banchero 33, F. Wagner 31/3, Bol 23/6
A Kings legjobb dobói: Fox 37/6, Sabonis 25, Lyles 15/12, Monk 15/9

Charlotte Hornets–Brooklyn Nets 94–98

Megharcolt érte a Brooklyn. A Charlotte-nál visszatért a sérüléséből Terry Rozier, és a hazaiak irányítója rögtön össze is fogta csapatát 25 ponttal, valamint hat bedobott triplával, de a Nets a végjátékban óriásit küzdve a maga javára fordította a találkozót. A hullámzó meccsen mindkét félnek voltak jó időszakai, a Brooklyn 30–21-re nyerte az első negyedet, de a Charlotte a nagyszünetet követően feljebb kapcsolt, átvette a vezetést, majd kétszámjegyű előnyt épített fel az utolsó negyedben – egy 17–6-os futással lett közte 11, ekkor úgy tűnt, hogy a vendéglátó megtörheti vereségszériáját. A tartalékos vendégek viszont összekapták magukat, a Steve Nash kirúgása óta kivirágzó Cam Thomas 21 pontot dobott és pont a legfontosabb időszakban lépett elő az ezúttal is jól játszó, vezérként dolgozó, 27 egységet szóró Kevin Durant mellé, ez pedig elégnek bizonyult a fordításhoz. A két játékos extrájára építve elkezdték ledolgozni a hátrányt, Joe Harris saroktriplájával bejöttek egy labdán belülre, majd Thomas egy labdaszerzéssel és két büntetővel egyenlített két és fél perccel az órán. Washington hármasával 92–91-re még vezetett a Hornets egy perccel a vége előtt, de aztán jött Durant, aki bevert egy óriási hármast, majd egy alapvonali tempóval négypontosra növelte csapata előnyét – ez pedig elégnek bizonyult, a Hornets nem tudott válaszolni, így a foghíjas, back-to-back érkező Nets sorozatban második győzelmét aratta, mióta eltiltotta Kyrie Irvinget. Azt tegyük hozzá, hogy mindkét csapat csak szenvedett támadásban, és mindkettő 40% alatti mezőnymutatóval, valamint 33%-os triplázással zárt, de a nagyobb akarat és a clutch megoldások ezúttal a Brooklyn javára döntöttek.

A Hornets legjobb dobói: Rozier 25/18, Washington 18/9, Oubre Jr. 18/12
A Nets legjobb dobói: Durant 27/3, Thomas 21/3, Claxton 11, Mills 11/9

Atlanta Hawks–New Orleans Pelicans 124–121 – hosszabbítás után

A clutch helyzeteket a Hawks oldotta meg jobban. Szoros, kiélezett küzdelmet vívtak a felek, ugyan a mérkőzés közepén az Atlanta kicsit meg tudott lógni, és vezetett 13 ponttal, de ez nem tartott sokáig, a back-to-backet játszó New Orleans végig tartani tudta az iramot. Az utolsó negyedet is a Hawks kezdte előnyből, de annak végén már a Pels állt közelebb a sikerhez: egy 17–4-et rohantak a vendégek, 103–92-ről lett 107–109 az utolsó percben, de Dejounte Murray öt másodperccel a vége előtt megmentette csapatát, és elsüllyesztette a túlórát jelentő középtávolit. A ráadásban pedig megint a Hawks kezdett jobban, Murray két kosárral és egy gólpasszal indította el a hazaiakat, majd Trae Young vette a kezébe az irányítást, és sorozatban három gólpasszt osztott szét – amikor húsz másodperccel a vége előtt 122–116 lett az állás, ott eldőlt a küzdelem. Összességében az éles helyzetekben higgadtabb, tudatosabb vagy talán csak pihentebb volt az Atlanta, ugyan nekik is voltak hibáik, de amikor igazán kellett, akkor megcsinálták a szükséges játékot, így nagyon fontos győzelmet arattak, és 6–3-ra javították a mérlegüket.

Mindenki kitette, amije volt. Zion Williamson mondta azt a vendégek részéről, hogy ők csak küzdeni akartak, és szerinte ezt meg is tették, a fáradtságuk ellenére minden játéknál megpróbáltak kemények lenni, fizikálisan játszani, nem lehetett panasz az akaratukra – ahogy egyébként az Atlantánál sem, mindkét csapat odatette magát. Maga Williamson 29 pontig jutott 8 lepattanóval és 4 gólpasszal, CJ McCollum is 29-et szórt 10 lepattanóval, valamint 4/9 triplával, Herb Jones a jó védekezése mellett elöl is sokat segített (19 pont, 4 támadópattanó), míg Brandon Ingram szétszórt 7 gólpasszt, de csak 7/23-at dobott mezőnyből. A Hawksnál a szemüveget viselő Young remekelt (34 pont, 10 gólpassz), de a csapatot igazán Murray fogta össze (22 pont, 10 lepattanó, 11 gólpassz), és Clint Capela (21 pont, 19 lepattanó, 4 blokk) is extrát játszott – összességében egyik fél sem dobott jól, sok volt a hiba, főleg ami a triplákat illeti, de nagy akarattal küzdöttek a győzelemért, ezért is alakult ilyen szorosan a találkozó.

A Hawks legjobb dobói: Young 34/6, Murray 22/3, Capela 21
A Pelicans legjobb dobói: McCollum 29/12, Williamson 29, Jones 19

New York Knicks–Boston Celtics 118–133

Szétdobta ellenfelét a Boston. Egyik csapat sem a védekezésével próbálta megnyerni ezt a találkozót, inkább a könnyed támadójátékról szólt az este a back-to-back második felén, de a Celtics abszolút ihletett dobóformát fogott ki. A vendégek már az első félidőben is nagyon éltek, és 13/27 triplát küldtek a gyűrűbe a nagyszünetig, de a fordulást követően erre rá tudtak tenni még egy lapáttal, és a harmadik-negyedik negyedben 14/24-et hajítottak távolról – az összesen bedobott 27 hármassal megdöntötték a franchise-rekordot, ráadásul 53%-os hatékonysággal céloztak kintről. Jaylen Brown (30 pont, 6/11 hármas) és Jayson Tatum (26 pont, 6/13 hármas) volt a két főkolompos, de Marcus Smart 11 gólpasszt jegyzett, és csak a kispad is beszórt 10/18-at távolról, mindenki hozzátette a magáét – 53,4%-os mezőnymutatóval és 30 gólpasszal zárták az estét. Ez a tűzerő pedig végül győzelmet ért, a szoros első félidő után a harmadik negyedben már sikerült minimális előnyt kialakítani, a döntő ütést pedig a záró etapban mérte ellenfelére Joe Mazzulla csapata – hiába tartotta magát végig a Knicks, a hajrában egy 8–2-vel eldöntötte a küzdelmet a Boston. Az is belefért, hogy Al Horford kiülte a meccset és Blake Griffin kezdett helyette, az újabb szép győzelemmel 6–3-ra állnak, holnap este pedig Memphisben próbálnak ismételni.

A Knicks sem volt rossz. A hazaiak 51%-kal dobtak mezőnyből, 41%-kal tripláztak, megnyerték a lepattanózást és 64–30-ra győztek a festékben, mégsem tudtak vezetni sem szinte az egész este folyamán – közel voltak, ott kellemetlenkedtek a Boston háta mögött, de szinte végig csak üldözték ellenfelüket. A hajrára talán egy kicsit el is fáradtak ebben, 116–105 után futottak egy 7–0-t, amivel el is lőtték minden puskaporukat, a Celtics 8–2-es válasza után pedig már nem maradt bennük több, így elszenvedték idei ötödik vereségüket is. Egyénileg Julius Randle (29 pont, 9 lepattanó), Jalen Brunson (22 pont, 10 gólpassz, 0 eladott labda), RJ Barrett (27–4–4), és a kezdő centerré előlépő Isaiah Hartenstein (10 pont, 14 lepattanó) is kitett magáért, de a Boston ma egyszerűen extra napot fogott ki – következőleg Minnesotában javíthatnak majd.

A Knicks legjobb dobói:
Randle 29/9, Barrett 27/9, Brunson 22
A Celtics legjobb dobói: Brown 30/18, Tatum 26/18, Hauser 17/15

Milwaukee Bucks–Oklahoma City Thunder 108–94
Janisz nélkül sem hibázott a Bucks. Szabadnapot kapott a back-to-back második felén Janisz Adetokunbo, a Milwaukee így a Holiday-Carter-Beauchamp-Portis-Lopez ötössel kezdett, de a második negyedtől kezdve így is kézben tartotta a találkozót. A hazaiak remek védekezéssel szedték le a pályáról a meccsek óta foghatatlan Shai Gilgeous-Alexandert (illetve a hatását), amivel meg is állították az OKC-t, az extra második negyedüket 33–19-re nyerték meg, és onnantól ezt az előnyt menedzselték, méghozzá kényelmesen – az utolsó játékrészt végül 16–15-re vesztették el, de egyáltalán nem forgott veszélyben a sikerük. Volt már közte 24 pont is a javukra, könnyedén hozták az újabb győzelmet a fáradtság és a hiányzó vezér ellenére, Brook Lopez megszórta magát (25 pont, 10/16 mezőnyből, 4/9 tripla), Jrue Holiday keveset vállalt, de nagy kedvvel osztogatott (10 pont, 6 lepattanó, 13 gólpassz), Bobby Portis a 12 pontja mellett 21 lepattanót szedett le, Jevon Carter 5/9, a padról érkező Grayson Allen pedig 5/6 triplát süllyesztett el, egyben volt a gépezet. Ugyan dobásban nem voltak túl hatékonyak, de a 18 támadópattanó és a jó triplázás ilyen védekezés mellett elégnek bizonyult, a vendégeknél Robinson-Earl mondta azt, hogy bár ők sem játszottak rosszul, de a Bucks egyszerűen elnyomta őket védekezésben. Mike Budenholzer csapata így továbbra is veretlen és már 9–0-nál tart, míg a Thunder a négy győzelme után sorozatban másodszor kapott ki – ezúttal hiányzott az energia, a pimaszság a vendégekből, SGA remeklése nélkül pedig nagyon elfogytak támadásban.

A Bucks legjobb dobói: Lopez 25/12, Allen 19/15, Carter 18/15
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 18, Giddey 15/6, Robinson-Earl 12/6

Minnesota Timberwolves–Houston Rockets 129–117

Beosztotta előnyét a Wolves. A hazaiaknál nem léphetett pályára Rudy Gobert, aki az egészségügyi protokoll alá került a nap során, de a csapat ezt és a back-to-backet is leküzdve remekül kezdett: az első negyedben 40 pontot dobott, majd a másodikat egy 20–4-es futással zárta le, így 19 egységgel vezetett a nagyszünetben. Innentől ezt az előnyt kellett beosztani, ami sikerült is, Karl-Anthony Towns egymaga 10 pontot szórt a harmadik játékrészben, majd a záró etapban ugyan közelített a Rockets, de nyugodtan „koptathatta” a fórját a Minny, nem forgott érdemi veszélyben a sikere – összességében sima, magabiztos, meggyőző módon tudott nyerni Chris Finch együttese, ami nagyon ráfért már. Towns (25 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz, 2 blokk) remeklése mellett többen is kifejezetten jó teljesítményt nyújtottak, összesen heten jutottak náluk 10 pont fölé, plusz McLaughlin a 6 pontja mellett 11 gólpasszt osztott ki, úgyhogy nagyon mélynek bizonyult a keret. A 61%-os mezőnymutató, a 46%-os triplázás és a 38 gólpassz magáért beszél, ezt a 24 eladott labda sem tudta elrontani – következőleg a New Yorkot fogadják, hasonló támadójátékkal ott is jó esélyeik lehetnek.

Túl sokat hibázott a Rockets. Hiába kezdett 4/5 triplával a Houston, hiába dobtak szenzációsan a vendégek az első negyedben, mégis hátrányba kerültek két dolog miatt: egyrészt vállalhatatlan védekezést mutattak be, másrészt folyamatosan eladták a labdákat. Emiatt a Wolves egymás után vezényelhette a gyorsindításait, a rohanásait, könnyű kosarakat szerezhetett, ráadásul a Houston félpályán is láthatatlannak bizonyult hátul – főleg a festék tátongott folyamatosan üresen, kicsit sem nehezítették meg ellenfelük dolgát. Stephen Silas vezetőedző is ezt emelte ki, támadásban jöhetnek a hibák, de hátul sokkal stabilabbnak kell lenniük, most azonban a feldobástól kezdve hiányzott az energia és a koncentráció is. Ehhez jött a rengeteg labdavesztés, a tíz kihagyott büntető, ennyi hiba most nem férhetett bele, így 1–9-re romlott a mérlegük.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 25/9, Edwards 19/6, Anderson 16/6, Prince 16/9
A Rockets legjobb dobói: Green 21/12, Martin Jr. 17/9, Sengün 17, Eason 17/6

Denver Nuggets–San Antonio Spurs 126–101

Simán nyert a Denver.
Nem volt kérdés ezen a találkozón, a nagy energiával, nagy lendülettel játszó Nuggets 26–8-ra nyerte a leindítások csatáját, 60% feletti mezőnymutatót hozott össze, azt csinált a Spursszel, amit csak akart. Ennek megfelelően hamar el is dőlt az összecsapás, már a nagyszünetben 19 ponttal vezetett a Denver, a harmadik negyedben futott egy 12–0-t és már 30 egység felett is járt a különbség, egy pillanatig sem lehetett kérdés – emiatt jutott pihenő is a denveri sztároknak, csak Michael Porter Jr. töltött 27 percnél többet a parketten. Egyénileg ő (15 pont, 9 lepattanó, 3/6 tripla), Jamal Murray (13 pont, 9 gólpassz) és Nikola Jokics (21 pont, 6 lepattanó, 10 gólpassz, 9/10 mezőnyből) is remekelt, a padról pedig Bones Hyland lett a legjobb dobó 24 ponttal, 6/8 triplával, 7 gólpasszal – a 61%-os mezőnyözés, az 52%-os triplázás és a 37 gólpassz is jelzi, hogy mennyire egyszerűen jött most ez a győzelem. A Spursről nehéz mit írni, a csapat a korábbi remeklése óta sorozatban harmadszor kapott ki, ebből másodszor kiütéssel, nehéz nem arra gondolni, hogy 5–2 után mégis inkább tankolni akar a társaság – Devin Vassell (20 pont, 4/6 tripla) és Keldon Johnson (25 pont, 4/7 tripla) számai azért rendben voltak most is, de ennél több pozitívumot nem tudunk elmondani.

A Nuggets legjobb dobói: Hyland 24/18, Jokics 21/3, Porter Jr. 15/9
A Spurs legjobb dobói: Johnson 25/12, Vassell 20/12, Pöltl 14

Phoenix Suns–Portland Trail Blazers 102–82

Visszavágás. Előző este ugyanitt találkoztak a felek, és akkor meglepetést okozott a Blazers, nagyon ült a vendégek meccsterve, és a végén egy dudaszós dobással a győzelmet is ellopta Chauncey Billups alakulata. A Suns viszont most erre esélyt sem adott: több fokozattal feljebb kapcsoltak védekezésben a hazaiak, akik ezt az első negyedben még jó dobóformával is megtámogatták, így a nagyszünetben már 21 ponttal, 61–40-re vezettek – most teljes mértékben az történt a pályán, amit ők akartak, kihúzták a Portland méregfogát, egy pillanatig sem volt kérdés a találkozó kimenetele. A fordulás után Monty Williams már a pihenést is előtérbe helyezhette, a kezdőben Deandre Ayton 16, Torrey Craig 22, Chris Paul 24 percet játszott, a kispadról mindenki bőven kapott lehetőséget, senkinek sem kellett megszakadni. Williams elmondta, hogy érezte csapatán a mindent elsöprő akaratot és elszántságot a tegnapi baki után, megcsinálták a szükséges változtatásokat, de főleg a játékosok védekezésbeli elkötelezettsége okozta ezt az óriási különbséget, megmozdulni is alig hagyták a Portlandet. A sima győzelem után visszavették a vezetést Nyugaton 7–2-vel, holnap Philadelphiába látogatnak, az viszont probléma, hogy Cam Johnson térdsérülése súlyosnak tűnik, jelen állás szerint hosszú időre elvesztették őt.

Most nem volt esély. Tegnap egy nagyon felpörgött, nagyon összerakott Blazers futott ki a parkettre Damian Lillard és Anfernee Simons nélkül, most viszont semmit sem láttunk abból a játékból. Chauncey Billups vezetőedző szerint nem passzoltak eleget, a Suns elit védekezése ellen egy-egyezni próbáltak, de nem csalódott emiatt, mert egy szava sem lehet a játékosai akaratára, küzdőszellemére – egyszerűen ebben a felállásban ennyivel jobb volt náluk a Phoenix, el kell könyvelni és menni tovább. Összesen két játékosuk érte el a tízpontos határt, 38%-kal dobtak mezőnyből, ezúttal nem volt esélyük semmire, de így is 1–1-et hoztak ki ebből a back-to-backből a két fő playmakerük nélkül, amit előzetesen alighanem aláírtak volna – most mennek tovább Miamiba. aztán Charlotte-ba, New Orleansba és Dallasba, kőkemény idegenbeli túrán kell helytállniuk.

A Suns legjobb dobói:
Booker 24/6, Paul 15/6, Bridges 11/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Grant 14/3, Sharpe 13/3, Watford 9, Little 9/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Orland Maginc–Sacramento Kings 123–126 – hosszabbítás után
Charlotte Hornets–Brooklyn Nets 94–98
New York Knicks–Boston Celtics 118–133
Atlanta Hawks–New Orleans Pelicans 124–121 – hosszabbítás után
Milwaukee Bucks–Oklahoma City Thunder 108–94
Minnesota Timberwolves–Houston Rockets 129–117
Denver Nuggets–San Antonio Spurs 126–101
Phoenix Suns–Portland Trail Blazers 102–82

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik