Memphisben bukott a Warriors, ismét egyedül vezeti a ligát a Suns

AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2022.01.12. 09:16
null
A Chicago Bulls simán nyert a Detroit Pistons ellen (Fotó: Getty Images)
Kiélezett végjátékban nyert a Wizards, a Pelicans és a Clippers is, míg a Bulls gálázott az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapján.

 

Washington Wizards–Oklahoma City Thunder 122–118

Caldwell-Pope triplája döntött. A hazaiaktól nem sokkal a meccs kezdete előtt Bradley Beal bekerült az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alá, így nélküle kellett kiállniuk, és a hiányában nem is tudták hamarabb eldönteni a találkozót, csak az utolsó percben. Végül Kentavious Caldwell-Pope 30,8 másodperccel a vége előtt dobott palánkos triplája adta meg a kegyelemdöfést a Thundernek, Luguentz Dort válasza kimaradt, és az is belefért, hogy Kyle Kuzma 13,3 másodperccel a vége előtt csak 1/2 büntetőt dobott be. Beal hiányában egyébként is a mostanában remek formát futó Kuzma állt a csapata élére, 12/17 dobásból elért 29 pontot, míg mellette Spencer Dinwiddie (22 pont, 10 gólpassz) dupla-duplázott, de Caldwell-Pope is beszórt 16 pontot, sztárjuk nélkül is megvoltak most támadásban. A Wizards ezzel egymást követő második győzelmét aratta, legközelebb a Magic ellen duzzaszthatják tovább jó szériájukat.

Védekezésben kellett volna kicsit több a Thundertől. Támadásban a vendégek is rendben voltak, Shai Gilgeous-Alexander (32 pont, 8 gólpassz) vezérletével elértek 118 pontot 48%-os mezőnymutatóval, mellette Josh Giddey (18 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) is hozta magát, és a kispad is 42-37-re felül tudott kerekedni az ellenfél cseresorán. Az viszont már nem fért bele, hogy a Wizardsnak 54%-os mezőnymutatót engedélyeztek, és különösen a triplavonalon belül okozott a Thunder számára lassítani az ellenfelét, ahonnan 66,67%-kal dobtak a fővárosiak, és ezt az sem tudta kompenzálni, hogy a Thunder játékosai 11 dobással többet ereszthettek el. Végül hiába adták csak el ötször a labdát a vendégek, sorozatban ötödször is vereséget szenvedtek, legközelebb pedig a Nets otthonába látogatnak.

A Wizards legjobb dobói: Kuzma 29/3, Dinwiddie 22/3, Caldwell-Pope 16/9
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 32/3, Giddey 18/6, Dort 17/6

Toronto Raptors–Phoenix Suns 95–99

Megizzadt a Suns. Nem játszott különösebben jól ezen az estén a Suns, 22 támadólepattanót engedtek ellenfelüknek, illetve 20 alkalommal eladták a labdát is, így a Raptorsnak 15-tel több dobása volt, ugyanakkor a nehézségeik ellenére is meccsben tudtak maradni. Az utolsó bő egy percben Devin Booker (16 pont, 5 lepattanó) és Chris Paul (15 pont, 12 gólpassz, 5 labdaszerzés) is elsüllyesztett egy-egy clutch dobást, majd 14,1 másodperccel a vége előtt OG Anunoby kettesével 92-93-ra alakult az eredmény, ezt követően pedig jöhettek a büntetődobások, ahol a Suns is szándékosan faultolta ellenfelét kétszer is, nehogy triplát tudjanak dobni – a végén Fred VanVleet szándékosan ki is hagyott egy büntetőt, de a legfontosabb pillanatban a vendégek nem engedtek támadólepattanót, Deandre Ayton gyűjtötte be a lecsorgót, majd állította be a végeredményt két büntetővel, így javítani tudtak a legutóbbi, Heat elleni vereségük után.

Megszakadt a Raptors sorozata. Hat nyertes meccs után kapott ki ismét a kanadai csapat, és ebben leginkább a 40,4%-os mezőnymutatójuk játszott szerepet, de az egyaránt sérült Scottie Barnes és Gary Trent Jr. hiánya sem jött nekik jól. A jó egyéni teljesítmények így is megvoltak náluk, OG Anunoby 25 ponttal jelentkezett, bár csak 4/13 tripláját süllyesztette el, Pascal Siakam (22 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) megtöltötte a statisztikai lapot, mielőtt kipontozódott volna, Fred VanVleet is betett a közösbe 21 pontot 5 gólpasszal, míg a kispadról Chris Boucher (13 pont, 16 lepattanó, 3 blokk) hozott masszív dupla-duplát, de ez sem bizonyult elegendőnek. A Sunsnál sokkal jobban eloszlottak a terhek, a kezdőjükből mindenki kétszámjegyű termést ért el, Jae Crowder 19 ponttal és 5/11 triplával húzta az övéit, és egyedül a 4/13-as mezőnymutatóval záró, de így is kulcsfontosságú kosarat jegyző Booker hatékonyságára lehetett panasz, de ez is belefért a nyugati listavezetőnek.

A Raptors legjobb dobói: Anunoby 25/12, Siakam 22, VanVleet 21/12
A Suns legjobb dobói: Crowder 19/15, Paul 16/6, Ayton 16

Memphis Grizzlies–Golden State Warriors 116–108

A végén robbantott a Grizzlies. Az első félidőt követően a hazaiak jártak nyolc ponttal előrébb, ezt követően viszont jött a Warriors hagyományosan jó harmadik negyede, fordítani tudtak és hárompontos előnyt alakítottak ki, viszont a záró 12 percben robbantott a Grizzlies, köszönhetően az ismét feljavuló védekezésüknek, és egy 29-18-as játékrésszel fejezték be a találkozót. A győzelmükben nagy szerepet töltött be Ja Morant (29 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz), ugyanakkor a negyedik negyedben Jaren Jackson Jr. (13 pont, 11 lepattanó, 3 blokk) előlépésére is szükség volt, 8 ponttal, 8 lepattanóval és 2 blokkal jelentkezett ekkor, sokat tett azért, hogy ismét összefogja csapata széthullni látszó védekezését. Kiemelendő még Ziaire Williams is, aki 17 ponttal pótolta a kezdőben a hosszabb időre kieső Dillon Brookst, míg a kispadról Tyus Jones (17 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 5/5 tripla) és Brandon Clarke (14 pont, 9 lepattanó) is jól szállt be, sok lábon állt a Grizzlies, ennek is köszönhették sorozatban 10. sikerüket.

Curry tripla-duplája sem volt elég. Draymond Green hiányában Stephen Curryre nagyobb teher hárult, és ezt játékszervezésben, illetve lepattanózásban is magára tudta vállalni, a 27 pontja mellett 10-10 gólpasszt és lepattanót is jegyzett, ugyanakkor a triplái most sem ültek eléggé, megállt 2/9-nél. Ezúttal a társak sem dobtak jól, Klay Thompson 5/13 dobásból ért el 14 pontot, Andrew Wiggins 5/12-ből 13 egységet, míg a kispadról beszálló Jordan Poole 3/11-et szenvedett össze, de a büntetőinek köszönhetően így is eljutott 12 pontig. A kiegészítők közül egyedül Gary Payton II érdemel dicséretet, aki a 13 pontja és 5 lepattanója mellett most is hozta a jó védekezését, ami 3 szerzett labda képében a statisztikai lapján is megjelent, ráadásul a negyedik negyedben csak ő tudott eredményesen játszani, 3/4 dobásból 7 pontot szerzett ebben a játékrészben, míg körülötte a többiek 3/19-cel céloztak ekkor.

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 29/3, Jones 17/15, Williams 17/9
A Warriors legjobb dobói: Curry 27/6, Thompson 14/6, Wiggins 13/9, Payton II 13/3

New Orleans Pelicans–Minnesota Timberwolves 128–125

Ingram megőrülése döntött.
A Pelicans All-Star játékosa elképesztő hajrát produkált, az utolsó 73 másodpercben három triplát is elsüllyesztett, az elsőt ráadásul faulttal együtt, míg a harmadikat 1,3 másodperccel a vége előtt, amivel beállította a végeredményt. Szükség is volt tőle az extrára, mert a túloldalon Anthony Edwards, Malik Beasley és D’Angelo Russell is nagy kosarakat szállított, de Ingram állta a sarat, és végül 33 ponttal, 9 gólpasszal és 6/7 bedobott triplával vezette győzelemre a Pelicanst. Mellette Josh Hart (21 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) és Jonas Valanciunas (13 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz) tette a legtöbbet a győzelmükért, de Herbert Jones, Devonte’ Graham és Jaxson Hayes is kétszámjegyű termést ért el, csapatszinten 55,3%-kal dobtak, elsüllyesztettek 16/33 triplát, illetve 37 alkalommal odaállhattak a büntetővonalra is, így végül ők jöttek ki jobban ebből a meccsből.

Pontatlanabb volt a Timberwolves. Támadásban a hazaiak sem teljesítettek rosszul, 48,8%-kal céloztak mezőnyből, bedobtak 18/39 hármast, és ők is odaállhattak 31 alkalommal a büntetővonalra, ugyanakkor mindenhonnan kicsit pontatlanabbak voltak az ellenfelüknél, és ezt végül az sem tudta ellensúlyozni, hogy nyolccal kevesebb labdát adtak el. A jó egyéni teljesítmények náluk is megvoltak, Anthony Edwards 28, Karl-Anthony Towns 26 pontot szórt be, mindketten kiosztottak 5-5 gólpasszt is, de mellettük D’Angelo Russell (18 pont, 10 gólpassz) és a kispadról beszálló Malik Beasley (18 pont, 6/8 tripla) is hozta a tőle elvárhatót. Támadásban nem volt gond a Timberwolvesszal, és egy kicsivel jobb védekezéssel a győzelem is meglehetett volna nekik, ez viszont hiányzott náluk, a végén ugyanakkor Ingram megőrülésével nem sok mindent lehetett kezdeni, így négy nyert meccs után kaptak ki.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 33/18, Hart 21/3, Jones 14/6
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 28/12, Towns 26/3, Beasley 18/18, Russell 18/12

Chicago Bulls–Detroit Pistons 133–87

Hozta a kötelezőt a Bulls. Legutóbb a Mavericks ellen megszakadt a Bulls kilencmeccses győzelmi sorozata, viszont ezen az estén a Pistonsnál jobb ellenfelet nem is találhattak volna maguknak, hogy javítsanak és kitombolják magukat. A vendégek az első félidőben még tartották magukat, viszont a 36-14-es eredményt hozó harmadik negyedben eldőlt a találkozó, így az is belefért, hogy Zach LaVine (10 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz) 29 percénél senki se töltsön náluk több időt a parketten. Ezúttal is DeMar DeRozan állt a csapat élére, 20 ponttal, 12 lepattanóval és 7 gólpasszal vezette az övéit, de Nikola Vucsevics (22 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) és Lonzo Ball (18 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) is felnőtt mellé, csapatszinten pedig 54,3%-kal dobtak mezőnyből, elsüllyesztettek 18/34 triplát, kiosztottak 33 gólpasszt, míg a lepattanózást 61-41-re húzták be.

A másik végletét is megmutatta a Pistons. Az elmúlt hat meccséből négyet is megnyert a Pistons, a Bucks és a Jazz skalpját is be tudták gyűjteni, egyértelműen túlteljesítettek az elmúlt időszakban, ezen az estén viszont a másik végletre kerültek, mert a tabellán elfoglalt helyüktől függetlenül nem alkotnak annyira rossz csapatot, mint amilyennek a képét mutatták ezen az estén. Egy feltüzelt Bulls jött velük szembe, akik 33,7%-on tartották őket mezőnyből, és a Pistons játékosai a triplavonalon kívülről is csak 6/35 dobást tudtak elsüllyeszteni, egyénileg pedig csak Josh Jackson (16 pont) és Isaiah Stewart (11 pont, 7 lepattanó, 4 blokk) tudott elfogadható hatékonyságot hozni támadásban, esélyük sem volt a szoros első negyedet követően.

A Bulls legjobb dobói: Vucsevics 22/6, DeRozan 20, Ball 18/12
A Pistons legjobb dobói: J. Jackson 16/3, Bey 14/6, Stewart 11

Los Angeles Clippers–Denver Nuggets 87–85

Csúnya meccset nyert meg a Clippers. Egyik csapat sem dobott jól, a Clippers és a Nuggets is épphogy elérte a 40%-os mezőnymutatót, viszont a hazai triplák legalább helyenként beestek, míg a Nuggets 4/33 kinti dobással zárt. A tartalékos Clippers élére a Hawks elleni legutóbbi meccshez hasonlóan ismételten Amir Coffey állt, ezúttal 18 ponttal, 5 lepattanóval, 7 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel jelentkezett, de dicséretet érdemel Eric Bledsoe (11 pont, 9 gólpassz) is, akinek a beszállásával sokkal jobban működött a csapat játéka, vele +28-ban voltak ezen az estén. A kispadok párharcából összességében is a hazaiak jöttek ki jobban, 36-19-re múlták felül a Nuggets cseréit, és ez végül döntőnek bizonyult.

Összeomlott a Nuggets. A jobb egyéni teljesítmények a vendégektől érkeztek, Aaron Gordon (30 pont, 12 lepattanó) az egész mezőnyből kitűnt, ráadásul 11/16 jó dobással zárt, és mellette Nikola Jokics (21 pont, 13 lepattanó, 8 gólpassz) is felfelé lógott ki, ráadásul ő is 9/14-es mezőnymutatóval zárt. Az utolsó pillanatokban ugyanakkor megremegett a regnáló MVP keze, 2,5 másodperccel a vége előtt nem túl ideális körülmények között kellett vállalnia, és hibázott is, majd Gordon pöcije sem ért célba, így elmaradt a hosszabbítás. A Nuggetsnek ugyanakkor nem is kellett volna idáig eljutnia, a harmadik negyed közepén 25 pontos előnyben voltak, de ezt követően egyre többet hibáztak, végül 20 labdát adtak el a Clippers kilencével szemben, 56-31-re elbukták a lepattanózást is, valami nagyon félrement náluk az utolsó 19 percben, így elbukták ezt a rangadót.

A Clippers legjobb dobói: Coffey 18/9, Mann 13/6, Jackson 13/3
A Nuggets legjobb dobói: Gordon 30/3, Jokics 21/3, Je. Green 12

NBA, ALAPSZAKASZ
Washington Wizards–Oklahoma City Thunder 122–118
Toronto Raptors–Phoenix Suns 95–99
Chicago Bulls–Detroit Pistons 133–87
Memphis Grizzlies–Golden State Warriors 116–108
New Orleans Pelicans–Minnesota Timberwolves 128–125
Los Angeles Clippers–Denver Nuggets 87–85

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik