NBA: söpört a Bucks, egyenlített a Portland, fordított a Jazz

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.05.30. 08:56
null
A Milwaukee 4–0-val vetett véget a Miami szezonjának (Fotó: Getty Images)
A Milwaukee 4–0-val vetett véget a Miami szezonjának, a Sixers ismét gálázott a Wizards ellen, a Blazers simán lejátszotta a Denvert, a Jazz pedig a hajrában múlta felül a Memphist az NBA rájátszásában.

Miami Heat–Milwaukee Bucks 103–120

Egy félidőre futotta a Heattől. 0-3-s, reménytelen hátrányban lépett pályára a Miami azzal a céllal, hogy talán a söprést még elkerülheti és ennek megfelelően az első félidőben sokkal jobban játszott, mint az utóbbi meccseken – Jimmy Butler jóval agresszívebb és aktívabb volt, szórta a gólpasszokat, védekezésben elvették Jannisz Adetokunbo dobásait, úgyhogy voltak 12 pontos előnyben is, a nagyszünetben pedig héttel vezettek. A jó forma és a lendület azonban a fordulás utánra el is tűnt, a Bucks feljebb tudott kapcsolni védekezésben, a Miami 8/24-et dobott a harmadik negyedben és megfordult a meccs, 34–21-re nyerte azt a játékrészt a Milwaukee - hogy aztán a záró etapban tovább nyíljon az olló és végül teljesen egyértelmű legyen a helyzet. A Heat a remek első félideje után a másodikat 24 ponttal vesztette el, a nagyszünetig dobott 64 pontjához összesen 39-et tudott hozzátenni, Butler a fordulás után gyakorlatilag mindent rosszul csinált és a komplett csapat ugyanúgy nézett ki, mint az előző két meccsen - egy jó félidőt tudtak összerakni, így nyert mérkőzés nélkül búcsúztak a szezontól.

Magabiztos Milwaukee. Az első félidőben azért elég sokat hibáztak még a vendégek, Jannisz például 1/7-es mezőnymutatót és 3 faultot tett hozzá, védekezésben sokszor elcsúsztak, nem voltak a helyükön, de így is csak hét ponttal égtek, úgyhogy várható volt a fordulat. Ez meg is történt, a harmadik negyedtől már ugyanazt az önmagukat adták, mint eddig, a „Görög Szörny” tripla-duplázott (20 pont, 12 lepattanó, 15 gólpassz), Brook Lopez dominált (25 pont, 8 lepattanó, 11/15 mezőnyből 28 perc alatt), a padról Bryn Forbes hozta a kinti tűzerőt (22 pont, 7/14 tripla) és Khris Middleton is eljutott egy 20 pontos, 11 lepattanós dupla-dupláig. A második félidőben már úgy védekeztek, ahogy kell, szétszedték a Heat játékát, minden szempontból az ő akaratuk érvényesült, folyamatosan növelték a különbséget (vezettek 19-cel is) így teljesen megérdemelten söpörték ki ellenfelüket - nagyon magabiztosak voltak a pályán és a pályán kívül is, most pedig legalább egy hétig pihenhetnek, mielőtt ellenfelet kapnak a második körre.

A Heat legjobb dobói: Adebayo 20, Nunn 18/6, Herro 14/6
A Bucks legjobb dobói: Lopez 25, Forbes 22/21, Middleton 20/6, Adetokunbo 20
A párharc végeredménye: 4–0 a Bucks javára

Portland Trail Blazers–Denver Nuggets 115–95

Végig vezetett a Portland. Az előző két vereség után most esélyt sem adott ellenfelének a Blazers, Terry Stotts csapata rögtön egy 6–0-val kezdte a meccset és onnantól végig vezetni tudott, méghozzá erőlködés nélkül – folyamatosan kordában tudta tartani a Denvert, a védekezés nagyon jól működött Nikola Jokicson, támadásban pedig gyorsabbak, erőszakosabbak voltak ellenfelüknél, rendszeresen tudtak bontani és jó kinti dobóhelyzeteket alakítottak ki. Az első félidőben azért még látótávolságon belül maradt a Nuggets, a nagyszünetben csak tíz pont volt közte, de aztán a harmadik negyedben eldöntötte a küzdelmet a Portland: ott rögtön egy 10-0-val nyitott a gárda, 67–47 után pedig már nem nagyon volt miről beszélni. A játékrészt végül 36-19-re húzták be a hazaiak és már 33 ponttal is vezettek, amikor Stotts úgy gondolta, hogy itt az idő pihentetni és kiültette a sztárjait, a meccs eldőlt. Érdekesség, hogy úgy nyertek tükörsimán, hogy Damian Lillard 1/10-et (!) dobott csak mezőnyből, de ezúttal nem is kellett tőle több, mert Norman Powell (29 pont, 11/15 mezőnyből, 4/4 tripla) volt az este sztárja és CJ McCollum, Jusuf Nurkic, vagy éppen Carmelo Anthony is hozzátette a magáét. A könnyedén hozott győzelemmel kiegyenlítették a párharcot, bár a pályaelőny így is a Denvernél van, de ezzel a játékkal bárhol, bármikor képes lehet nyerni a Portland...

Reménytelen Nuggets. Az előző két mérkőzés megnyerése és a visszavett pályaelőny talán kicsit túlságosan is megnyugtatta Michael Malone csapatát, mert most egyáltalán nem találta a ritmust a társaság – a védekezés nem meglepetés, (bár Nikola Jokicsról ma hajnalban az nem dobott kosarat, aki nem akart), mert az benne van náluk, de a fő gondot az jelentette, hogy támadásban estek össze teljesen. Végül alig 34%-os mezőnymutatóval zárták az estét, a tripláik sem ültek, kikaptak a festékben, 20 pontot engedélyeztek leindításból és bár a kispadjuknak köszönhetően az első félidőben még vissza tudtak jönni, de a fordulás után már a cseresor sem segíthetett rajtuk. Most Jokics is gyenge volt (16 pont 18 dobásból, 9 lepattanó, 1 gólpassz), Austin Rivers két gyors tripla után eltűnt, Michael Porter Jr. 3 (!), Aaron Gordon pedig 6 pontot szerzett, nem véletlen, hogy a kezdőötössel nagyjából -25-ben voltak ezen az estén. A második ötösből Green, Millsap, Morris, vagy Howard is hozzászólt, de a csapat „teteje” ezúttal hiányzott, ez pedig egy ilyen Blazers ellen nem férhetett bele, esélyük sem volt a győzelemre – 2–2, össze kell kapniuk magukat támadásban és bízni a hazai pályában.

A Trail Blazers legjobb dobói: Powell 29/12, McCollum 21/6, Nurkic 17
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 16/3, Campazzo 12/6, Morris 12/6
A párharc állása: 2–2

Washington Wizard–Philadelphia 76ers 103–132

Óriási a különbség. Idegenben sem remegett meg a Sixers, a keleti első kiemelt már a nyitó játékrészben a lovak közé csapott, amikor három és fél perc alatt egy 18–3-as rohammal szedte szét ellenfelét - itt megvolt a kellemes előny, ezt követően pedig erőbeosztós felfogásban üzemeltek Doc Rivers játékosai. Amikor megfeszült és közelített a Washington, akkor kicsit ők is feljebb kapcsoltak és ismét meglógtak, amikor megint kényelmes előnyben voltak, akkor kicsit kiengedtek, majd a harmadik negyedben végleg eldöntötték a küzdelmet, amikor stabilan húsz pont fölé növelték a különbséget. Emiatt aztán megint lehetett pihentetni, úgyhogy Joel Embiid alig 28 perc alatt hozott MVP-szerű számokat (36 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés, 14/18 mezőnyből, 3/4 tripla), körülötte pedig ismét tökéletesen működött a komplett kezdő – Tobias Harris 20 ponttal, 13 lepattanóval és 5 gólpasszal játszotta a másodhegedűs szerepét, Ben Simmons 14 ponttal és 9 gólpasszal irányított, a Curry-Green páros pedig 8/15 triplát, 30 pontot és 8 gólpasszt tett hozzá. Az 58.6%-os mezőnymutató, az 51.5%-os triplázás és a 31 gólpassz is elég impresszív, ráadásul a kezdők tényleg csak 26–32 perceket játszottak – egyelőre ez a széria egy könnyed „felhozó meccs” a Philly számára a második kör előtt.

Westbrook javulása sem ért semmit. Két gyenge meccs után ezúttal a sérülése és a kihagyott edzés ellenére is összeszedte magát Russell Westbrook, a Wizards energiabombájára ezúttal nem lehetett panasz – 26 pontját 9/18-as mezőnymutatóval, 3/6 triplával és 5/5 büntetővel szerezte, volt 12 lepattanója és 10 gólpassza is, most azt az önmagát hozta, amely az alapszakasz végén remekelt. A Washington viszont ebből sem tudott profitálni, Bradley Beal már gyengébben dobott, csapatszinten 40% alatt maradtak mezőnyből és alig 23%-kal tripláztak, a könnyedén, olajozottan működő Sixers-gépezet ellen így nem lehetett felvenni a harcot - egy ideig fogcsikorgatva küzdöttek, vissza-visszajöttek, de most ez volt tőlük a maximum. A 3–0-s állás azt jelenti, hogy a párharc kimenetele gyakorlatilag eldőlt, a kérdés már csak az, hogy lesz-e becsületgyőzelmük a fővárosiaknak, vagy kíméletlen lesz a Philly, ilyen hátrányból ugyanis még soha senki nem nyert szériát, ráadásul az eddig gyenge védekezésükön most sem tudtak semmit változtatni, a Sixers úgy ment át rajtuk ismét, ahogy akart.

A Wizards legjobb dobói: Westbrook 26/9, Beal 25/3, Gafford 16
A 76ers legjobb dobói: Embiid 36/9, Harris 20/6, Green 15/15, Curry 15/9
A párharc állása: 3–0 a 76ers javára

Memphis Grizzlies–Utah Jazz 111–121

A hajrában nagyot ment Mitchell és a Jazz. A vendégeknek sikerült jobban a meccs eleje, az első negyed derekán átlépte a különbség a tíz pontot, a játékrészt végül 34–22-re nyerték és innentől próbálták menedzselni az itt kiharcolt előnyüket. Ez sokáig tökéletesen sikerült is, nem engedték igazán magukra a Memphist és bár nem tudtak jobban meglépni, de folyamatosan ők vezettek, egészen a negyedik negyed első részéig, amikor egy 13–2-es futással kiegyenlített a Grizzlies – sőt, nem sokkal később a vezetést is átvették a hazaiak, igaz, csak két ponttal. Úgy tűnt, hogy a Utah energiája elfogyott a mérkőzés legfontosabb időszakára, de éppen a hajrára tudta magát még egyszer feltüzelni a gárda, az utolsó bő négy percben ugyanis megsemmisítették a memphisi támadójátékot: ezt az időszakot 14-2-re (!) nyerték meg, éppen a legjobbkor hozták a legjobb formájukat és ebből a 14 pontból Donovan Mitchell egymaga 10-et vállalt, ő volt a döntő faktor. A dobóhátvéd amúgy 29 ponttal és 5 gólpasszal zárt, mellette Mike Conley (27 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 7/10 tripla) talán még nagyobbat játszott, Rudy Gobert is hozta magát (15 pont, 14 lepattanó, 4 blokk), de Bogdanovic, Clarkson és O'Neale is 12-15 pontokat dobált – összességében túldobták ellenfelüket, de a végjáték és Mitchell clutch megmozdulásai hozták meg a sikerüket. Ezzel a győzelemmel visszavették az első meccsen elvesztett pályaelőnyt és már ők vezetnek 2–1-re, ha legközelebb is nyerni tudnak, azzal a továbbjutás küszöbére lépnek.

Bánhatja a végét a Memphis. Nagyot harcoltak ezen a meccsen a hazaiak, akik a hamar beszedett hátrányuk ellenére végig űzték-hajtották ellenfelüket és remek támadójátékkal folyamatosan ott loholtak a Jazz sarkában, ezzel nyomás alá helyezve őket. Az áttörés meg is jött a negyedik negyedben, annak közepén sikerült átvenniük a vezetést, lendületben voltak és úgy tűnt, hogy megint elkaphatják az alapszakasz győztesét, de éppen a legfontosabb időszakra fagytak le: az utolsó kilenc (!) mezőnykísérletüket mind elhibázták, plusz eladtak egy labdát is és 109–107-es előnyüket követően összesen két Morant-büntetőt tudtak feltenni a táblára. Ez nem férhetett bele, ugyan az említett Morant (28 pont, 7 gólpassz) és Dillon Brooks (27 pont) is nagyon igyekezett, Jonas Valanciunas és Kyle Anderson is dupla-duplázott, Grayson Allen pedig 5/8 triplát vert be csereként, de a Jazzben most több volt a pont, a hajrában pedig jobban oldották meg a helyzeteket Conley-ék - bánhatja ezt a végjátékot a Memphis, nem volt messze az újabb bravúrtól, így viszont győzelmi kényszerben léphet pályára a negyedik mérkőzésen.

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 28/6, Brooks 27/3, Allen 17/15
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 29/6, Conley 27/21, Gobert 15, Bogdanovic 15/6, Clarkson 15/6
A párharc állása: 2–1 a Jazz javára

NBA, RÁJÁTSZÁS
FŐCSOPORT-NEGYEDDÖNTŐK
KELETI FŐCSOPORT
4. MÉRKŐZÉS

Miami Heat–Milwaukee Bucks 103–120
A párharcot 4–0-ra nyerte a Milwaukee Bucks.

3. MÉRKŐZÉS
Washington Wizards–Philadelphia 76ers 103–132
A párharc állása: 3–0, Philadelphia 76ers javára.

NYUGATI FŐCSOPORT
4. MÉRKŐZÉS

Portland Trail Blazers–Denver Nuggets 115–95
A párharc állása: 2–2

3. MÉRKŐZÉS
Memphis Grizzlies–Utah Jazz 111–121
A párharc állása: 2–1, a Utah Jazz javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik