Itt van Amerika
H. K. 2020.02.24 16:54 Frissítve: 2020.02.24 17:59

NHL: csoda a jégen, egy 42 éves pályamunkás lett a Carolina hőse

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban kisebbfajta csodának lehettek szemtanúi azok, akik kilátogattak a Toronto Maple Leafs–Carolina Hurricanes NHL-mérkőzésre, melyen egy 42 esztendős jégtisztító-autó sofőrje hőssé vált.

A 42 esztendős David Ayres jött, látott, győzött (Fotó: Getty Images)

 

Bevett módszer, hogy az NHL-ben az összecsapások idejére úgynevezett vészkapust „tartanak”, s szükség esetén ott helyben egymeccses megállapodást kötnek velük, ám igazság szerint elég ritka, hogy ezeknek a többségében civil férfiaknak a jégre kell lépniük, hisz a csapatok meccskeretébe legalább kettő, olykor három kapus is nevezve van.

 
Amerikai álom – délelőtt könyvelő, este a Hawks sztárkapusa

Vasárnap hajnalban viszont igazi hollywoodi sztori íródott: a Maple Leafs–Hurricanes találkozón a vendégek két kapusa – előbb Petr Mrazek, majd James Reimer – is megsérült, s mivel a Canesnek nem maradt játékosa a poszton, életbe lépett a vészterv, egy kívülállónak kellett villámgyorsan szerelést húznia, majd bekorcsolyáznia a jégre.

És hogy kiről is van szó? Az úriember bizonyos David Ayres, 42 (!) esztendős, főállásban pedig a Maple Leafs farmcsapatánál, a Toronto Marliesnál tevékenykedik, ahol pályamunkásként ő vezeti a jégtisztító-autót. Ja, és ne hagyjuk ki azt az apró bónuszt sem, hogy a férfi 2004-ben életmentő műtéten esett át, vesetranszplantációra volt szüksége, amit az édesanyjától kapott meg, sőt, a Sportsnet úgy tudja, hogy korábban kétszer is bőrrákot diagnosztizáltak nála.

Ayres beállt tehát. Kifejezetten nagy kihívással kényszerült szembenézni, ugyanis viszonylag korán, már a második harmadban be kellett segítenie, márpedig a hozzá hasonló vészkapusok általában csak percekre kénytelenek „kimenteni” valamelyik gárdát – Ayres ezzel szemben majdnem 29 játékpercet töltött a jégen.

Nem kezdődött jól a tündérmese, hiszen Ayres kapuja felé két lövés érkezett az ellenféltől, mindkettőből gól is lett, ami viszont ezután következett, az már tényleg csodaszámba megy: az utolsó, harmadik játékrészben Ayres egész egyszerűen nem tudott hibázni, tökéletesen védett, nyolcból nyolc kísérletét hárította annak a Torontónak, melynek támadósora az ütött gólok számát tekintve a liga élvonalába tartozik.

A Carolina végül 6–3-ra legyőzte a Maple Leafst, Ayres pedig 42 évesen és 194 naposan rekordot döntött: ő lett a legöregebb játékos, aki a bemutatkozásán egyben nyerni is tudott. Mint a találkozó után kiderült, Ayres egy 500 dolláros szerződést írt alá, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy pályára kell lépnie – a megállapodásban szerepel például, hogy megtarthatta azt a mezt is, amiben játszott.


„Fantasztikus volt, valószínűleg életem legszebb perceit töltöttem kint a jégen. Rajongók nélkül sokszor voltam már ezen a pályán, de az, hogy tele volt szurkolóval a csarnok, valami egészen más érzést adott, olyat, amit soha életemben nem fogok elfelejteni” – vélekedett a diadal után Ayres.

„Ezek a srácok hihetetlenek voltak. Voltaképpen ami megnyugtatott, hogy besétáltam, Erik Haula – a Canes centere – pedig annyit mondott nekem: »Érezd jól magad, az sem izgat minket, ha kapsz tíz gólt«. Ez megmaradt bennem, jólesett. Persze azért nem mondhatnám, hogy kicsit sem voltam ideges, a második harmadban például megállítani sem tudtam rendesen a korongot. Amikor kijöttem az utolsó játékrészre, akkor viszont mondtam a fiúknak, hogy rendben leszek most már, készen állok.”


„Tulajdonképpen csak jött pár üzenet annyival, hogy »Menj be«, majd besétált egy fickó és azt mondta, »Jobb lenne, ha felöltöznél, aztán kimennél.« Egy kicsit sokkoltak a szavak, de igazából örültem.” 

Ayres összes védése

A csodába illő este után Roy Cooper, Észak-Karolina kormányzója jelezte, a város tiszteletbeli polgárává avatná Ayrest, de az úriembernek minden bizonnyal már az a filmbe illő néhány óra is elég volt, amikor ország-világ szeme láttára sztárnak érezhette magát. Ezt a történetet Hollywood sem alakíthatta volna szebben.

David Ayres vélhetően maga sem számított rá, hogy szerelést kell húznia (Fotó: Getty Images)
KOCSMÁBÓL A KUPÁÉRT

Amikor az NHL-csapatok még egy szem kapussal járták a világot, gyakoribbak voltak a vészkapusos esetek. Lefty Wilson, a Detroit Red Wings gyúrója és amatőr mamuthuszár például kétszer a saját csapata ellen volt kénytelen beállni az ötvenes években, mert ő volt a legképzettebb kapus a környéken, úgyhogy számára kétszeresen nagy volt a tét: „Ha a srácok kitömtek volna, másnap vég nélkül hallgathattam volna az öltözőben.”

A legkülönösebb történet azonban Alfie Moore-é, aki 1938-ban a kocsmába indult és a Stanley-kupa-döntőben kötött ki. A Chicago Blackhawks ugyanis Torontóban játszotta a nagydöntő első meccsét, ám a találkozó reggelén kiderült, hogy az első számú kapusnak eltört a lábujja, a csere meg nem ért volna át Kanadába időben. A Blackhawks egyik játékosa a környéken lakó, az alacsonyabb osztályokban egész jó Alfie Moore-t kereste fel, de csak a feleségét találta otthon, aki a kocsmába irányította az érdeklődőt, ahonnan pedig egy másik műintézménybe küldték. A Maple Leafstől egyszer Conn Smythe, a Toronto legendás tulaja által eltanácsolt Moore valóban ott iszogatott néhány barátjával, és régi ismerősét meglátván első reflexből megpróbált jegyet kérni az esti meccsre, majd amikor megtudta, hogy elég közelről nézheti az eseményeket, csak annyit mondott: „Ideje volt. Conn Smythe meg fogja bánni, hogy elküldött.” Aztán felhajtott még egy italt (a tíz-tizenkettediket aznap), és elment a csarnokba. Ott belediktáltak egy vödör kávét, zuhanyozott egy nagyot, és bár a meccsen az első lövést még beszedte, utána egyet sem, a Blackhawks pedig 3–1-re nyert. Moore-t a második meccsre már nem is engedte beállni a Maple Leafs, miután a chicagói cserekapus időközben befutott, de a kupára így is felkerült a neve, és díszes órát is kapott a szolgálataiért.

NHL, ALAPSZAKASZ
Toronto Maple Leafs–Carolina Hurricanes 3–6

2021.01.19 09:08:55

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS, AGÁRDI LÁSZLÓ (KEZDO5.HU)

A Suns sem bírt a belendülő Memphisszel, levédekezte a Dallast a Toronto.

2021.01.18 09:18:52

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

Összeomlott a Celtics • Denverben nyert rangadót a Jazz • Túldobta a Sacramentót a New Orleans.

2021.01.17 09:00:55

Amerikai sportok AGÁRDI LÁSZLÓ, MIHÁLY NORBERT (KEZDO5.HU)

Győzelemmel tért vissza Ja Morant • Egészen kiváló mérkőzést nyert meg a Blazers.

2021.01.16 09:23:14

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

A Milwaukee Bucks megverte a Dallas Maverickst, hosszabbításban kapott ki a Chicago Bulls.

2021.01.15 08:49:08

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

Másodszor is megverte a Miamit a Philly, a Hornets ellen javított a Raptors, a GSW-t múlta felül a Denver.