NBA: a végén fordított a Bulls, egy lépésre a rájátszástól az OKC – videók

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2023.04.13. 08:46
null
Zach LaVine (jobbra) szenzációs teljesítményt nyújtott (Fotó: Getty Images)
Címkék
Keleten és Nyugaton is a 10. helyezett maradt életben: a Chicago és az Oklahoma City is győzni tudott idegenben, így még harcolhat a playoffért.


Toronto RaptorsChicago Bulls 105109

LaVine nagyot ment, a végén fordított a Bulls. A Raptors volt az esélyesebb a találkozó előtt, már csak a hazai pálya miatt is, és a vendéglátó jobban is kezdte az összecsapást: az első negyedet öt, a másodikat hat ponttal nyerte, így kétszámjegyű előnyt épített ki, sőt volt már 19 (!) pontos fórban is, úgy tűnt, hogy magabiztosan uralja a mérkőzést. A második félidőben azonban életre kelt Zach LaVine, aki a hátára vette a Chicagót: a harmadik negyedben 17 pontot dobott, amivel elállította a vérzést és csökkentette a lemaradását a Bulls, majd a negyedik etapban még további 13 egységet termelte LaVine, aki körül addigra a többiek is magukra találtak. Az addigi 3/19 triplájukhoz 4/7-et tettek hozzá a záró etapban, 91–91-nél egyenlítettek, majd a vezetést is átvették, végül 100–100 után kerültek visszafordíthatatlanul előnybe – a Toronto négy clutch büntetőt is kihagyott, ez pedig meghozta a Chicago győzelmét. A végén Siakam kezében maradt az egyenlítés, így a Bulls kimozogta a helyzetet és továbbjutott: LaVine 39 pontig jutott 15 kiharcolt büntetővel, az ex-torontói DeMar DeRozan 23 pontot tett hozzá, Nik Vucevic pedig 14 ponttal és 13 lepattanóval zárt – most készülhetnek a Heat elleni mérkőzésre annak tudatában, hogy a floridaiakat 3–0-ra verték az alapszakaszban...

 



Kiesett a Toronto. „Elég jól játszottunk a győzelem megszerzéséhez, csak nem alakultak jól a dolgok” – összegzett Nick Nurse, a kanadaiak vezetőedzője. Maga a játék valóban nem volt rossz, az első két és fél negyedet uralták, a negyedikre viszont szétestek, azt 37–24-re bukták el, és elsősorban a kihagyott büntetőik okozták a vereségüket. A vendéglátó összesen 18 (!) dobást hibázott el a vonalról, ami ilyen kiélezett helyzetben nem férhet bele, ebből hat érkezett a negyedik negyedben, és abból négy az utolsó percekben, sorsdöntő szituációban – nincs mit szépíteni, a legfontosabb időszakban megremegtek a kezek, a Bulls pedig ezt könyörtelenül megbüntette. Pascal Siakam 32 ponttal, 9 lepattanóval és 6 gólpasszal zárt, Fred VanVleet 26 pontot, 12 lepattanót, 8 gólpasszt és 7/13 triplát tett hozzá, Scottie Barnes is dupla-duplázott, de visszaütött, hogy az érvénytelen kispad használhatatlannak bizonyult, és a kezdők 37-42 percet játszottak – Siakam szerint egyébként a kiegyensúlyozottságukon ment el a szezonjuk még az alapszakaszban, tanulniuk kell ebből a csalódást keltő idényzárásból.

A Raptors legjobb dobói: Siakam 32/3, VanVleet 26/21, Barnes 19/3
A Bulls legjobb dobói: LaVine 39/6, DeRozan 23, Vucevic 14

New Orleans PelicansOklahoma City Thunder 118123

Az OKC bírta jobban a végét. A vendégek kezdtek jobban, de a Pelicans rendezte a sorait, kilenc ponttal nyerte a második negyedet, és héttel vezetett a harmadik elején is, mielőtt a Thunder egy 13–2-es futással válaszolt, és ismét a kezébe vette az irányítást. Ez az oda-vissza fordulat jellemezte az egész találkozót, a harmadik negyedben 29 pontot termelt Shai Gilgeous-Alexander és Josh Giddey, az OKC kétszámjegyű előnyt épített fel, de erre is volt még válasza a New Orleansnak, amely felzárkózott, egyenlített, sőt 101–100-nál már vezetett is, mielőtt egy kisebb trash-talk (Richardson flagrant faultot ütött Giddey-n, szét kellett őket választani) után végül a Thunder bizonyult élesebbnek. Az utolsó perc 114–112-ről indult, de a Pelsnél CJ McCollum hibázott, Gilgeous-Alexander kosarával fordított az OKC, majd Brandon Ingram tempója is kimaradt, amire Giddey 2/2 büntetője érkezett válaszként. Itt Ingram kihagyott még egy büntetőt (Dort bedobta mindkettőt), majd ugyan bevágott egy hármast, de az utolsó két másodpercben SGA 4/4-et hajított a vonalról, miközben a Pelicans eladta a labdát – kiélezett végjátékban, de az OKC tudott nyerni. A vendégek elmondták, hogy ők nagyon sok ilyen helyzetet oldottak meg már idén, megvoltak a jó szokásaik, hogy mit kell tenni, mire kell figyelni, mihez kell nyúlni, ez pedig most kamatozott – SGA 32 ponttal és 3 labdaszerzéssel zárt, Giddey 31 ponttal, 9 lepattanóval és 10 gólpasszal klasszisteljesítményt nyújtott, de Dort 27 pontja és 4/8 triplája is említésre méltó. A társaság így holnap Minnesotába utazik, ahol kiharcolhatja a playoffba jutást.

 



Búcsúzik a New Orleans. Decemberben még vezette is Nyugatot a Pelicans, de aztán január másodikán megsérült Zion Williamson, aki azóta sem tudott pályára lépni, voltak egyéb fontos sérüléseik is, és bár végül a playint megcsípték, de itt rögtön az első meccsen elvéreztek. Hiába Brandon Ingram 30 pontos, 6 lepattanós, 7 gólpasszos meccse, vagy Jonas Valanciunas 16–18-as estéje, a védekezésük nem állt össze az egész mérkőzés során, a végjátékban pedig az a 2-3 clutch hiba megpecsételte a sorsukat – az utolsó percben megremegtek, ez pedig most a szezonjukba került. Nyilván nem segített az sem, hogy Larry Nance Jr. nem tudta vállalni a játékot, azzal pedig nincsenek előrébb, hogy Williamson részt vett a bemelegítésben, és bemutatott egy windmill zsákolást – a szezon több mint felét kihagyta, amíg rá nem tudnak stabilan számítani, addig nagyon nehéz lesz előrébb lépniük.

A Pelicans legjobb dobói:
Ingram 30/3, Murphy III 21/12, Jones 20/3
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 32/6, Giddey 31/9, Dort 27/12

 



NBA, PLAY-IN
KELETI FŐCSOPORT

Toronto Raptors–Chicago Bulls 105109
NYUGATI FŐCSOPORT
New Orleans Pelicans–Oklahoma City Thunder 118123
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik