Memphisben is bukott a Warriors, ismét kikapott a Nuggets

Vágólapra másolva!
2023.03.19. 10:47
null
Joel Embiid történelmet írt a Pacers ellen (Fotó: Getty Images)
Címkék
Tovább folytatta a menetelését a 76ers és a Kings, a play-in szempontjából fontos meccset nyert meg a Bulls, a Raptors és a Jazz is, hazai pályán kapott ki a Clippers – ez történt az NBA alapszakaszának a legutóbbi játéknapján.

New York Knicks–Denver Nuggets 116–110

Brunson becsekkolt. Az ezt megelőző hat meccsből csak egyszer tudott pályára lépni Jalen Brunson, a Nuggets ellen viszont visszatért, és rögtön az első negyedben letette a névjegyét, csak ekkor 16 pontot dobott. A folytatásban már nem termelte ilyen ütemben a pontokat, de a negyedik negyed utolsó percében kétszer is megvillant 112–110-nél: előbb kiharcolt és bedobott két büntetőt, majd végigszáguldott a pályán és megtalálta egy zsákolásra Mitchell Robinsont. A Knicks kezdő centere szintén hasznosan játszott, egymaga 7 támadólepattanót kaparintott meg, és az őt váltó Isaiah Hartenstein is 9 lecsorgóval járult hozzá ahhoz, hogy a hazaiak 43–33-ra behúzták a lepattanózást. A Knicks győzelméhez sokan járultak hozzá aktívan, RJ Barrett és Julius Randle is elérte a 20 pontos határt, Quentin Grimes a 3/5 triplájával tűnt ki, Josh Hart (13 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés) pedig a sokoldalú játékával, így túl tudták tenni magukat azon a megingáson is, hogy a második félidő elején 13 pontos hátrányba kerültek.

Nikola Jokics fáradtnak tűnt. A Nuggets kétszeres MVP-je ezúttal is eljutott ugyan 24 pontig, 10 lepattanóig és 8 asszisztig, ugyanakkor 6 labdát is eladott, többször is könnyelműen veszítette el a játékszert, és vastagon benne volt abban is a keze, hogy a Knicks 15 támadólepattanót gyűjtött be. A vendégek játéka ezzel együtt is többé-kevésbé működött olyankor, amikor Jokics pályán volt, az viszont nem működött, amikor Jamal Murray (25 pont, 6 assziszt) és a cserék játszottak, a Knicks második sora sokkal jobban festett Barrett-tel kiegészülve. A Nuggets egyedül a második negyedben játszott jól, összességében viszont hullámzóan teljesítettek, így az elmúlt hat meccsükön az ötödik vereségüket könyvelhették el, Michael Malone számára nagyon aggasztó lehet az a forma, amit a rájátszáshoz egyre inkább közeledve mutatnak, ráadásul a csapat kulcsemberei – különösen Jokics – fáradtnak is tűntek.

A Knicks legjobb dobói: Brunson 24/6, Barrett 21, Randle 20/3
A Nuggets legjobb dobói:
Murray 25/15, Jokics 24/3, Gordon 14

Los Angeles Clippers–Orlando Magic 108–113

Fultz előlépett a végén. A szorosan alakuló első félidő után a Clippers 27–17-re behúzta a harmadik negyedet, ezt követően viszont előlépett Markelle Fultz, aki 12 pontot dobott a negyedik negyedben és több clutch megmozdulással is jelentkezett. Az irányító végül 28 ponttal, 6 lepattanóval és 4-4 gólpasszal, illetve labdaszerzéssel fejezte be a meccset, mellette Wendell Carter Jr. (27 pont, 12 lepattanó, 4/8 tripla) is nagyot játszott, és a 20 pontot szóró Franz Wagner is fontos pillanatban talált be a triplavonalon túlról. A Clippersnél Kawhi Leonard pihenőt kapott, így Paul George-ra hárult nagyobb teher, aki el is jutott 30 pontig, de mellé senki sem tudott igazán fellépni – Ivica Zubac 16 ponttal és 16 lepattanóval zárt, de el is használt 16 dobást, míg Russell Westbrook (14 pont, 5 lepattanó, 9 gólpassz) csak 5/14 dobását süllyesztette el és 6 labdát is eladott. A Clippers így sem járt messze a győzelemtől, Fultz lassítása viszont nem jött össze a végén, ezzel megszakadt a Los Angeles-iek négymeccses veretlenségi sorozata.

A Clippers legjobb dobói: George 30/6, Zubac 16, Westbrook 14
A Magic legjobb dobói:
Fultz 28/3, Carter Jr. 27/12, F. Wagner 20/6

Indiana Pacers–Philadelphia 76ers 121–141

Nem lassít a 76ers. James Harden és P.J. Tucker nem játszott ezúttal, de a vendégeket ez sem akadályozta meg abban, hogy begyűjtsék sorozatban a nyolcadik győzelmüket, az első perceket leszámítva végig uralták az összecsapást. Joel Embiid most is kitett magáért, 31 ponttal, 7 lepattanóval és 7 asszissztal jelentkezett, és ő lett a franchise történetében az első játékos, aki zsinórban kilenc meccsen elérte a 30 pontos határt – annak idején Wilt Chamberlain és Allen Iverson is nyolc meccsből álló sorozatot tudott összehozni. A center mellett Tyrese Maxey is eljutott 31 pontig és 7 asszisztig, Tobias Harris (24 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) alig rontott dobást, míg De'Anthony Melton (14 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz, 6 labdaszerzés) a sokoldalúságával tudott kitűnni, így a vendégek megelőzték a Bostont és felléptek Kelet második helyére.

Kezd nehéz helyzetbe kerülni a Pacers. Tyrese Haliburton hiányában eleve nem indult könnyű helyzetből a Pacers, a kispad fő pontfelelősének számító Bennedict Mathurin szintén kihagyta ezt a meccset is, de a támadójátékukkal most nem volt gond nélkülük sem, ellenben 61.4 százalékkal dobott az este folyamán a 76ers, nem tudták lelassítani az ellenfelüket. A pontokat Aaron Nesmith, Andrew Nembhard és Myles Turner is szépen szállította, hárman együtt 67 egységig jutottak, ahogyan Buddy Hield és Jordan Nwora is szét tudta húzni a pályát, viszont ez a vereség, illetve a Bulls back-to-back győzelme azt jelenti, hogy már 1,5 meccs a lemaradásuk a play-int érő 10. helytől Keleten. Ez azért nem ledolgozhatatlan hátrány, de nincsenek könnyű helyzetben sem, mivel most egy négymeccses idegenbeli túrára indulnak, amin eldőlhet, hogy milyen irányt vesz a szezonjuk hátralévő része.

A Pacers legjobb dobói: Nesmith 25/12, Nembhard 22/6, Turner 20
A 76ers legjobb dobói:
Maxey 31/15, Embiid 31/3, Harris 24/12

Toronto Raptors–Minnesota Timberwolves 122–107

Hazai pályán magabiztos a Raptors. Sorozatban a hetedik hazai meccsét nyerte meg a Raptors, ezúttal is jól néztek ki a saját pályájukon, és néhány rövidebb periódust leszámítva a kezükben is tartották a mérkőzést – Torontóban egyébként sem megy a Timberwolvesnak, sorozatban a 18. meccsüket veszítették el itt, idegenben az elmúlt években csak egyszer tudták legyőzni mai ellenfelüket, amikor Tampában csaptak össze 2021 februárjában. Ezúttal Pascal Siakam (27 pont, 10 lepattanó, 6 assziszt) és Fred VanVleet (28 pont, 7 assziszt) is remekelt a hazaiaknál, Jakob Pöltl egyetlen rontott dobással ért el 14 pontot és 11 lepattanót, míg a padról beszálló Gary Trent Jr. 19 ponttal és 5 labdaszerzéssel jelentkezett. A Timberwolves támadójátékát érzékenyen érintette Anthony Edwards hiánya, nélküle egyedül a csereként beszállva 8/10 dobását elsüllyesztő, így 22 pontot elérő Naz Reid tudott komolyabb nyomást helyezni a Raptors gyűrűjére, illetve Jaden McDaniels jutott még el 18 pontig, de vele a pályán -16-ban zártak a vendégek. Edwards pótlását csapatként sem tudták igazán megoldani, a Raptors teljesen elvette a tripláikat, mindössze 5/23 kinti dobásuk ért célba, egyedül a 4/6 hármassal záró McDaniels jelentett kintről veszélyt, így egymást követő harmadik meccsüket veszítették el.

A Raptors legjobb dobói: VanVleet 28/9, Siakam 27/3, Trent Jr. 19/6
A Timberwolves legjobb dobói:
Reid 22/3, McDaniels 18/12, Gobert 14

Washington Wizards–Sacramento Kings 118–132

Sabonisra nem volt ellenszer. Változatlanul kiváló formában játszanak Mike Brown fiai, sorozatban a hetedik idegenbeli meccsüket nyerték meg, és az All-Star szünet óta 11-2-re állnak, így már csak 3.5 meccs a lemaradásuk a nyugati éllovas Denvertől. A Wizards ellen is magabiztos győzelmet arattak, az első negyed hajrájában átvették a vezetést, és azt többet nem engedték ki a kezükből, Kevin Huerter hiányában is óraműpontossággal működött a támadójátékuk. Domantas Sabonis alig tudott hibázni, 10/12 jó dobással és 10/12 bedobott büntetővel 30 pontig jutott, begyűjtött 9 lepattanót és kiosztott 10 asszisztot, és tette mindezt egyetlen eladott labda mellett. Sabonis mellett Keegan Murray is beszórt 19 pontot 5/10 triplával, míg a padról Terence Davis (21 pont, 7 lepattanó, 5/7 tripla) és Malik Monk (17 pont, 6 gólpassz, 5/7 tripla) is ponterős játékkal szállt be, így De'Aaron Foxtól egy visszafogottabb teljesítmény is elegendő volt. A hazaiaknál Kyle Kuzma beszórt ugyan 33 pontot, ahogyan Bradley Beal is eljutott 20 pontig, de Kristaps Porzingis nélkül nem tudták felvenni a lépést támadásban, és eközben hátul 22/37 triplát engedélyeztek ellenfelüknek, így már 1,5 meccs a lemaradásuk a play-in helyekért folytatott küzdelemben, és az aktuális forma sem mellettük áll, mindössze 2-7-re állnak az elmúlt időszakban.

A Wizards legjobb dobói: Kuzma 33/12, Beal 20/6, Kispert 13/9
A Kings legjobb dobói:
Sabonis 30, Davis 21/15, Murray 19/15

Chicago Bulls–Miami Heat 113–99

Fáradt volt a Bulls, de megoldották. A Chicago 24 órával korábban kétszeri ráadásban gyűrte le a Minnesotát, de az első félidőben nem érződött a fáradtság: nagyszünetben 25-tel jártak előrébb, majd a különbség járt 27-nél is. A fordulás után azért akadt egy komolyabb hullámvölgy, amikor a Heat 93–90-re zárkózott, de itt ismét feljavult a chicagói csapatvédekezés, ritmust találtak a hazaiak és szétlőtték a Miami hátsó alakzatát. Végül csapatszinten 17/34 triplát szórtak, mezőnyből 56% felett céloztak, a harmadik negyedet leszámítva kiválóan védekeztek, megerősítették 10. helyüket és kicsit leszakították a Pacers, Wizards párost. Egyénileg a 24 pontot és 10 asszisztot jegyző DeRozant, az 5/10 triplát vágó Pat Beverley-t, a padról 18 pontot és 6 gólpasszt jegyző Coby White-ot lehet kiemelni, de ma csapatként tudtak nyerni. Az egyetlen rossz hír, hogy Alex Caruso lábsérülést szenvedett és 10 perc után kiszállt a meccsből.

A sztárok duplázása önmagában nem elég. A Miaminál az volt a terv, hogy DeRozant inkább a szervezés felé tereljék és ne szórja meg magát, mint a Wolves ellen, Zach LaVine-t is igyekeztek duplázni, ez a taktika viszont csak időszakosan működött, mivel Beverley, White és Pat Williams triója 11 triplával büntette meg, hogy rájuk kevésbé figyeltek. De nem is ez volt a fő gond a Heatnél, hanem hogy náluk összesen esett be 10 hármas, amiből ötöt a cseresorból beszálló Max Strus vert be. Jimmy Butler és Bam Adebayo hozta magát, de Strus mellé más nem igazán tudott fellépni: Kevin Love 2/7-tel zárt, Tyler Herro 15 pontját pedig elcsúfítja a hat eladott labda. Ilyenkor lenne szükség még egy veterán vezérre, de a sérülésből visszatérő Kyle Lowryt ma tervezetten pihentette Erik Spoelstra. A Miami továbbra is a playoff-vonal alatt tartózkodik, de nem tudja kihasználni a 6. helyezett Brooklyn botlásait, és nagyon kell figyelnie hátrafelé, mert jön fel a Hawks, a Raptors és most már a Bulls is.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 24/6, White 18/12, LaVine 18/9
A Heat legjobb dobói:
Butler 24, Adebayo 23, Strus 20/15

Memphis Grizzlies–Golden State Warriors 133–119

A negyedik negyed védekezése döntött. Sokkal jobban kezdett a Grizzlies a rangadón, 23 ponton tartották a Warriors-t, limitálták Curryt és Thompsont, azonban a vendégek cseresora fel tudta pörgetni a tempót, így a hazaiak igazán nagy előnyt nem tudtak kiharcolni. A harmadik játékrészben aztán úgy tűnt, hogy a GSW rátesz egy lapáttal, 41 pontot szórtak és többször is egy labdára közelítettek. A záró negyedre viszont megint összeállt a Memphis védelme, 7/21-es mezőnymutatón, azon belül 1/8 triplán tartották ellenfelüket és egy pusztító, 21–3-as rohanással lezárták a mérkőzést. Jaren Jackson Jr. a pálya mindkét oldalán a sereg élére állt, 31 pontot, 7 lepattanót és 3 blokkot jegyzett, de a mostanában remekül triplázó Dillon Brooks, a 26 pontot termelő Desmond Bane, a 14 asszisztot kiosztó Tyus Jones és a dupla-duplázó Xavier Tillman is csipkedte magát, a padról pedig 25 ponttal segített a Kennard-Roddy páros. A Grizzlies ezzel a sikerrel továbbra is a nyugati 2-3. helyen áll és egyre biztosabb, hogy Top3-ban végez, mivel a 4. Suns immár öt győzelemre van. A mai meccsel egyébként letelt Ja Morant eltiltása, valószínűleg pár nap edzést követően a jövő hét második felében térhet vissza.

Most épp a back-to-back a magyarázat. A Warriors a mostani vereségével 7-29-es mérleggel áll idegenben, de általában sikerül okot találni az újabb vereségre. Most azt vetette fel Steve Kerr vezetőedző, hogy ez volt szezonbeli 15. back-to-backjük, csak éppen ez ott sántít, hogy a Grizzlies is másodszor lépett pályára 24 óra alatt, és Brooks-ék még hosszabbítást is játszottak. Steph Curry és Klay Thompson összerakott egy 11/32-es mezőnymutatót, és bár Curry legalább máshol igyekezett hasznossá tenni magát, Thompson szinte teljesen eltűnt. Az eltiltásából visszatérő Draymond Green volt az egyetlen, aki a kezdőötösből értékelhetőt nyújtott, ha a kispadról nem száll be kiválóan Kuminga és Poole, a meccs sokkal hamarabb eldőlt volna. A GSW sorozatban harmadik vereségével visszacsúszott a playoff-vonal alá és a rossz hír, hogy a következő két meccsük a remek formába lendülő Rockets, illetve az addigra Luka Doncicot valószínűleg visszakapó Mavericks otthonában lesz...

A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 31/9, Bane 26/9, Brooks 18/12
A Warriors legjobb dobói:
Kuminga 24/12, Poole 21/9, Curry 16/9

Utah Jazz–Boston Celtics 118–117

Walker Kessler megidézte Rudy Gobert-t. A Jazz továbbra is Jordan Clarkson és Collin Sexton nélkül küzd és az utóbbi időben csak a kötelezőket tudta hozni, így a play-in határán billeg. A Celtics ellen is hamar 10 pont körüli hátrányba kerültek, sőt a differencia járt 19 pontnál is, de szépen lassan kihasználták, hogy a Celtics négy napon belül a harmadik meccsét játssza, ráadásul a pihenőt kapó Marcus Smart és Al Horford nélkül. A negyedik negyedben viszont úgy tűnt, hogy talál még egy fokozatot a Boston, két és fél perccel a vége előtt 108–114 állt az eredményjelzőn, ekkor viszont az újonc Ochai Agbaji (16 pont, 4/8 tripla) és Lauri Markkanen (28 pont, 10 lepattanó) is beszórt egy triplát, majd Talen Horton-Tucker (19 pont, 7 lepattanó, 5 assziszt) ziccerével már a hazaiak vezettek 118–117-re. Itt Tatum kihagyott egy hármast, de az ellentámadásnál Horton-Tucker eladta a labdát, így a Celtics-nek még maradt egy dobása – Grant Williams ziccerét azonban blokkolta az újonc Walker Kessler (12 pont, 14 lepattanó, 3 blokk), megmentve csapatát. A Jazz győzelme azért is fontos, mert visszajöttek a play-int jelentő 10. helyre és kisebb lépéselőnybe kerültek a Lakers, Pelicans, Trail Blazers trióval szemben.

Grant Williams a végén nem hozott jó döntést. A vendégeknél Smart és Horford ugyan nem játszott, de visszatérhetett Malcolm Brogdon, aki jól össze is kapta a cseresort, tulajdonképpen a második vonal energiája tartotta meccsben a Bostont a második félidőben, mivel Jayson Tatum (4/12 mezőnyből, 15 pont, 3 lepattanó, 6 assziszt) ólomlábakon mozgott. Jaylen Brown (25 pont, 6 gólpassz) társa így az inkább védekezésért felelős Grant Williams lett, aki karriercsúcsot jelentő hét hármast pörkölt be, vele egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a hazaiak. A végjátékban aztán Tatum egy rossz vállalással tette fel a koronát rossz meccsére, így bár az utolsó figura is a csapat sztárjára volt felrajzolva, Williams úgy döntött, hogy megpróbál hős lenni. Nem jött össze, de a meccs után Tatum megvédte társát, szerinte ha kosarat szerez, most mindenki nagyon örülne, és nem csak ezen az utolsó játékon ment el a győzelem. A Celtics a vereséggel kisebb lépéshátrányba került a Philadelphiával szemben a keleti 2–3. helyen, viszont most pár napot pihenhetnek, majd egy sacramentói kirándulással végre lezárhatják utolsó komolyabb túrájukat.

A Jazz legjobb dobói: Markkanen 28/12, Horton-Tucker 19/3, Agbaji 16/12
A Celtics legjobb dobói:
Brown 25/12, G. Williams 23/21, Brogdon 16/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik