NBA: nyugati döntős a Warriors, kiharcolta a hetedik meccset a Celtics

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2022.05.14. 07:30
null
Nyugati döntős a Warriors (Fotó: Twitter)
Lepattanózásban dominált, és az utolsó negyedben a Grizzlies fölé nőtt a Warriors, míg Milwaukee-ban Jayson Tatum 46 pontja ellensúlyozta Janisz Adetokunbo 44 egységét.

 

Milwaukee Bucks–Boston Celtics 95–108

Tatum és a triplázás: hetedik meccs jön! Úgy lépett pályára ezen a mérkőzésen a Celtics, hogy ha kikap, akkor véget ér a szezonja, győzelem esetén viszont egy hazai hetedik meccset harcol ki, ahol már esélyesnek számít majd. Ennek megfelelően jól is kezdett a gárda és igazából a találkozó túlnyomó részében koncentráltan, pontosan játszva vezetett – az első negyedben, 6–15 után volt egy 16–2-es Bucks-futás, amivel átfordult a helyzet, de már ebben a játékrészben visszavette a vezetést a Boston és onnantól nem is adta ki azt a kezéből. A nagyszünet előtt volt már közte tíz, a harmadik negyed elején pedig egy 12–3-as futással döntőnek tűnő előnybe került Ime Udoka alakulata, 18-cal is vezetett, így végül belefért, hogy a Milwaukee minden erejét beleadva még összerakott egy rohamot. A címvédő ezzel 83–87-ig jutott a negyedik negyedben, ott billegett kicsit a mérkőzés, benne volt a levegőben, hogy a lendületben lévő Bucks hasonlóan nagy fordítást mutat be, mint legutóbb, de itt Jayson Tatum dobott sorozatban nyolc pontot, majd Jaylen Brown is bevert egy nagyon fontos triplát, végül Marcus Smart távoli kettese után már nem lehetett kérdés. A Boston összességében tehát szinte végig vezetett és 17 triplát küldött a gyűrűbe szűk 40 százalékos hatékonysággal, míg a Bucks összesen hétszer talált be távolról 24 százalékkal, ez volt a döntő faktor. Egyénileg Brown (22 pont, 4 gólpassz, 4/7 hármas) és Smart (21 pont, 7 gólpassz, 5/9 hármas) is jól játszott, de a győzelemhez szükséges hatalmas extrát Tatum tette bele: 46 pontos parádét produkált, 17/32-t dobott mezőnyből, 7/15-öt távolról, leszedett 9 lepattanót és kiosztott 4 gólpasszt. Nagyon kellett a Bostonnak az, hogy ő tartsa a lépést Janisszal és a legfontosabb meccsen hozta is a legjobb teljesítményét eddig – kiharcolták a hetedik meccset, hazai pályán pedig már egyértelmű esélyesként készülhetnek arra a derbire.

Hiába Janisz extrája. Adetokunbo most sem hagyta cserben csapatát, újabb elképesztő estét produkált és minden (a párharcban nyújtott) korábbi teljesítményét túlszárnyalva 44 pontot dobott, amely mellé leszedett 20 lepattanót és kiosztott 6 gólpasszt is - dobásban a 2/3 triplája és főleg a 14/15 büntetője mutat jól, összességében megint teljességgel megoldhatatlan feladatot jelentett a Celtics számára. A görög klasszis dominanciáját azonban most ellensúlyozta a túloldalon Tatum hasonlóan nagy meccse és nagyon kijött, hogy a Bucksnál senki nem tudott mellé fellépni: Jrue Holidaynek (17 pont 17 dobásból, 4 gólpassz) és a padról beszálló Pat Connaughtonnak (14 pont, 6/8 mezőnyből) voltak villanásai, rajtuk kívül viszont senki nem lépte túl a hat (!) pontot sem. Lopez, Portis, Matthews és Allen is használhatatlannak bizonyult támadásban, George Hill 19 perc alatt három elrontott dobást és öt faultot tudott felmutatni, a triplázást már említettük, Janisz körül teljességgel elfogyott a csapat – így nem tudták lezárni a párharcot és csak akkor jutnak keleti döntőbe, ha valahogy harmadszor is győzni tudnak Bostonban.

A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 44/6, Holiday 17/9, Connaughton 14/6
A Celtics legjobb dobói: Tatum 46/21, Brown 22/12, Smart 21/15

A párharc állása: 3–3.

 

Golden State Warriors–Memphis Grizzlies 110–96

Az utolsó negyed döntött. Szorosan alakult ez a mérkőzés, az elején futott egy 10–0-t a GSW és magához ragadta a kezdeményezést, amellyel a második negyed derekáig el is jutott: ott egy 14–0-t rohant a Memphis három perc alatt és megfordította a küzdelmet. A GSW válaszolt, a nagyszünetben már megint a hazaiak vezettek, de elszakadni nem tudtak ismét, a harmadik negyed szinte egál állással zajlott le és a záró etap is így kezdődött – hét perccel a meccs vége előtt még 87–89 állt az eredményjelzőn. Itt azonban robbantott a Warriors és másfél perc alatt produkált egy 10–0-t Andrew Wiggins és Steph Curry vezetésével, majd később Curry bevert egy nagyon távoli hármast, a kegyelemdöfést pedig három perccel a vége előtt Klay Thompson adta meg, szintén kintről – itt lett 105–92, nem volt már esély a fordításra. Curry azért dobott még öt pontot, de itt már nem számított semmi, a GSW az előző meccs blamája után rendezte a sorait és a védekezését, 32–19-re nyerte a negyedik negyedet, így hat meccsen továbbjutott és ott lesz a nyugati döntőben – az ellenfél a Suns-Mavs párharc győztese lesz, a Sunshoz képest pályahátrányban, a Mavshez képest pályaelőnyben lennének Draymond Greenék.

Szétdobta és szétlepattanózta ellenfelét a Goden State. A feljavuló védekezés mellett két fontos faktorral tudott győzni ezen a kiemelt fontosságú mérkőzésen a Warriors: a triplázással és a lepattanózással. Előbbi még „hagyján”, az benne van a Splash Brothersnél, bár tény, hogy a legjobbkor húzták elő: kereken 20 triplát küldtek a gyűrűbe 38 százalékkal, a hatékonyság még csak nem is extra. A nagyobb szó inkább a lepattanózás volt, hiszen ez abszolút a Memphis erősségének számított, főleg a Ja Morant nélkül alkalmazott magas szerkezetben, ennek ellenére a palánk alatt agyonverte ellenfelét a GSW: 70–44 lett a lepattanózás a hazaiak javára és 25–10-re nyerték a támadópattanózást. Kevon Looney pusztított, 4 pontja és 5 gólpassza mellett 22 lepattanót húzott le, melyből 11 a támadóoldalon érkezett, de Draymond Green (14 pont, 15 lepattanó, 8 gólpassz) és Andrew Wiggins (18 pont, 11 lepattanó, ebből 6 támadó, 3 blokk) is nagyot dolgozott a palánk alatt – a csillogást pedig Steph Curry (29 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk, 6/17 tripla), valamint a nagyot javuló Klay Thompson (30 pont, 8 lepattanó, 3 blokk, 8/14 hármas) intézte. A Memphisnél kitett magáért Dillon Brooks (30 pont, 7/15 tripla, 3 labdaszerzés) és Desmond Bane (25 pont, 4/7 hármas), de az utóbbi két meccsen látott játékuk egyáltalán nem tudott érvényesülni a bekeményítő GSW ellen, mezőnyből csak 35 százalékkal dobtak és a 12-vel kevesebb eladott labdájukat sem tudták kihasználni. Ezzel számukra itt van a szezon vége, pályaelőnyből 4–2-vel búcsúztak úgy, hogy a széria második felét Morant nélkül játszották le és a mérkőzéseken belül abszolút felvették a kesztyűt a Warriorsszal – ennek a keretnek ez volt az első playoff-szereplése, kíváncsian várjuk a folytatást.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 30/24, Curry 29/18, Wiggins 18/9
A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 30/21, Bane 25/12, Jackson Jr. 12/3

A párharc végeredménye: 4–2 a Warriors javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik