NBA: söpréssel nyugati döntős a Suns, hozta a kötelezőt a Bucks

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2021.06.14. 07:15
null
Söpréssel nyugati döntős a Suns (Fotó: Getty Images)
Nikola Jokics szezonja egy kiállítással ért véget, a Phoenix a parádézó Paul, Booker párossal 4–0-val lezárta a párharcot. Közben a Brooklynnál Kyrie Irving is megsérült, az így kapott esélyt pedig kihasználta a Milwaukee.

 

Milwaukee Bucks–Brooklyn Nets 107–96

Kyrie Irving sérülése eldöntötte. James Harden még mindig nem játszhatott a Netsnél, Jeff Green viszont a sorozat során először ott lehetett a parketten, a padról érkezve nyolc pontot tett hozzá és ahogy beállt, azonnal kiharcolt egy támadófaultot, már az első negyedben hozzá tudott tenni. Jól is kezdett a Brooklyn, rögtön 9–2-vel nyitott a gárda, majd ugyan hamar kiegyenlített a Bucks, de erre megint a vendégek tudtak válaszolni és a második negyed első részében 34–23-ra, 11 ponttal is vezettek már. Itt azért megtorpantak, megint nagyon felszívta magát a Milwaukee és megfordította a meccset, de a játékrész közepén jött a sokk: egy bedobott kosár után Jannisz Adetokunbo lábára érkezett le Kyrie Irving, akinek ettől nagyon csúnyán kiment a bokája. A játékos percekig lent maradt a földön, majd valahogy bebicegett az öltözőbe, de alig tudott ráállni a lábára, súlyosnak tűnő sérülést szenvedett és hamar kiderült, hogy legalább ezen a meccsen nem látjuk viszont, de könnyen lehet, hogy később sem... A nagyszünetig még partiban tudott maradni a Nets, de utána így már nem nagyon lehetett esélye, a Bucks-védekezés minden idegszálával Kevin Durantre figyelt, a megtört Brooklynban pedig nem volt elég tűzerő úgy, hogy a három szupersztárjából kettő is kidőlt, ráadásul az a kettő, amely az irányításért, a labdák felhozataláért felelt. Innentől jöttek a hibák, nem sikerült érdemi triplázást bemutatni, szaporodtak az eladott labdák és bár Durant a harmadik negyedben egymaga 16 pontot szórt csapata 21 egységéből, de ez is csak arra volt elég, hogy a 15-16 pontos hátrányukból még visszajöjjenek látótávolságon belülre. Ennél többre most nem futotta tőlük, a záró etapban végleg eldőlt a küzdelem a Bucks javára, úgyhogy a Brooklyn a 2-0-s előnye után egyrészt 2–2-re adta a párharcot, másrészt Harden után Irvinget is elvesztette, így pokolian nehéz dolga lesz a folytatásban.

Ez így kötelező volt a Bucksnak. Amúgy is muszáj volt nyernie a Milwaukee-nak, hiszen a 3–1-es hátrány már nagyon közel hozta volna hozzájuk az újabb kiesést, de Irving sérülése után még inkább kötelezővé vált számukra a győzelem, egy ilyen esélyt nem ronthattak el. Ha addig nem is igazán működött a játékuk, de onnantól annyira el tudták rontani a Brooklynét, hogy az elégnek bizonyult, a második félidő igazából már róluk szólt, PJ Tucker vezetésével igyekeztek kitaposni Durant zsírját, támadásban pedig a korábbiakhoz képest sokkal jobban tripláztak – illetve ez már a második negyedben is így volt, ott lendültek bele ezen a térfélen. Giannis Antetokounmpo végül 34 ponttal és 12 lepattanóval dupla duplázott, a Middleton-Holiday páros a 33 pont mellett 17 gólpasszt tett hozzá, Tucker is nagyot játszott, Lopez is fontos volt, a padról pedig Forbes és Connaughton tudott bőven hozzátenni – hozták a kötelezőt, 2–2-ről folytathatják, és ha sem Harden, sem Irving nem játszhat legközelebb, akkor idegenben is kötelező lesz nyerniük, ilyen előnyt nem szabad elrontaniuk.

A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 34/3, Middleton 19/9, Holiday 14/6
A Nets legjobb dobói: Durant 28/3, Irving 11/3, Griffin 8/3, Harris 8/6, Green 8/3

A párharc állása: 2–2.

 

Denver Nuggets–Phoenix Suns 118–125

Nem rontotta el a Suns. Három magabiztos győzelemmel kiharcolta magának a lehetőséget a Phoenix, hogy már most lezárhassa a párharcot, ezt pedig végül meg is tette úgy, hogy tulajdonképpen végig vezetett – 0–2-nél volt először és utoljára hátrányban, után beesett Devin Booker első triplája és 3–2-től kezdve a vendégek jártak előrébb. Nagy különbség egyébként a harmadik negyed hajrájáig nem alakult ki, tíz ponton belül voltak a felek, akadtak olyan időszakok, amikor csak egy-három egység volt a távolság, de aztán 79–75 után feljebb kapcsolt a második kiemelt és négy perc alatt egy 17–5-öt rohant – a harmadik játékrész vége felé 16 pont volt közte, szétnyílt az olló. Itt még nem volt vége, visszajött négy-öt egységre a Denver, de aztán Chris Paul sorozatban dobott nyolc pontja megtörte az ellenállást és az utolsó percekben eldöntötte a küzdelmet – a Suns nem rontotta el a meccset és parádés támadójátékának köszönhetően kisöpörte ellenfelét. Paul végül szenzációs mérkőzéssel zárta le a szériát (37 pont, 7 gólpassz, 14/19 mezőnyből), Devin Booker is villogott (34 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz), de Bridges és Ayton is tíz pont fölé jutott, Jae Crowder pedig kilenc ponttal, tíz lepattanóval, valamint négy blokkal segített be - a Suns pokoli erősnek tűnt ebben a körben, a látottak alapján a 4–0 nem túlzás, hanem a realitás.

Nikola Jokics szezonja egy kiállítással ért véget. Mindent megtett azért a Denver, hogy elkerülje a söprést és legalább egy becsületgyőzelmet még össze tudjon hozni, de egyrészt könyörtelennek bizonyult a végig nagyon stabilan játszó Suns, másrészt a harmadik negyed vége felé kiállították Nikola Jokicsot, így végképp bajba kerültek a hazaiak. A Nuggets friss MVP-díjas centere egy kihagyott dobás után veszítette el a fejét, odasózott egy óriásit, ráadásul teljesen feleslegesen Cameron Payne-nek, majd összeakaszkodott Devin Bookerrel, a játékvezetők pedig úgy döntöttek, hogy számára itt a vége – nyolc ponttal vezetett ekkor a Suns, zajlott már a korábban említett 17–5-ös vendégfutás. Jokics végül 22 ponttal, 11 lepattanóval és 4 gólpasszal zárt így is, Will Barton nagyon késve ugyan, de megérkezett (kezdőként 25 pontot szórt), a Porter Jr.-Morris páros is hozzátett 39 pontot és a padra szoruló Facundo Campazzo is beszórt 4/7 triplát, de védekezni továbbra sem tudtak, a Suns hátvédpárja azt csinált velük, amit akart, így pedig csak futottak az eredmény után. Az ő rájátszásukat tönkretették a sérülések és bár teljes kerettel aligha lett volna ez 4–0, de ebben a formában nem tudták elfedni a gyengségeiket – a második kör jelentette számukra a végállomást, jövőre lehet újrapróbálkozni.

A Nuggets legjobb dobói: Barton 25/9, Jokics 22/3, Porter Jr. 20/9
A Suns legjobb dobói: Paul 37, Booker 34/6, Bridges 14

A párharc végeredménye: 4–0 a Suns javára.

NBA, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
Milwaukee Bucks–Brooklyn Nets 107–96
Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc állása: 2–2

NYUGATI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
Denver Nuggets–Phoenix Suns 118–125
Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc végeredménye: 4–0 a Suns javára

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik