NBA: 25 pontos hátrányból fordított, nyugati döntős a Clippers

Vágólapra másolva!
2021.06.19. 07:56
null
25 pontos hátrányból fordított, nyugati döntős a Clippers (Fotó: Getty Images)
A sírból hozta vissza ezt a meccset a vezérét nélkülöző Los Angeles, így 4–2-vel kiejtette a nyugati első kiemelt Jazzt. Keleten a Sixers győzni tudott Atlantában, így kiharcolta a hetedik mérkőzést.

 

Atlanta Hawks–Philadelphia 76ers 99–104

A harmadik negyed és Curry. A legutóbbi, óriási előnyből elszórakozott meccs után most úgy lépett pályára a Philly, hogy ha nem nyer, akkor komoly blamával ér véget a szezonja – talán ezért, talán másért, de sokáig nem találta a ritmust a vendégcsapat. Az első félidőben végig csak futott az eredmény után a társaság, hol közel jött, hol megint meglógott az Atlanta, folyamatosan a Hawks vezetett, volt közte 12 pont is a hazaiak javára. A nagyszünetben végül csak néggyel égett a Sixers, a harmadik negyed első perceiben pedig sikerült ritmust váltaniuk: az első játékból Seth Curry dobott triplát, aztán dobatott egyet Joel Embiiddel is, hogy aztán egy perc alatt elsüllyesszen még kettőt, végül egy középtávolival tegye fel a pontot az i-re. Három perc telt el, a Philly 14–0-t rohant Curry 11 pontjával és 1 gólpasszával, az Atlanta pedig zsinórban öt dobást hagyott ki és eladott egy labdát - ez volt a fordulópont, innentől már végig a Sixers vezetett, igaz, eldönteni nem tudta a küzdelmet. Az előnyt azonban már nem adták ki a kezükből a vendégek, Curry (24 pont, 6/9 tripla), Embiid (22 pont, 13 lepattanó, de 9/24 mezőnyből, 8 eladott labda) és Harris (24 pont, 9/20 mezőnyből) betalált, amikor kellett, a padról extrát tett hozzá a 16 pontos Tyrese Maxey, így Ben Simmons gyenge napja (6 pont, 5 gólpassz, faultgondok) is belefért. Nem támadtak jól, csak 40 százalékkal dobtak mezőnyből, de a negyedik negyedben már végig ők jártak előrébb és őrizgették a minimális fórjukat – Embiidnek volt clutch kettese, Harris is a legjobbkor szerzett pontokat és a büntetővonalról is elég pontosak voltak ahhoz, hogy elöl maradjanak. Nem ment könnyen, de Embiid és Simmons gyengélkedésével együtt is kiharcolták a győzelmet, így életben maradtak és otthon játszhatnak hetedik meccset.

Volt esélye az Atlantának. Az egyik legjobb meccsét játszotta a Hawks ebben a párharcban, védekezésben most először volt igazán „súlya” a csapatnak, elöl pedig Trae Young (34 pont, 12 gólpassz) sokáig teljességgel foghatatlan volt, beestek a hármasai, ültek a betörései, Clint Capela is jól mozgott és a Gallinari, Huerter páros is sokat tett hozzá. A bajt az jelentette, hogy John Collins most gyengén játszott, a legutóbbi döntő faktornak bizonyuló Lou Williams konkrétan dobott pont nélkül zárt és Bogdan Bogdanovics is elveszett, ráadásul utóbbi egy térdsérüléssel ki is vált, csak 29 percet játszott. Ezzel együtt a harmadik negyed elején bekövetkező áramszünet miatt szenvedtek vereséget, utána megint nagyjából partiban voltak és Young vezetésével benne volt az is, hogy eltüntetik a hátrányt és fordítanak, de végül nem tudták átbillenteni a meccset – az a három perc pecsételte meg a sorsukat, pedig volt esélyük arra, hogy bejussanak a keleti döntőbe. Következőleg idegenben azért már jóval nehezebb dolguk lesz, de ha ezt a védekezést ott is be tudják mutatni, akkor bármi elképzelhető...

A Hawks legjobb dobói: Young 34/15, Huerter 17/6, Gallinari 16/6
A 76ers legjobb dobói: Curry 24/18, Harris 24/6, Embiid 22/3

A párharc állása: 3–3.

 

Los Angeles Clippers–Utah Jazz 131–119

Álomból rémálom a Jazznél. A vendégcsapat a kiesés elkerüléséért lépett pályára, emiatt a sérüléssel bajlódó Donovan Mitchellbe belediktáltak mindent, hogy ne érezze a fájdalmat, a szériában eddig nem játszó Mike Conley-t pedig összedrótozták annyira, hogy valahogy felküldhessék a pályára. Ő nem játszott jól (26 perc, 1/8 mezőnyből 5 pontért, 3 gólpasszra 6 eladott labda), de a társaság így is elképesztő első félidőt produkált: Mitchell 16 pontot szórt csak az első negyedben, majd megérkezett Jordan Clarkson, aki zsinórban (!) 17 egységet rámolt be, összesséégében 21-et termelt csak a második játékrészben. Kettejük parádéja komoly triplafesztivállal járt, a Utah valósággal szétdobta ellenfelét és a nagyszünetben 22 ponttal vezetett, álomszerűen alakult számukra a meccs – amíg nem lett belőle rémálom. A harmadik negyed elején már rájuk ijesztett kicsit a Clippers, amikor egy 11–0-s rohammal jelentős mennyiséget „kiharapott” a különbségből, de még időben reagáltak a vendégek és úgy tűnt, hogy rendezték a soraikat, Mitchell újabb triplája után megint 21 pont volt közte. Itt azonban beindult a LAC-henger, Terance Mann és Reggie Jackson szenzációs játékával villámgyorsan elkezdett fogyni a távolság és négy perc alatt egy 17–0-t (!) repesztettek a hazaiak – Mann egymaga tíz pontot vállalt ebből. Itt hirtelen a semmiből újra meccs lett, egy labdára jött vissza a Clippers, Tyronn Lue csapata pedig olyan lendületbe jött, hogy egyszerűen nem lehetett megállítani - automatikusan jöttek a dobható kinti lehetőségek és egészen extra hatékonysággal be is dobálták őket, úgyhogy a 41 pontos harmadik negyed után 40-et szórtak a negyedikben, átvették a vezetést és fokozatosan meg is lógtak ellenfelük elől. A zseniális első félidő után a Jazz szinte tehetetlenül végignézte, ahogy elúszik a meccs, ezzel a párharc és így az egész szezon is – ugyan Mitchell 39 ponttal, 9 lepattanóval és 9 gólpasszal mindent megtett ennek elkerüléséért, de ez sem volt elég. A Utah úgy esett ki 4–2-vel, hogy 2–0-s előnyben volt, majd sorozatban négyszer kikapott - a remek alapszakasz után csalódással ért véget az idényük.

Szenzációs Clippers. Már az előző mérkőzésen is komoly tartásról tett tanúbizonyságot a Los Angeles, olyan erényeket csillogatott, amelyek tavaly még nem jellemezték a csapatot, de az, hogy ezt a párharcot 2–0 után két győzelemmel, ráadásul most egy ilyen fordítással lezárták Kawhi Leonard nélkül, az mindenképpen extra teljesítménynek számít. Pedig két és fél negyeden keresztül nem úgy tűnt, hogy erre bármennyi esély is van, de aztán beindult az élete meccsét játszó Terance Mann (39 pont, 7/10 tripla) és értelmezhetetlenül nagy mérkőzést összerakva elképesztően nagy fordításra vezette csapatát – mellette Paul George (28 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz) és Reggie Jackson (27 pont, 10 gólpassz) is remekelt, Nic Batum 4/6 triplát vert be két labdaszerzés és három blokk mellett, a padról pedig Pat Beverley tett hozzá 3/4 jól időzített hármast. A kinti dobás amúgy is kulcsfaktor volt, a Jazz 21, a Clippers 20 triplát szórt be, de míg előbbi csapat az első, utóbbi a második félidőben volt megállíthatatlan – a LAC a szezon eddigi legfontosabb félidejében tudott 81 pontot dobni és 14 hármast süllyesztett el a nagyszünetet követően. A hajrában már gyilkos dobásokkal tüzelték a közönséget a hazaiak, onnantól, hogy átvették a vezetést, mentálisan is komoly fölénybe kerültek, a Jazz megtört, Mannék pedig képtelenek voltak hibázni – ezzel a parádés győzelemmel történetük során először jutottak túl a rájászás második körében, így az első nyugati döntőjükre készülhetnek a Suns ellen.

A Clippers legjobb dobói: Mann 39/21, George 28/6, Jackson 27/9
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 39/27, O'Neale 21/12, Clarkson 21/6

A párharc végeredménye: 4–2 a Clippers javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik